Troškuliui numalšinti – sultingi vaisiai ir daržovės

Karštomis vasaros dienomis gausiau prakaituojant organizmas netenka daug vandens. Gyvybiškai svarbias jo atsargas galima susigrąžinti ne tik gerdami įvairių skysčių, bet ir valgydami sultingų vaisių bei daržovių.
Greipfrutai
Greipfrutai / Fotolia nuotr.

Gyvybės šaltinis

Net 70 proc. žmogaus kūno sudaro vanduo. Su juo vyksta dauguma medžiagų apykaitos reakcijų, beveik visi organizmo cheminiai, fiziologiniai procesai, kartu su vandeniu iš organizmo pašalinamos kenksmingosios medžiagos. Dėl šios priežasties suaugusiam žmogui kas dieną rekomenduojama išgerti iki 2 l vandens. Vasarą, kai dėl aukštos aplinkos temperatūros gausiau prakaituojama, kūnas vandens netenka greičiau, todėl ir gurkšnoti jo rekomenduojama daugiau bei dažniau.

Anot sveikatos specialistų, troškulį pajuntame, kai kūnas netenka 1–1,5 l vandens. Tačiau troškulys – ne vienintelis sutrikusio vandens balanso požymis. Ankstyviesiems dehidratacijos simptomams priskiriamas silpnumas, dingęs apetitas ir paraudusi oda, galvos skausmas ir svaiginas, džiūstanti burna ir sausas kosulys, deginimas skrandžio srityje, karščio netoleravimas ir kt.

Troškulį mitybos specialistai rekomenduoja malšinti vandeniu, arbata, sultimis. Tačiau yra ir kitų galimų troškulio malšinimo būdų.

Taip pat skaitykite: 12 požymių, kad geriate per mažai vandens

Naudinga ir gardu

Jei kasdieniame racione nestinga daržovių, vaisių ir uogų, šios sodų ir daržų gėrybės neabejotinai gali atstoti dalį organizmui būtinos paros skysčių normos.

Ar žinote, kad kai kuriuose vaisiuose, uogose ir daržovėse gali būti iki 90 proc. vandens? O pasigardžiavus sultingu meliono griežinėliu, dubenėliu braškių ar ridikėlių, pomidoru galima ne tik numalšinti alkį, bet ir troškulį?

Tokie vaisiai ir daržovės – kanalėlių išraizgytoje ląstelių sankaupoje sutelktas vanduo, kurį gaubia apsauginė žievelė. Dėl tokios sudėties kai kuriuos vaisius ir uogas praktiškai galima vadinti vandeniu. Pavyzdžiui, melionuose, vynuogėse, arbūzuose jo yra iki 95 proc. svorio.

Panašus skysčio kiekis yra salotose ir daugelyje kitų daržovių – tiek žalių, tiek ir virtų. Pavyzdžiui, pomidoruose – 94 proc., cukinijose ir špinatuose – 95 proc., žiediniuose kopūstuose – 87 proc. Taigi, jei kasdieniame racione nestinga daržovių, vaisių ir uogų, šios sodų ir daržų gėrybės neabejotinai gali atstoti dalį organizmui būtinos paros skysčių normos.

Negana to, valgant daug šviežių vaisių ir daržovių, geriant šviežiai spaustų sulčių, organizmas gauna ne tik pakankamai skysčių, bet ir vitaminų, mineralinių medžiagų ir mikroelementų. Vasarai įsibėgėjant jų pasirinkimas tiek turgavietėse, tiek prekybos centruose išties didžiulis – galima įsigyti pačių šviežiausių mūsų ir kitų Europos Sąjungos (ES) šalių augintojų sodo bei daržo gėrybių. Dėl jų kokybės abejoti neverta – ES šalyse yra nustatyti griežti šviežių vaisių ir daržovių reikalavimai. Be to, jų kokybės kontrolę tiek prekybos centruose, tiek gatvės prekybos vietose ar turgavietėse nuolatos atlieka Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Kas priskiriama sultingiems vaisiams ir daržovėms

Vaisiai: obuoliai, ananasai, kriaušės, greipfrutai, mandarinai, apelsinai, citrinos, vyšnios, kiviai, mangai, melionai, moliūgai, nektarinai, persikai, slyvos, svarainiai, vynuogės, visos uogos.

Fotolia nuotr./Melionai
Fotolia nuotr./Melionai

Daržovės: artišokai, baklažanai, žiediniai kopūstai, brokoliniai kopūstai, pankoliai, agurkai, kopūstai, kaliaropės, morkos, paprikos, pastarnokai, porai, rabarbarai, briuseliniai kopūstai, raudonieji burokėliai, visų rūšių salotos, salierai, šparagai, pomidorai, cukinijos, visos prieskoninės žolelės.

Pavyzdinis meniu

Kiek vandens galima gauti, dienos valgiaraštį papildžius vaisiais ir daržovėmis.

Pusryčiai: dubenėlis įvairių vaisių (pvz., pusė obuolio, kivis, griežinėlis ananaso, mandarinas, sumaišyti su 2 šaukštais jogurto) – apie 300 ml vandens.

Priešpiečiai: bananas ir pusė avokado – apie 200 ml vandens.

Pietūs: 250 g troškintų šparagų su virtomis neluptomis bulvėmis – apie 330 ml vandens.

Pavakariai: kriaušė ir obuolys – apie 330 ml vandens.

Vakarienė: prie mėsos, paukštienos ar žuvies patiekta didelė lėkštė spalvingų daržovių – apie 330 ml vandens.

Prieš miegą: sultingas raudonasis apelsinas – apie 100 ml vandens.

Svarbu žinoti! Nors yra skanūs ir mėgstami, saldūs, prisotinti angliarūgšte, su ledu patiekiami gėrimai troškulio nemalšina. Priešingai, jie gali skatinti vandens pasišalinimą iš organizmo, greičiau sugrąžinti troškulio pojūtį, stimuliuoti skrandžio sulčių išsiskyrimą.

Literatūra: K. Oberbeil „Vanduo gyvybės eliksyras“, K. Oberbeil „Vitaminų jėga“, T. Reinhard „Vertingiausi maisto produktai“

fhfhj-541aeeb03a00e

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų