2013 06 10

Jau noksta žemuogės. Valgyti būtina!

Vasaros pradžia kvapi kaip niekada – žydi gausybė gėlių, medžių, krūmų, pradeda nokti pirmieji vaisiai, uogos ir daržovės.
Žemuogės
Žemuogės / Fotolia nuotr.

Po žiemos mūsų organizmas reikalaute reikalauja šviežių ir sultingų vitaminų, tad laikas skubėti į mišką ir ant smilgos verti pirmąsias mažutėles žemuoges, nuo kurių jau tuoj tuoj raudonuos visos palaukės, pamiškės ir pievos. Žemuogėse gausu vitamino B, C, flavonoidų, maža to, jos padeda įveikti daug ligų: hipertoniją, gastritą, odos ligas, medžiagų apykaitos sutrikimus ir pan. Tik pabrėžiama, kad miško uoga žmogaus organizmui kur kas naudingesnė nei kultūrinės veislės. Sveikatai naudingi ir žemuogių lapai, mat jie padeda iš organizmo pašalinti skysčius, pakelia tonusą, reguliuoja širdies ir kraujagyslių veiklą. Ir dar – žemuogės yra vienas vertingiausių geležies šaltinių. 

Dabar pats laikas pagalvoti, kaip nepraleisti progos kuo daugiau jų prisirinkti ir pasiruošti atsargų – vasaros skoniai dar ilgai mus džiugins niūriais žiemos vakarais.  

Kaip teisingai rinkti?

♦ Atrodo, kad tai nėra sudėtinga, tačiau, jeigu norite geriausio rezultato, ryte šiek tiek palaukite, kol rasa pradžius, ir tuomet kibkite į darbą. Verta atminti, kad drėgmė ir lietus – prasčiausias šių uogų rinkimo patarėjas. Jos suminkštėja, praranda formą, pasidaro sutežusios, sulimpa tarpusavyje. Iš tokių jokios naudos. Tad saulėtas ir sausas ankstyvas rytmetys kur kas geresnis pasirinkimas kvapniam uogavimui.

♦ Nepamirškite tinkamos aprangos. Vabzdžių įgėlimai, erkės, tik besitaikančios užropoti ir atlikti juodą darbą, privers pamiršti uogavimo malonumus. Taip pat pravartu pasirūpinti apsauga nuo saulės (kepure, kremu) ar nuo lietaus (jis pasipila ir iš giedro dangaus).

♦ Į ką rinkti gardžias uogeles? Geriausiai būtų į pintą ir servetėlėmis išklotą krepšį, kuriame ilgiausiai išsilaikys žemuogių grožis. Žinoma, galima rinktis ir plastikinį kibirėlį, tačiau patogiausia tokia tara, kurioje uogos galėtų kvėpuoti ir ilgiau išsilaikyti šviežios.

♦ Primename, kad skinti žemuoges geriausia su vaiskočiais, tik taip išsaugosite jas ilgiau nesusitrynusias ir neištežusias. O kas gali labiau nudžiuginti nei skanutėlės šviežios uogelės? Taigi – kirskite į sveikatą!

Kaip pasiruošti atsargų?

Džiovinimas

♦ Naudingosios savybės geriausiai išsilaiko džiovintose arba šaldytose uogose. Džiovinimui geriau nesirinkti pernokusių uogų, labiau tinkamos ką tik prinokusios, tvirtesnės. Taigi, kaip reikėtų džiovinti? Pirmiausia nuo uogų pašalinkite visus lapelius ir gerai nuplaukite. Paklokite saulėtose vietose popierinių servetėlių ir ant jų lygiu sluoksniu išdėliokite žemuoges. Palikite jas taip kelioms dienoms, kad išgaruotų vanduo, retkarčiais pavartykite, kad  neprarastų formos.

♦ Tuomet galima dėti į orkaitę, įkaitintą ne daugiau kaip iki 60 °C. Sudėjusios ten uogas, turėtumėte nuolat stebėti, vėdinti (taigi orkaitės dureles geriausia palikti vos praviras) ir jas pavartyti, kad neperdžiūtų. Jeigu matysite, kad uogos vis labiau traukiasi ir mažėja, galite sumažinti temperatūrą. Svarbu, kad jose išliktų bent 15–20 proc. vandens – tuomet be vargo galėsite jas naudoti gardžioms ir kvapioms arbatoms, kompotams, salotoms, košėms, o ir primins tokios žemuogės tikras vasaros uogas.

♦ Gerai išdžiovintos uogos dažniausiai būna tamsiai raudonos spalvos, nelimpa viena prie kitos, tad jas galima suberti į stiklainį ar į kitą jums patinkančią talpą, užsukti dangteliu ir laikyti tamsioje vietoje.

P. S. Jeigu neturite laiko džiovinti, rinkitės specialią vaisių ir daržovių džiovyklę, kurioje trokštamo rezultato pasieksite kur kas greičiau.

Šaldymas

Šaldymas – tai greitas, patogus ir pigus būdas džiaugtis uogomis visus metus. Kaip tai padaryti? Būdų yra pačių įvairiausių. Pirmiausia rinkitės prinokusias, bet ne pernokusias žemuoges. Galite uogas nuplauti, nusausinti ir suberti į specialius šaldymo maišelius, indelius. Itin dažnai žemuogės trinamos su cukrumi (pagal skonį) ir tuomet užšaldomos. Norite sveikos alternatyvos? Nuplautas ir nusausintas žemuoges užliekite medumi ir laikykite šaldytuve – tiesiog pirštelius apsilaižysite!

♦ Žemuogės natūraliose savo sultyse – itin skanu. Tiesiog užpilkite nuvalytas žemuoges (1 kg) 300 g miltelinio cukraus ir palikite inde apie 4 valandas, kad išsiskirtų sultys. Tuomet atsargiai uogas permaišykite, kad sultys pasiskirstytų tolygiai, ir, supylusios į specialius indus, užšaldykite.

♦ Žemuoges galite šaldyti su kitomis uogomis: mėlynėmis, avietėmis, braškėmis. Tinka kartu maišyti šias uogas verdant uogienes.

Paskanaukite!

Raudonųjų serbentų ir žemuogių džemas
Receptas: Raudonųjų serbentų ir žemuogių džemas
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.7 / 22
Receptas
Ingredientai
Serbentai: 1500.00 g (raudonųjų)
Žemuogės 300.00 g
Vanduo: 600.00 ml
Cukrus: 1.00 g (kaip apskaičiuoti jo kiekį, žr. recepte)
Kaip gaminti

1. Švarius ir nuo šakelių nuskabytus serbentus sudėti į puodą, užpilti vandeniu ir ant nedidelės ugnies virti, kol uogos suminkštės.

2. Ant kito puodo uždėti sietelį, išklotą dvigubu marlės sluoksniu, supilti serbentų kompotą ir palikti per naktį vėsioje patalpoje.

3. Kitą dieną sietelyje likusius tirščius dar truputį nuspausti. Puode esantį skystį pamatuoti. Kiekvienam litrui skysčio imti 800 g cukraus. Viską supilti į puodą, užvirinti ir virti, kol ištirps cukrus.

4. Suberti švarias žemuoges, pavirti dar apie 10 min.

5. Džemas išviręs, kai ant lėkštės užlašintas lašas greitai sustingsta. Jei išskysta, reikia dar pavirti.

6. Gatavą džemą išpilstyti į stiklainius ir sandariai uždaryti.  

Suskleisti
Lietiniai su žemuogėmis
Receptas: Lietiniai su žemuogėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tešlai)
Pienas: 300.00 ml (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Miltai: 100.00 g (tešlai)
Aliejus: 5.00 valg. š. (kepimui)
Maskarponės sūris: 500.00 g (įdarui)
Grietinėlė: 200.00 ml (35 proc. riebumo - įdarui)
Žemuogės: (šaldytos - įdarui) 1.00 st.
Vanilinis cukrus: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - įdarui)
Kaip gaminti

1. Kiaušinius išplakite su pienu, žiupsneliu druskos ir miltais. Tešlą palikite 30 minučių.

2. Į keptuvę įpilkite aliejaus ir apverčiant iškepkite keturis didelius lietinius (galima sudėti ant popierinio rankšluosčio susigerti riebalams).

3. Maskarponę išmaišykite su grietinėle, atšildytomis ir nuvarvintomis žemuogėmis, vaniliniu cukrumi ir cukrumi. Mase plonai aptepkite lietinius ir susukite.  

Knyga „Uogos“
Knyga „Uogos“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Uogos“

Suskleisti
Žemuogių uogienė
Receptas: Žemuogių uogienė
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Žemuogės: 1.00 kg
Cukrus: 1200.00 g
Citrinos: 2.00 vnt. (žievelės – geriausia ekologiškų citrinų)
Kaip gaminti
  1. Užpilkite cukrumi nuplautas, nuvalytas ir nusausintas uogas. Palikite pridengtas 8-10 valandų.
  2. Praėjus nurodytam laikui perdėkite uogas, suberkite citrinų žieveles į puodą ir leiskite užvirti. Užvirus sumžinkite ugnį ir virkite 25-30 minučių periodiškai maišydamos ir nugraibydamos putas.
  3. Supilkite ką tik išvirtą uogienę į sterilizuotus stiklainius, juos užsukite ir atvėsusią uogienę laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.

Plačiau skaitykite: „Jau noksta žemuogės. Valgyti būtina!

Suskleisti
Vasariškas kokteilis su žemuogėmis
Receptas: Vasariškas kokteilis su žemuogėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 14
Receptas
Ingredientai
Žemuogės: 300.00 g
Kefyras: 2.00 st.
Medus: 2.00 valg. š. (skystas)
Grietininiai ledai: 50.00 g
Kaip gaminti
  1. Žemuoges nuplaukite, perrinkite. Sutrinkite šakute, sumaišykite su kefyru ir skystu medumi.
  2. Ledus sumaišykite su žemuogių, kefyro ir medaus mase ir suplakite iki vientisos masės.
  3. Gėrimą skanaukite šaltą!

Plačiau skaitykite: „Jau noksta žemuogės. Valgyti būtina!

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis