Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sunaudok maisto likučius: 3 patiekalai iš bulvių, ryžių ir makaronų

Kartais visiems mums taip būna: pamirštame, kad verdamų makaronų tūris padidėja kelis kartus, kad bulvės tebus priedas prie sotaus karštojo patiekalo, kad ryžiai yra labai sotūs... O tuomet po pietų ar vakarienės surinkę indus nuo stalo, klausiame savęs – ką gi paruošti iš likučių?
Bulvių kotletukai.
Bulvių kotletukai. / Astos Černės nuotr.

Dėl maisto švaistymo jaudintis tikrai neverta. Iš maisto likučių visuomet galima paruošti ką nors dar vieniems pietums ar vakarienei – ne tik kažką valgomo, bet ir skanaus, maistingo, šilto. Kad ir kokie produktai būtų jūsų šaldytuve – mažas gabalėlis sūrio, kelios riekelės kumpio, pusė morkos, keli šaukštai grietinėlės ir taip toliau – visais gyvenimo atvejais juos išgelbėti padės įvairūs troškiniai (daug receptų rasite paspaudę čia) bei apkepai (receptų ieškokite čia). Paprastai jie pavyksta taip netikėtai skaniai, kad vėliau net gaila, jog tų likučių šaldytuve nebėra, o receptas „dedu viską, ką turiu“ taip ir liko neužrašytas.

Apkepai ir troškiniai, žinoma, nėra vienintelė išeitis. Kartais, ypač tada, kai reikia „sunaikinti“ garnyro likučius – pusę puodo bulvių košės, kelis puodelius virtų ryžių ar makaronų – gali praversti ir daugiau lengvų bei efektyvių receptų idėjų. Juk jų niekuomet nebus per daug, tiesa?

JEI LIKO MAKARONŲ...

Makaronų keksas su daug sūrio patiks ir mažiems, ir dideliems: jis gražiai atrodo, jį lengva pjaustyti gražiomis riekelėmis ir patogu valgyti. Tam, kad būtų dar išraiškingesnis ir sveikesnis, įmaišykite virtų brokolių žiedynėlių. Juos galite keisti bet kokiomis kitomis mėgstamomis apvirtomis daržovėmis. Skaniausias makaronų keksas dar šiltas, tačiau puikiai tins ir priešpiečių dėžutėms ar pavasario iškyloms.

Beje, galite kepti ne tik makaronų keksą, bet ir atskirus nedidelius makaronų keksiukus!

Makaronų keksas
Receptas: Makaronų keksas
20 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
3.8 / 43
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 250.00 g (nevirtų arba apie 600 virtų)
Sūris: 200.00 g (tarkuoto fermentinio)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (dideli arba 6 maži)
Pienas: 375.00 ml
Varškė: 150.00 g (tepamos su žalumynais)
Brokoliniai kopūstai: 250.00 g (žiedynėlių)
Vištiena: 100.00 g (kumpelio)
Druska: 1.00 arbat. š.
Muskatas: 1.00 arbat. š. (0,5 - malto)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto arba kitų itališkų žolelių)
Džiūvėsiai: 1.00 st. (0,5 - viršui)
Sviestas: 3.00 valg. š. (tirpinto - viršui)
Parmezano sūris: 25.00 g (tarkuoto - viršui)
Kaip gaminti
  1. Jei neturite makaronų likučių, 250 g makaronų išvirkite pagal instrukcijas ant pakuotės.
  2. Brokolių žiedynėlius išvirkite žiupsneliu druskos pagardintame vandenyje, kol suminkštės, bet vis dar gerai laikys savo formą. Išvirusius nusausinkite ir atidėkite į šalį.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Kekso kepimo formą (32x12 cm) išklokite kepimo popieriumi (arba ištepkite gabalėliu sviesto ir apibarstykite džiūvėsėliais).
  4. Virtus makaronus sumaišykite su tarkuotu fermentiniu sūriu.
  5. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius, įmaišykite pieną ir tepamą varškę su žalumynais. Išplakite iki vientisos masės.
  6. Supilkite plakinį į dubenį su makaronais ir sūriu. Suberkite virtus brokolių žiedynėlius, mažais kubeliais supjaustytą vištienos kumpelį, druską, muskatą, juoduosius pipirus ir džiovintus bazilikus. Gerai išmaišykite.
  7. Paruoštą masę supilkite į paruoštą kekso kepimo indą.
  8. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite džiūvėsėlius, tirpintą sviestą ir tarkuotą kietąjį sūrį. Šiuo mišiniu apibarstykite kekso paviršių.
  9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 50–60 minučių. Prieš išimdami iš kepimo indo, leiskite atvėsti apie 10 min.
  10. Pjaustykite riekelėmis ir patiekite.

 

Suskleisti

JEI LIKO VIRTŲ BULVIŲ...

Bulvės – antroji mūsų duona, tačiau kartais net ir bulvių košės būna per daug. Paprasčiausias būdas sunaudoti jos likučius, jei neturite laiko tokiems patiekalams kaip Piemenėlių pyragas, – paprasti, tačiau labai gardūs bulvių košės kotletukai. Juos galite patiekti ne tik su grietine, bet ir su įvairiais padažais: grybų, šoninės, grietinėlės.

Bulvių košės kotletukai
Receptas: Bulvių košės kotletukai
8 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 174
Receptas
Ingredientai
Bulvių košė: 375.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis)
Sūris: 100.00 g (tarkuoto fermentinio)
Džiūvėsiai: 1.00 st. (arba miltų)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (ryšelis - kotletams ir patiekimui)
Krapai: 1.00 sauja (ryšelis - kotletams ir patiekimui)
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Aliejus: 20.00 ml (kepimui)
Grietinė: 50.00 g (patiekimui)
Kaip gaminti
  1. Dideliame dubenyje sumaišykite bulvių košę, kiaušinį, tarkuotą fermentinį sūrį, džiūvėsėlius (arba miltus), smulkiai pjaustytus svogūnų laiškus, kapotus krapus, druską ir pipirus.
  2. Jei matote, kad masė per tiršta, įmuškite dar vieną kiaušinį arba įdėkite šaukštą grietinės. Jei matote, kad masė per skysta, įberkite daugiau džiūvėsėlių arba miltų.
  3. Paruoštą masę padalinkite į maždaug 12–15 lygių dalių. Iš kiekvienos jų drėgnais delnais suformuokite kamuoliuką ir suplokite juos į plokščius taisyklingus kotletukus.
  4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Kepkite suformuotus kotletukus iš abiejų pusių po porą minučių, kol gražiai apskrus.
  5. Iškepusius perkelkite ant popierinių rankšluosčių ir nusausinkite aliejų.
  6. Iškepusius bulvių košės kotletukus patiekite šiltus, su grietine ir smulkintais krapais ar svogūnų laiškais.
Suskleisti

JEI LIKO RYŽIŲ...

Ryžiai – dar vieni galimi garnyro likučiai, kuriuos drąsiai galima prikelti „antram gyvenimui“. Omletas su ryžiais gali būti tiek jūsų pusryčių, tiek vakarienės ar net pietų patiekalas. Ryžiai yra sočios kruopos, todėl ir toks omletas bus labai sotus, maistingas ir ilgam suteiks energijos. Omletą galite gardinti savo mėgstamais priedais, šiek tiek improvizuoti ir kaskart atrasti naujus skonius bei jų derinius.

Omletas su ryžiais
Receptas: Omletas su ryžiais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 57
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kumpis: 100.00 g (mėgstamo)
Aliejus: 10.00 ml (šlakelis)
Ryžiai: 180.00 g (virtų arba apie 65 g - nevirtų)
Sūris: 100.00 g (fermentinio)
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Krapai: 1.00 sauja (ryšelis - šviežių)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5 - maltų)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Svogūną smulkiai supjaustykite, česnakus sukapokite, kumpį supjaustykite nedideliais kubeliais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, suberkite svogūnus, česnakus ir kumpį. Pakepinkite, kol svogūnai suminkštės.
  3. Perdėkite pakepintą mišinį iš keptuvės į dubenį. Įmaišykite ryžius ir tarkuotą fermentinį sūrį.
  4. Kiaušinius suplakite su kapotais krapais, druska ir pipirais.
  5. Plaktus kiaušinius supilkite į ryžius ir daržoves.
  6. Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Supilkite paruoštą masę ir kepkite ant mažos ugnies, uždengę keptuvę dangčiu, kol viena omleto pusė gražiai apkeps ir apskrus, o viršus šiek tiek sutirštės.
  7. Atsargiai apverskite omletą ir apkepkite iš kitos pusės. Arba dėkite keptuvę į iki 180 ºC temperatūros įkaitintą orkaitę ir baikite omletą kepti joje, kol paviršius gražiai apskrus.
  8. Patiekite omletą iš karto su norimais priedais.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais