TAIP PAT SKAITYKITE: Metas dailioms pėdoms: pedikiūras namuose ir žvaigždžių receptai
1. Grikius perrinkite, nuplaukite, kelis kartus nuplikykite verdančiu vandeniu, tada užpilkite jo tiek, kad gerai apsemtų ir per naktį pamirkykite.
2. Nusunktus gerai išbrinkusius grikius ir smulkintas virtas bulves sukrėskite į gilų indą.
3. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite svieste. Sumeskite smulkintus miško grybus, tarkuotą morką, viską kiek pakepinkite, masę atvėsinkite ir sukrėskite į tą patį indą.
4. Įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, prieskonius, sudėkite grietinę ir viską išplakite elektriniu plakikliu – turite gauti lipnią tešlą. Jeigu ji per skysta, dar įberkite miltų.
5. Iš masės drėgnomis rankomis formuokite norimo dydžio ir formos maltinukus ir kepkite karštame aliejuje keptuvėje arbe be jokių riebalų orkaitėje.
6. Tiekite papuošusi petražolių lapeliais ir citrinos skiltele.
Kulinaro patarimas: jeigu mėgstate apskrudusius kotletukus, prieš kepdamos juos apvoliokite džiūvėsėliuose.
1. Nuplautas kruopas užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų (3 stiklinėms kruopų reikia maždaug 4–5 stiklinių vandens), pasūdykite, uždenkite ir porai valandų palikite brinkti.
2. Paruoškite padažą: miltus pakepinkite svieste, maišydami supilkite šaltą pieną ir užvirinkite. Kai sutirštės, nukelkite nuo ugnies, supilkite iš citrinos išspaustas sultis, suberkite tarkuotą sūrį ir gerai išmaišykite.
3. Išbrinkusias kruopas sumaišykite su migdolų drožlėmis. Karščiui atsparų indą patepkite sviestu, sukrėskite košę, ant viršaus supilkite padažą ir 20–25 min. kepkite 180ºC karštumo orkaitėje.
1. Grikius išvirkite vištienos sultinyje ir palikite, kad išbrinktų.
2. Baravykus atšildykite ir susmulkinkite.
3. Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, iki dailiai pagels, pakepinkite svieste.
4. Į svogūnų masę sudėkite baravykus, kelias minutes pakaitinkite ant silpnos ugnies, tada supilkite grietinėlę ir dar kiek pakaitinkite atviroje keptuvėje, kad dalis skysčio nugaruotų.
5. Grikius išdalykite į kelias lėkštes ir užpilkite grietinėlės ir baravykų padažu.
6. Tiekite apibarsčiusi kapotais žalumynais, su salotinės sultenės lapeliais.
1. Viename inde sumaišykite abejus miltus, kepimo miltelius ir druską.
2. Kitame inde išplakite kiaušinį su kefyru. Supilkite miltų mišinį, maišykite ir po truputį pilkite vandenį, kol gausite grietinės tirštumo tešlą. Įmaišykite aliejų.
3. Dėkite riekelėmis supjautytą papriką į įkaitintą keptuvę, o į jų vidų – tešlą ir kepkite, kol kraštai pradės ruduoti, o viduryje pamatysite atsirandančius burbuliukus, tada atsargiai apverskite ir mentele prispauskite bei dar minutę pakepkite.
Skanu su kitomis daržovėmis!
Skanaus!
Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė
1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, druska ir pienu.
2. Įmaišykite sodą, varškę ir miltų masę.
3. Įkaitinkite keptuvėje aliejų ir dėkite po šaukštą tešlos į keptuvę. Kepkite kiekvieną blyno pusę, kol gražiai paruduos. SKANAUS!
Recepto autorė Jūratė Jankauskienė
! Šio recepto nuotrauka nėra autentiška
1. Nuplaukite grikius. Puode užkaiskite dalį pieno, sudėkite grikius ir virkite. Kai užvirs, įdėkite druskos. Sriubą reikia nuolat maišyti, nes pienas prisvils.
2. Kai grikiai beveik suvirs (po kokių 10 min), supilkite likusią dalį pieno. Toliau maišykite ir virkite. Visas virimo procesas užima maždaug 20 min. Tada įdėkite apie 10 g sviesto ir išmaišykite.
Patiekite kartu su Kaizerio bandelėmis, užteptomis sviestu. Patiekiant į lėkštę galima įdėti dar mažą gabalėlį sviesto, bet nebūtina. Man taip gražiau ir skaniau :)
Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“
1. Abrikosus užpilkite karštu vandeniu ir palikite brinkti.
2. Kiaušinius išplakite su cukrumi, druska, cinamonu ir vaniliniu cukrumi. Į plakinį sudėkite varškę, grietinę ir gerai sumaišykite. Suberkite pjaustytus abrikosus (kelis palikite).
3. Į grikių košę sudėkite varškės masę, gerai pamaišykite, suverskite į sviestu išteptą formą ir 20–25 min. kepkite 180 °С orkaitėje. Apkepą papuoškite likusiais abrikosais.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1.Grikius nuplaukite ir nuvarvinkite sietelyje. Suberkite į puodą su 3 stiklinėmis verdančio sūdyto vandens ir ant silpnos ugnies virkite apie 20 minučių, kol vanduo išgaruos.
2.Kiaulienos šoninę supjaustykite kubeliais ir maišydami pakepinkite keptuvėje be riebalų. Sukrėskite į puodą su grikiais ir išmaišykite. Svogūną nulupkite, supjaustykite pusžiedžiais, pakepinkite įkaitintame svieste ir sukrėskite į varškę.
3.Supilkite grietinę, pasūdykite, pabarstykite pipirais, mairūnais, malta saldžiąja paprika ir gerai išmaišykite. Į sviestu pateptą molinį kepimo indą dėkite sluoksnį grikių masės, ant jo – varškės ir vėl grikių masės.
4.Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Vištienos faršą sumaišykite su smulkiai tarkuotu svogūnu, virtais grikiais ir kiaušiniu. Pagardinkite pipirais, žolelėmis ir druska.
2. Iš paruošto faršo formuokite nedidelius kotletus ir kepkite ant mažos ugnies, kol gražiai parus. Į keptuvę su kotletais supilkite grietinėlę, vėl pagardinkite žolelėmis, druska, pipirais ir troškinkite apie 15 minučių. Troškindami kotletus nuolat vartykite.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
- Svogūną smulkiai sutarkuokite arba susmulkinkite elektriniu smulkintuvu. Į dubenį dėkite vištienos faršą, svogūną, virtus grikius, įmuškite kiaušinį, pagardinkite pipirais, prieskoninėmis žolelėmis ir druska. Gerai išmaišykite. Iš masės drėgnomis rankomis formuokite nedidelius kotletukus ir dėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų.
- Kepkite ant nedidelės ugnies 3–4 minutes, kol gražiai apskrus. Į keptuvę su kotletais supilkite grietinėlę, pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais ir troškinkite apie 10 minučių, dažnai vartydami.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Grikių kruopas išvirkite žiupsneliu druskos pasūdytame vandenyje.
- Svogūną sukapokite nedideliais kubeliais, morką sutarkuokite. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir pakepinkite, kol daržovės suminkštės.
- Išvirtus grikius sumaišykite su pakepintomis daržovėmis. Įmaišykite šiek tiek pertrintą varškę. Įmuškite kiaušinius, supilkite pieną ir išmaišykite. Galiausiai suberkite miltus, kario miltelius, maltus juoduosius pipirus ir pagardinkite druską pagal skonį. Išmaišykite.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Šaukštu semkite masę ir dėkite į keptuvę, formuodami nedidelius blynelius. Apkepkite iš abiejų pusių po kelias minutes, kol gražiai apskrus.
- Patiekite nedelsiant su šviežiomis daržovėmis, salotomis ar mėgstamu padažu. Skanaus!
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C.
- Grikius perplaukite po tekančiu vandeniu, suberkite į gilią lėkštę ir užpilkite šaltu virintu vandeniu. Palikite stovėti 2–3 valandoms.
- Išvirkite stambiai supjaustytas morkas. Kruopščiai jas nusunkite ir sutrinkite iki košės konsistencijos.
- Trintas morkas sudėkite į išbrinkusius grikius.
- Svogūną susmulkinkite ir dėkite į morkas bei grikius.
- Čia pat suplakite kiaušinį, suberkite miltus, druską, pipirus ir viską gerai išmaišykite.
- Suformuokite kotletus ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
- Kepkite 30 minučių.
Receptą atsiuntė Gintarė
PARUOŠKITE KARAMELIZUOTAS KRIAUŠES
- Kriaušes nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išpjaukite sėklalizdžius. Supjaustykite vidutinio storio skiltelėmis.
- Dubenėlyje sumaišykite cukrų, cinamoną, citrinų sultis ir medų.
- Į dubenėlį sudėkite kriaušių skilteles ir išmaišykite taip, kad visos apsiveltų mišiniu.
- Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto.
- Sudėkite kriaušių skilteles ir kepkite ant vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol kriaušių skiltelės suminkštės, tačiau vis dar išlaikys savo formą.
IŠKEPKITE GRIKIŲ MILTŲ VAFLIUS
- Dubenyje sumaišykite grikių miltus, kvietinius miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną ir druską. Atidėkite į šalį.
- Kiaušinių baltymus ir trynius atskirkite.
- Kiaušinių baltymus plakite elektriniu plaktuvu, kol susidarys minkštos putos. Po truputį berdami cukrų, plakite toliau, kol gausite standžias putas. Atidėkite į šalį.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių trynius, raugintas pasukas, tirpintą atvėsintą sviestą ir vanilės ekstraktą iki vientisos masės.
- Miltų mišinį suberkite į šį plakinį ir išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
- Įmaišykite trečdalį plaktų baltymų. Tuomet sudėkite likusius du trečdalius ir lengvai išmaišykite. Nepermaišykite.
- Ištepkite vaflinę gabalėliu sviesto ir įkaitinkite pagal instrukcijas.
- Dėkite po samtį tešlos, išlyginkite paviršių ir toliau kepkite pagal instrukcijas, kol vafliai gražiai apskrus, taps sodriai rudos spalvos.
- Patiekite su karamelizuotomis kriaušėmis. Skanaus!
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens kepimo indą.
- Paruoškite pyrago tešlą. Į dubenį sudėkite sviestą, supilkite aliejų, vandenį, suberkite druską ir cukrų.
- Pakaitinkite dubenį mikrobangų krosnelėje (arba orkaitėje), kol masė ims burbuliuoti.
- Suberkite į dubenį grikių miltus, kvietinius miltus ir išmaišykite.
- Paruošta tešla išklokite pasiruošto kepimo indo dugną ir sieneles.
- Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10–15 minučių, kol tešla taps gražiai auksinės spalvos.
- Kol tešla kepa, paruoškite įdarą. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto.
- Svogūną susmulkinkite nedideliais kubeliais ir pakepinkite kelias minutes, kol suminkštės.
- Sudėkite į keptuvę špinatų lapus ir pakepinkite dar porą minučių, kol šie taps minkšti.
- Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir atidėkite į šalį.
- Apkeptą tešlos pagrindą šiek tiek atvėsinkite, o tuomet dugną tolygiai aptepkite rikotos sūriu.
- Ant viršaus tolygiai paskleiskite kepintus svogūnus ir špinatus.
- Ant svogūnų ir špinatų mišinio išdėliokite pomidorų griežinėlius.
- Atskirame dubenyje kiaušinius išplakite su grietinėle, druska, maltais juodaisiais pipirais, muskatu ir 50 g tarkuoto kietojo fermentinio sūrio. Užpilkite ant pyrago viršaus.
- Likusį kietąjį sūrį (100 g) sutarkuokite ir apibarstykite juo pyrago viršų.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35–45 minutes, kol įdaras sutvirtės ir pyragas bus iškepęs.
- Iškepusį pyragą kelias minutes palikite pastovėti kepimo inde. Tuomet išimkite, supjaustykite gabalėliais ir patiekite.
- Grikius išvirkite. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite. Svogūną nulupkite ir supjaustykite gabalėliais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite tarkuotas morkas ir smulkintą svogūną. Troškinkite, kol suminkštės.
- Suberkite į troškintas morkas grikius ir dar kiek patroškinkite. Pagal skonį pagardinkite pipirais, pasūdykite.
- Baltą varškės sūrį supjaustykite riekelėmis, įtrinkite smulkintais česnakais, ir apkepkite 160 laipsnių orkaitėje ant grotelių, kol sušils ir suminkštės (galima kepti ir keptuvėje).
- Į lėkštę suberkite troškintus grikius, ant viršaus išdėliokite sūrį.
- Ši mišrainė skani su šviežiomis daržovėmis: agurkais, pomidorais, žalialapėmis salotomis.
TAIP PAT SKAITYKITE: Mažiausiai kalorijų turinčios salotos. 3 receptai