Taip pat skaitykite: Alergija šalčiui: medikės patarimai, kaip atpažinti ir kaip gydytis
1. Avokadus perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus. Delne laikydami avokado puselę, peilio smaigaliu susmulkinkite minkštimą skersai ir išilgai kuo smulkiau, gautus kubelius išimkite šaukšteliu. Žievelę palikite – ji bus lėkštelė salotoms. Avokadų minkštimą apšlakstykite pusės žaliosios citrinos sultimis.
2. Saliero lapkotį susmulkinkite, salotas suplėšykite. Avokadų kubelius sumaišykite su salotomis, salieru, mandarinais, kokosų drožlėmis ir smulkinta lašiša.
3. Dubenėlyje sumaišykite visus padažui skirtus produktus.
4. Į avokadų puselės sudėkite įdarą ir apšlakstykite padažu.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Nulupkite avokadus, perpjaukite pusiau, išimkite kaulą, sutrinkite minkštimą šakute arba elektriniu grūstuvu. Apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepajuoduotų.
2. Virtuviniu kombainu sumaišykite avokadų tyrę su grietinėle ir atvėsintu sultiniu. Jei neturite kombaino, suplakite sriubą šluotele ir pertrinkite per sietelį, kad susidarytų vienodo tirštumo masė. Pasūdykite pagal skonį, pagardinkite pipirais.
3. Prieš tiekdama atšaldykite sriubą. Išpilstykite į lėkštes, ant viršaus uždėkite po šaukštą kubeliais pjaustytų pomidorų arba saldžiųjų paprikų, apšlakstykite aliejumi, papuoškite kapotomis šviežiomis petražolėmis.
1. Nulupkite avokadus, du supjaustykite stambiais gabalėliais, vieną atidėkite sumuštiniams papuošti.
2. Apšlakstykite avokadus citrinų sultimis, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir sutrinkite elektriniu grūstuvu arba šakute.
3. Sausoje keptuvėje trumpai paskrudinkite sezamų sėklas.
4. Duonos riekes patepkite avokadų „sviestu“, ant viršaus išdėliokite pomidorus ir plonais gabalėliais pjaustytą avokadą, apšlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite sezamų sėklomis, druska ir pipirais.
Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius
- Agurką nuplaukite ir perpjaukite išilgai į keturias dalis; supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į salotinę. Iškaulinkite avokadą, šaukštu išimkite jį iš žievės ir supjaustykite kubeliais.
- Supjaustykite arba smulkiai suplėšykite salotų lapus. Daržoves sumaišykite, užpilkite citrinos sultimis, sėmenų aliejumi, įberkite juoduosius pipirus, krapus ir linų sėmenis.
- Viską gerai ir intensyviai išmaišykite. Avokadas turi šiek tiek aptirpti ir išsileisti, kad kartu su citrina bei aliejumi sukurtų šių salotų padažą.
Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“
- Iš avokadų atsargiai, kad nepažeistumėte odelių, išskobkite minkštimą.
- Jūros kopūstus 30 min. mirkykite vandenyje. Nusunkite vandenį, užpilkite aromatingu marinatu ir palaikykite 2 valandas vėsioje vietoje.
- Fermentuotus jūros kopūstus sukrėskite į elektrinį smulkintuvą ir gerai sutrinkite. Tada paruoškite iš jų salotas: suberkite džiovintas mirkytas morkas, smulkintus svogūnų laiškus, įpilkite šlakelį citrinų sulčių, sėmenų aliejaus, pasūdykite ir pagardinkite maltais pipirais. Gerai išmaišykite ir patiekite avokadų geldelėse.
Aromatingas marinatas
Sumaišykite 1 laurų lapelį, žiupsnelį šviežiai maltų juodųjų pipirų, kelis maltus gvazdikėlius, pusę šaukštelio kalendrų grūdelių, 1 šaukštą citrinų sulčių ir 2 šaukštus sėmenų aliejaus.
Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“
1. Avokadus perpjaukite pusiau, išimkite kauliuką, išskobkite vidų, minkštimą supjaustykite kubeliais, apšlakstykite šviežiai spaustomis citrinų sultimis, kad nepatamsėtų, ir sumeskite į dubenį.
2. Į avokadų masę įmaišykite smulkintus nuluptus agurkus, sūrelį, smulkintą lašišą, įspauskite česnakus, suberkite citrininius pipirus, viską lengvai išmaišykite, jei norite, pagardinkite tabasko padažu.
3. Avokadų valteles įtrinkite grūdėtosiomis garstyčiomis, klokite po kelis salotų lapelius, krėskite avokadų padažo.
4. Ant viršaus išdėliokite gerai nuvarvintas krevetes, berkite kapotų žalumynų.
Tiekite su skrudinta baltos duonos riekele.
1. Gražgarstes nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Nuplautus avokadus perpjaukite per pusę, išimkite kaulus, išilgai supjaustykite plonomis riekelėmis.
2. Nuplautus pomidorus ir mocarelą supjaustykite riekelėmis. Vieną granatą išlukštenkite. Į serviravimo dubenį suberkite gražgarstes, ant viršaus išdėliokite pomidorų, mocarelos ir avokadų riekeles. Viršų apibarstykite granatų sėklomis.
3. Paruoškite užpilą: dviejų granatų sėklas suberkite į dubenėlį, sugrūskite mediniu grūstuvu. Sukrėskite į švarią marlę ir išspauskite sultis.
4. Sumaišykite su obuolių sultimis, aliejumi, agavų sirupu. Pagal skonį pasūdykite, įberkite maltų juodųjų pipirų ir dar sykį išmaišykite. Apliekite salotas.
1. Paruoškite salotas: į dubenį sutrupinkite kiaušinio trynį, supilkite aliejų, actą ir gerai išplakite. Sudėkite smulkiai sukapotą svogūną, sugrūstą česnaką, petražoles, kaparėlius, nuvarvintus avinžirnius ir avokadą (jį reikia nulupti, o minkštimą supjaustyti kubeliais). Pasūdykite, pagardinkite pipirais.
2. Aliejumi pateptą keptuvę įkaitinkite, sudėkite smulkiai sukapotą aitriąją papriką ir supjaustytus svogūnėlius. Trumpai pakepinkite, tada suberkite petražoles, sudėkite sugrūstus česnakus ir dar truputį pakepinkite.
3. Kiekvieną žuvų filė pusę aptepkite aitriųjų paprikų, svogūnų, petražolių ir česnakų mišiniu, susukite į ritinėlį ir susmeikite mediniu iešmeliu.
4. Paruoštus suktinukus sudėkite į skardą ir kepkite 180 °C orkaitėje 5–8 min. (nelygu žuvų dydis).
5. Iškepusias žuvis išimkite į lėkštę ir iš karto apšlakstykite citrinos sultimis.
6. Patiekite taip: į atskiras lėkštes išdėliokite salotas, ant kauburio viršaus uždėkite po du suktinukus.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Lėkštėje išdėliokite salotų lapus. Ant jų dėkite greipfrutų skilteles (be baltos luobelės), avokado griežinėlius ir juostelėmis supjaustytą lašišą.
2. Pasigaminkite padažą: sumaišykite po šaukštelį medaus, garstyčių, sojų padažo, vyno acto. Padažą paskaninkite trupučiu šviežio imbiero.
3. Salotas gardinkite padažu (galite ir citrinų sultimis).
1. Avokadus perpjaukite išilgai pusiau, išimkite kauliukus, šaukštu išskobkite dalį minkštimo. Minkštimą iškart supjaustykite nedideliais gabaliukais. Avokadų puseles apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepajuostų.
2. Avokadų minkštimą, krevetes (kelias palikite salotoms papuošti), salierus, svogūnus, agurkus, petražoles sumaišykite viename dubenyje, pagardinkite šviežiai maltais pipirais.
3. Majonezą išplakite su garstyčiomis, sukrėskite į salotas ir atsargiai išmaišykite.
4. Gatavas salotas išdėliokite į avokadų puseles, papuoškite žalumynais ir likusiomis krevetėmis.
- Avokadus perpjaukite per pusę, išimkite kaulus, minkštimą supjaustykite nedideliais kubeliais, o žievę dėkite į lėkštę, kurioje bus patiekiamos salotos.
- Pomidorus supjaustykite ketvirčiais, alyvuoges mažais griežinėliais, paprikas – nedideliais kubeliais.
- Viską sudėkite į dubenį ir sumaišykite, įdėkite nusausintus kukurūzus ir avokadus.
- Nedideliame indelyje sumaišykite balzaminį actą, alyvuogių aliejų ir Provanso žoleles, viską išmaišykite, pagal skonį pasūdykite.
- Į salotas supilkite padažą, išmaišykite ir išdėliokite į avokadų žieves.
Guacamole – prieskoniais pagardinta avokadų minkštimo tyrė Meksikoje vartojama kaip mirkalas, įdaras arba padažas prie mėsos, paukštienos patiekalų.
1. Nulupkite avokadus, perpjaukite perpus, išimkite kaulus, išskobkite minkštimą ir sudrėbkite į dubenį. Kuo greičiau įmaišykite žaliosios citrinos sulčių, antraip avokadų tyrė patamsės.
2. Minkštimą sugrūskite bulvių grūstuvu arba elektriniu plakikliu. Pasūdykite, suberkite prieskonius, sudėkite tarkuotą česnaką ir smulkiai pjaustytą svogūną, supilkite pomidorų padažą. Gerai išmaišykite, kad masė taptų vientisa.
3. Guacamole padažą sukrėskite į dubenėlį ir patiekite su kukurūzų traškučiais arba paskrudinta duona. Į šį padažą galima mirkyti ir įvairias žalias daržoves: juostelėmis pjaustytus agurkus, saldžiąsias paprikas ar salierų stiebus.
Plačiau skaitykite: Gardžiausi pasaulio pagardai
Taip pat skaitykite: Žingsnis po žingsnio: 7 dienų gidas į laimę