Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaizdo pamoka: jautienos burgeriai – greitai ir paprastai

Burgerių kultūra Lietuvoje vis labiau įsibėgėja – tikriausiai būtų sunku rasti nors vieną, kuris būtų neragavęs šio gardaus amerikietiško prieskonio turinčio patiekalo.

Tačiau jei manote, kad gardžius burgerius rasite tik specializuotuose restoranuose, labai klystate. Juos poilsiaudami gamtoje visiškai paprastai ir greitai pasigaminti galite ir patys – neskaičiuojant pasiruošimo laiko, burgerių maltinukų kepimas užtruks vos keletą minučių.

Paprastą ir lengvą būdą, kaip pasigaminti burgerius su brandintos jautienos maltinukais ir barbekiu padažu, demonstruoja Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Galina Bovševič gamina burgerius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Galina Bovševič gamina burgerius

Šios vasaros hitu tapusius burgerius pasigaminti išties nėra sunku. Namuose tereikia pasiruošti jautienos maltinukus ir išsikepti arba nusipirkti bandeles, o tuomet – į gamtą. Kepti juos ant grilio ar tiesiog ant grotelių.

„Burgeriams geriausia yra naudoti sukapotą arba stambiai sumaltą brandintą jautieną. Geriausiai tinkamos dalys – nugarinė arba mentė, tik būtinai turi būti šiek tiek riebalų, o jei jų nėra, tuomet į sumaltą jautieną galima įmaišyti ir šiek tiek kiaulienos.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vaizdo pamoka: grilyje kepti glazūruoti kiaulienos šonkauliukai su barbekiu padažu

Jei naudojate brandintą jautieną, jokių prieskonių į ją dėti daugiau ir nereikia, tereikia tik susiformuoti blyno formos maltinukus, o reikiamą skonį burgeriams suteiks naudojamas padažas. Jei jautiena nebrandinta, tuomet maltinukus galite pagardinti pipirais, kitais mėgstamais prieskoniais ar žolelėmis pagal savo skonį: čiobreliais, rozmarinais, netgi mėtomis (jos ypač tinka gaminant maltinukus iš avienos).

Gamtoje kepti burgeriai
Receptas: Brandintos jautienos burgeriai su barbekiu padažu
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 12
Receptas
Ingredientai
Bandelės: 6.00 vnt. ((mėsainiams))
Jautiena: 600.00 g ((brandinta, tinka nugarinė ar mentė))
Salotos: 3.00 sauja ((reikės šešių „Iceberg“ salotos lapų))
Pomidorai: 3.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt. ((mėlynieji))
Čederio sūris: 6.00 vnt. ((lapeliais))
Kaip gaminti
  1. Sumalkite jautieną ir susiformuokite nedidelius blyno formos maltinukus.
  2. Maltinukus kepkite ant grotelių ar grilyje iš abiejų pusių po keletą minučių. Kepimo laikas priklauso nuo to, kaip iškepusios mėsos norite. 
  3. Porą minučių paskrudinkite ir burgeriams naudojamas bandeles bei pomidorus ir svogūnus.
  4. Kai visi ingredientai bus iškepę, formuokite burgerius.
  5. Ant apatinės bandelės užtepkite barbekiu padažo, tuomet dėkite salotos lapą, maltinuką, sūrį, svogūno, pomidorą ar kitas mėgstamas daržoves ir uždėkite taip pat padažu pateptą viršutinę bandelę.

Recepto autorė: Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.

 

Suskleisti
Barbekiu padažas
Receptas: Barbekiu padažas
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š.
Sojos padažas: 4.00 valg. š.
Aitrioji paprika: 0.50 valg. š.
Česnakai: 1.00 valg. š. ((milteliai))
Druska: 1.00 arbat. š. ((himalajų))
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. ((kvapnieji))
Dūmo skonio aromatas: 1.00 arbat. š.
Pomidorų padažas: 300.00 g
Kaip gaminti
  1. Į atskirą dubenį supilkite pomidorų padažą ir soją. Gerai išmaišykite.
  2. Berkite visus sausuosius prieskonius ir padažą gerai išmaišykite, jei turite, pagardinkite dūmo skonio aromatu.
  3. Padažas puikiai tiks burgeriams, kiaulienai, jautienai, vištienai.

Recepto autorė – Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.

Suskleisti

Burgeriams naudojamas bandeles taip pat galite paskrudinti ant grilio ar grotelių, kaip ir pomidorus ar mėlynuosius svogūnus. Maltinukus ant nedidelės ugnies kepkite po keletą minučių iš abiejų pusių. Kepimo laikas priklauso nuo to, kokią mėsą mėgstate, – pusiau ar iki galo iškepusią.

Kai visi ingredientai bus iškepę, ant apatinės bandelės užtepkite barbekiu padažo, tuomet dėkite salotos lapą, maltinuką, sūrį, svogūno, pomidorą ar kitas mėgstamas daržoves ir uždėkite taip pat padažu pateptą viršutinę bandelę. Štai ir visa gamyba, – pasakoja G.Bovševič.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gamtoje kepti burgeriai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gamtoje kepti burgeriai

Jei norite, anot grilio meistrės, maltinukus galite gaminti ir iš vištienos, tuomet mėsą malkite tokiu santykiu: pora vištienos krūtinėlių ir vienos šlaunelės mėsa – ji reikalinga tam, kad maltinukams suteiktų daugiau skonio ir riebaliukų.

Specialistė pataria marinatą vištienos maltinukams gaminti su kariu, imbieru ar netgi vanile – ji suteiktų ypatingai gerą skonį mėsai. Į burgerį su vištiena taip pat galite dėti ir po mėgstamo vaisiaus griežinėlį (puikiai tinka persimonas ar ananasas).

Na, o jei turite daugiau laiko ir nenorite burgeriams naudoti pirktinių bandelių, G.Bovševič pateikia ir naminių bandelių receptą:

Burgeris
Receptas: Bandelės burgeriams
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 21
Receptas
Ingredientai
Mielės: 1.00 valg. š. ((sausų))
Vanduo: 0.50 puodelis ((šiltas))
Pienas: 0.50 puodelis
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Miltai: 3.00 puodelis
Sviestas: 1.00 valg. š. ((lydytas))
Sezamo sėklos: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Mieles sumaišome su šiltu vandeniu ir cukrumi, paliekame kelioms minutėms cukrui ištirpti ir masei suputoti.
  2. Atskirame inde suplakame kiaušinį, sumaišome jį su druska, pienu, aliejumi.
  3. Visą šią masę supilame į mielių mišinį, gerai sumaišome.
  4. Suberiame miltus ir minkome, kol išeis vientisa masė.
  5. Uždengiame rankšluosčiu, paliekame pastovėti šiltai, kol masė padvigubėja.
  6. Visą tešlą padaliname į 8–10 dalių. Iš kiekvienos formuojame po rutuliuką, ir jį paspaudžiame, kad išeitų bandelės forma.
  7. Dedame į kepimo skardą, išklotą pergamentu. Uždengiame ir laikome šiltai, kad tešla dar kartą pakiltų.
  8. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių.
  9. Kiekvieną bandelę patepame lydytu sviestu, pabarstome sezamo sėklomis.
  10. Kepame apie 15 minučių, arba kol bandelės gražiai paruduoja.
  11. Atvėsiname ir tik tada perpjauname išilgai.

Recepto autorė: Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič.

Suskleisti
VIDEO: Gamina Galina Bovševič: jautienos burgeriai su barbekiu padažu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais