Šį savaitgalį kviečiame virtuvėse susirasti plytelę tikro juodojo šokolado ir nustebinti šeimą labai drėgnu, sodraus skonio šokoladiniu pyragu su likeriu, graikiniais riešutais ir šokoladiniu glaistu. Maloniai saldus ir burnoje tiesiog tirpstantis pyragas neabejotinai turi magiškų galių – tikime, kad savaitgalio popietę, mėgaudamiesi gabalėliu šio puikaus kepinio, pamiršite visus rūpesčius, problemas ir negandas. Visi pilkšvi kasdienybės atspalviai staiga išsisklaidys ir pamatysite, kiek gražių dalykų ir žmonių jus supa. Galbūt net suprasite, kad, pažvelgus kitu kampu, apsnigtas baltas pasaulis yra labai gražus.
P. S. Jei pyragą planuojate patiekti vaikams ir nenorite naudoti likerio, galite pakeisti jį grietinėle.
Šokoladinis pyragas su likeriu ir graikiniais riešutais
Reikės:
• 150 g sviesto,
• 100 g juodojo šokolado,
• 50 g cukraus,
• 150 g rudojo cukraus,
• 45 g kakavos miltelių,
• 160 ml kreminio likerio*,
• 180 g miltų,
• 2 arbat. š. kepimo miltelių,
• 1 arbat. š. druskos,
• 1 arbat. š. vanilinio cukraus,
• 4 vidutinio dydžio kiaušinių,
• 80 g graikinių riešutų.
Glaistui reikės:
• 1 puodelio miltelinio cukraus,
• 1/3 puodelio kakavos miltelių,
• 2–3 valg. š. kreminio likerio*,
• kakavos miltelių (apibarstyti).
Kaip gaminti:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens apvalaus kepimo indo dugną ir sieneles.
2. Į prikaistuvį sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą, smulkintą šokoladą, suberkite cukrų, rudąjį cukrų ir kakavos miltelius, supilkite likerį. Maišydami kaitinkite ant silpnos ugnies, kol šokoladas ištirps. Tuomet šluotele gerai sumaišykite iki vientisos masės. Nuimkite prikaistuvį su produktais nuo ugnies ir leiskite kelias minutes atvėsti.
3. Dubenyje išsijokite miltus, kepimo miltelius, druską ir vanilinį cukrų. Atidėkite į šalį.
4. Į atvėsusią šokolado masę įmuškite kiaušinius ir išplakite iki vientisos masės. Plakinį supilkite į miltų mišinį ir maišykite, kol neliks gumulėlių. Suberkite smulkintus graikinius riešutus ir įmaišykite į tešlą.
A. Černės nuotr. / Šokoladinio pyrago tešla |
5. Supilkite paruoštą tešlą į kepimo indą ir išlyginkite paviršių. Kepkite iki reikiamos temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40–45 minutes. Ar pyragas iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku. Įkišus ir ištraukus jį iš kepinio centro, pagaliukas turi būti beveik švarus, tik su keletą tešlos gabalėlių (šis pyragas turi būti drėgnas, panašus į brownie, todėl svarbu neperkepti jo – nelaukite, kol pagaliukas, įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, bus visiškai švarus).
6. Išimkite pyragą iš orkaitės ir apie 10 min. leiskite atvėsti. Tuomet išimkite iš kepimo indo ir palikite, kol visiškai atvės.
7. Paruoškite glaistą pyrago aptepimti. Sumaišykite miltelinį cukrų, kakavos miltelius ir kreminį likerį iki vientisos masės. Jeigu glaistas per skystas, įberkite dar šiek tiek miltelinio cukraus (jei norite saldesnio glaisto) ar kakavos (jei norite kartesnio glaisto). Jeigu glaistas per tirštas, įpilkite šaukštelį pieno.
A. Černės nuotr. / Šokoladinis pyragas |
8. Aptepkite paruoštu glaistu atvėsusio pyrago viršų ir apibarstykite kakavos milteliiais. Leiskite šiek tiek sustingti. Patiekite.
► Dar keli šokoladiniai pyragai, kuriais galite pasimėgauti jaukią artėjančio savaitgalio popietę:
|
||
|
||
|
||
|
||
|
||
|
||
|
||
|
||
|