Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kulinarinė pamokėlė: kaip pasigaminti indiško sūrio – panyro

Indijoje brandinto ar varškės sūrio nė su žiburiu nerasite, nes ten gaminamas ir valgomas tik saldaus pieno sūris panyras.
Indiškas sūris - panyras
Indiškas sūris - panyras / Fotolia nuotr.

Šis sūris dažniausiai gaminamas namuose. Pienui sutraukti paprastai naudojamos šviežiai spaustos citrinų sultys. Iš pažiūros panyras panašus į mūsiškį varškės sūrį, bet yra švelnesnio skonio, visiškai nesūrus. Slėgtą sūrį galima pjaustyti kubeliais. Neslėgtas panyras vartojamas kaip saldaus pieno varškė.

Šis sūris valgomas vienas, juo gardinamos sriubos. Šviežio arba apkepto panyro dedama į daržovių valgius, mėsos troškinius, iš jo gaminami saldumynai, pyragėlių įdarai. Kaitinamas aukštoje temperatūroje panyras netirpsta ir netrupa, todėl jį galima maišyti į sriubas ir troškinius: sūris išbrinksta, prisigeria skonio ir aromato.

Indiškas sūris – panyras

Reikės:

2,5 l pieno (ne riebesnio nei 3,5 proc.) ir 5 šaukštų citrinos sulčių.

Kaip gaminti:

1. Pieną supilkite į puodą storu dugnu. Nuolat maišydama, kaitinkite, kol užvirs.

2. Kai pienas ims kilti, supilkite citrinos sultis. Beveik iš karto varškė atsiskirs nuo gelsvos spalvos išrūgų. Jei išrūgos liko balzganos, įpilkite dar šiek tiek citrinos sulčių, vėl išmaišykite.

3. Perkoškite varškę per dvigubą marlę, perplaukite šaltu vandeniu, kad neliktų rūgšties, ir pakabinkite, jog nuvarvėtų. Jei norite, kad panyras būtų kietas, paslėkite sūrį.

4. Kietą panyrą galima pjaustyti kubeliais, minkyti. Jei reikia minkšto sūrio, nuspauskite vandenį.

Paskanaukite!

Gruzdinti panyro gabalėliai

Fotolia nuotr. / Gruzdinti panyro gabalėliai
Fotolia nuotr. / Gruzdinti panyro gabalėliai

Reikės:

200 g panyro, 150 g avinžirnių miltų, žiupsnelio imbiero, 0,5 arbat š. maltos aitriosios paprikos, žiupsnelio sodos, druskos ir aliejaus.

Kaip gaminti:

1. Supjaustykite sūrį stambiais kubeliais.

2. Dubenyje sumaišykite avinžirnių miltus, sodą, druską ir prieskonius, įpilkite šiek tiek vandens, kad gautumėte tirštoką gruzdinimo tešlą.

3. Puode įkaitinkite aliejų. Panardinkite sūrio gabalėlį į tešlą, nuvarvinkite ir įdėkite į karštą aliejų. Kepkite, kol gražiai apskrus.

4. Patiekite kaip užkandį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs