Dėmesio!
Be jokių konservantų gamintos užtepėlės ilgai nestovi, be to, ilgėliau laikant prastėja jų skonis, keičiasi spalva. Todėl paruoštas sukrėskite į sandariai užsukamus stiklainėlius ir laikykite šaldytuve ne ilgiau kaip 3–4 dienas.
Verta žinoti
- Užtepėlės dažniausiai tiekiamos su šviesia arba tamsia itališka duona, prancūziškuoju batonu, džiūvėsėliais arba trapiais sausainukais. Duonos riekelės bus gardesnės, jei trumpai jas pakepinsite sausoje keptuvėje ir užtepėlę tepsite ant nespėjusių atvėsti.
- Daugelį užtepėlių gražu ir gardu papuošti dailiais karpytais specifinio skonio gražgarsčių lapeliais.
- Užtepėles galite ruošti dviem būdais: arba visus produktus iki vientisos masės sumalti elektriniu plakikliu, arba susmulkinti peiliu ir gerai sumaišyti.
- Itališką duoną užtepėlėm galite paruošti ir taip: supjaustytą riekelėmis trumpai paskrudinkite gerai įkaitintoje orkaitėje, tada įtrinkite česnako skiltele, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, rozmarinais arba raudonėliais (nelygu, kokie prieskoniai prie jūsų aptepo dera).
1. Žuvų
Didesnė sūdyta skumbrė, 2 lydyti tepamieji natūralaus skonio sūreliai, 2 šaukštai smulkintų marinuotų agurkėlių, pagal skonį kapotų krapų, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Žuvį išdarinėkite, susmulkinkite, sumaišykite su sūreliais, agurkėliais ir krapais. Tada pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
2.Saulėje džiovintų pomidorų
200 g saulėje džiovintų pomidorų (aliejuje), saujelė graikiškų alyvuogių be kauliukų, 3 skiltelės česnako, morka, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, šaukštas skrudintų kedrinių pinijų, pagal skonį džiovintų bazilikų, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, žiupsnelis cukraus.
Pomidorus nuvarvinkite, suberkite į plakimo indą, ten pat sumeskite perpjautas per pusę alyvuoges, česnakus, kedrines pinijas, smulkia trintuve tarkuotą morką, supilkite aliejų, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite bazilikais, pipirais, cukrumi (galima įberti saujelę kieto brandinto tarkuoto sūrio).
3. Baklažanų
Baklažanas, 2 skiltelės česnako, gabalėlis aitriosios paprikos ankšties, 150 g kreminio rikotos sūrio, 2 šaukštai sezamų aliejaus, 10 marinuotų pievagrybių, šaukštas sezamų sėklų, pagal skonį džiovintų čiobrelių, juodųjų pipirų, druskos.
Baklažaną susmulkinkite, apibarstykite druska, palikite valandai pastovėti, tada nupilkite išsiskyrusį skystį.
Česnakus susmulkinkite ir su smulkinta aitriąja paprika pakepinkite aliejuje. Kai apskrus, sumeskite smulkintus pievagrybius, baklažanų kubelius, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite čiobreliais, pakaitinkite, kol daržovės suminkštės, ir iki vientisos masės sutrinkite elektriniu plakikliu.
Baklažanų tyrę sumaišykite su rikota, suberkite skrudintas sezamų sėklas, jei reikia, pagal skonį pasūdykite.
4. Voveraičių ir ožkų pieno sūrio
Stiklinė raugintų voveraičių, 200 g ožkų pieno sūrio, 2 skiltelės česnako, šaukštas grietinės, saujelė skrudintų kedrinių pinijų, pagal skonį šviežiai maltų juodųjų pipirų, druskos.
Česnakus nulupkite, sukapokite, sumaišykite su ožkų pieno sūriu, grietine ir sausoje keptuvėje skrudintomis kedrinėmis pinijomis.
Voveraites perplaukite, labai gerai nuvarvinkite, susmulkinkite ir sumaišykite su ožkų pieno sūriu. Užtepėlę pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
5. Alyvuogių
200 g juodųjų alyvuogių be kauliukų, 2 skiltelės česnako, šaukštelis smulkintų bazilikų, šiek tiek kapotų petražolių, pagal skonį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, šaukštas alyvuogių aliejaus, pagal skonį citrinų sulčių.
Visus nurodytus produktus gerai sutrinkite elektriniu plakikliu, sukrėskite į užsukamą stiklainį ir laikykite šaldytuve.
6. Pomidorų
2 pomidorai, šaukštas alyvuogių aliejaus, 2 skiltelės česnako, šaukštelis pesto padažo su bazilikais, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Pomidorų galus įpjaukite, vaisius nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odeles, minkštimą supjaustykite kubeliais, sumaišykite su smulkintu česnaku, šlakeliu aliejaus ir pesto padažu. Užtepėlę pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
7. Moliūgų
300 g išvalyto ir nulupto geltonojo arba oranžinio moliūgo, 2 didelės raudonos paprikos, 3 skiltelės česnako, gabalėlis aitriosios paprikos ankšties, šaukštelis kuminų sėklų, šaukštas aliejaus, pusė šaukštelio citrinų sulčių, šaukštas džiūvėsėlių, žiupsnelis cukraus, pagal skonį druskos, pipirų ir raudonėlių.
Moliūgą ir išvalytas paprikas stambiai supjaustykite, sudėkite į karščiui atsparią kepimo formą, apšlakstykite aliejumi, citrinų sultimis, apibarstykite kapotais česnakais, kuminų sėklomis, aitriosiomis paprikomis, džiūvėsėliais ir kepkite karštoje orkaitėje apie 20 min. Tada iki vientisos masės sutrinkite elektriniu plakikliu, pagardinkite žiupsneliu cukraus, raudonėliais, druska bei pipirais ir apie 3 val. palaikykite šaltai, kad susimaišytų skoniai ir užtepėlė sutirštėtų.
8. Bazilikų ir špinatų
Po saujelę šviežių bazilikų ir špinatų lapelių, 2 šaukštai kepintų graikinių riešutų, saujelė parmezano, 2 skiltelės česnako, žiupsnelis rupios druskos, 3 šaukštai gero alyvuogių aliejaus.
Špinatus ir bazilikus nuplaukite, nusausinkite, kotelius nuskabykite, lapelius suplėšykite rankomis ir sumeskite į plakimo indą. Ten pat suberkite smulkintus česnakus, riešutus, tarkuotą parmezaną, rupią druską, supilkite alyvuogių aliejų ir viską iki vientisos masės sutrinkite elektriniu plakikliu.