Agaras – vegetariška želatina
Tai – augalinės kilmės želatinos pakaitalas. Ši stingdanti medžiaga pagaminta iš kelių rūšių raudonųjų jūrų dumblių. Puikus produktas vegetariškai besimaitinantiems žmonėms ir ne tik. Galima įsigyti agaro miltelių, drožlių, juostelių ar šiaudelių. Patogiausia vartoti miltelius. Įmaišyti į šaltą vandenį agaro milteliai pradeda brinkti, 85 °C temperatūroje – tirpti. Kaitinant stingdomosios agaro savybės nesikeičia.
Tirpalo su ištirpintu agaru nereikia laikyti šaltai – agaras pradės stingti atvėsęs iki 32–35 °C temperatūros.
Su agaru pagaminti drebučiai geriau laikosi nei želatinos, nes gali stovėti netirpdami šiltesnėje patalpoje.
Agaras stingdo stipriau nei želatina – drebučiams pakanka 1–1,5 % agaro tirpalo.
Pastebėjimai
⇒ Agaras nestingdo mišinių, kurių sudėtyje yra pieno.
⇒ Su agaru sustingdyta želė paprastai būna kiek kitokios konsistencijos ir ne tokia skaidri kaip paruošta su įprasta želatina.
⇒ Apskritai agaras yra beskonis, bet kai kurie sako visgi jaučiantys šiokį tokį specifinį prieskonį.
Plūduriuojantysis agaras
Agaru vadinamas ir plūduriuojantis vandens riešutas. Šių augalų milteliais taip pat galima puikiai stingdyti želė, tirštinti padažus ir pan. Agaro milteliai naudingi ne tik tuo. Pasak gamintojų, jie gerina medžiagų apykaitą, valo iš organizmo toksinus, papildo jį mineralinėmis medžiagomis, padeda palaikyti kaulinio audinio tvirtumą, sąnario kremzlės funkciją. Be to, su šiais milteliais pagaminti desertai puikiai tinka lieknėjančiosioms, nes šių vandens riešutų milteliai neturi kalorijų, dargi išbrinksta žarnyne ir sukuria sotumo jausmą.
Agaro galima įsigyti internetu arba sveiko maisto ir ekologiškų produktų parduotuvėse.