Bene labiausiai intriguoja šio neįmantraus, bet labai egzotiškai skambančio patiekalo pavadinimas. Ką gi reiškia „viščiukas tabaka“? Pasirodo, šis pavadinimas (patiekalas dar gali būti vadinamas „viščiukas tapaka“) kilęs iš gruzinų keptuvės pavadinimo, kuriame jį gamina. Keptuvė buvusi su specialiu sunkiu dangčiu, kuris prispausdavęs kepamą viščiuką, kad geriau iškeptų. Klasikinis viščiukas tabaka, apkeptas su česnakais, pipirais ir prieskoniais, yra tradicinės gruzinų, armėnų ir abchazų virtuvės patiekalas, tačiau variacijų gali būti visokiausių. Taigi gaminkime šį gardumyną!
(4 asmenims)
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
Sudedamosios dalys
Nedidelis viščiukas: 1 vnt. (700 g)
Alyvuogių aliejus: 50 ml
Kalendros: 1 arbat. š.
Jūros druska: ¾ arbat. š.
Grietinė: 100 g
Raudonasis sausas vynas: 150 ml
Bazilikai: 1 arbat. š.
Pipirai: ½ arbat. š.
Česnakas: 3 skiltelės
Kaip gaminti:
1. Viščiuką švariai nuplaukite, nuvalykite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir perpjaukite išilgai krūtinėlės. Gerai išmuškite, nes tada mėsa bus minkštesnė, skanesnė ir geriau iškeps.
2. Paruoškite marinatą: sumaišykite raudonąjį vyną su džiovintais bazilikais, pipirais, alyvuogių aliejumi, kalendromis, jūros druska.
3. Dėkite viščiuką į maišelį, supilkite marinatą ir gerai sukratykite. Palikite kelioms valandoms.
4. Praėjus nurodytam laikui, ištraukite viščiuką ir dėkite jį nugarėle į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Ant viršaus uždėkite kokį sunkesnį daiktą: lėkštę, puodą su vandeniu ar pjaustymo lentelę. Taip kepkite 15–20 minučių, kol viščiukas įgaus aukso atspalvį.
5. Vėliau apverskite, vėl dėkite sunkesnį daiktą ir kepkite viščiuką dar 10–15 minučių. Svarbiausia, kad ugnis nebūtų didelė, nes vištiena pradės svilti.
6. Paruoškite padažą: grietinę sumaišykite su trintu česnaku ir jūros druska.
7. Viščiuką tabaka patiekite su mėgstamu garnyru ir daržovėmis, galite pabarstyti mėgstamais žalumynais, pagardinti padažu.