Stintos „ant bangos“. Ruoškime ir ragaukime!

Šviežiais agurkėliais kvepiančios stintos – tikras delikatesas! Nedidukės žuvelės tinka ir gurmanams, ir šeimos pietums, o paruošti jas skaniai gali netgi neįgudusi šeimininkė.
Keptos stintos
Keptos stintos / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Patiekalai Receptai

Nors šios žuvytės mažos, tikrai nesugaišite daug laiko joms valyti. Stintos palankiai vertinamos ir dietologų, nes jose daug mineralų ir mikroelementų (geležies, kalio, kalcio, magnio, natrio, fosforo ir kt.). 100 g stintų yra 15,5 g baltymų, 4,5 g riebalų, 0 g angliavandenių ir tik 102 kcal.

Kaip skanauti?

Būdų yra pačių įvairiausių, tačiau pats populiariausias, greičiausias ir, kaip teigia žuvies mėgėjai, skaniausias – keptos stintos. Tam nereikia daug įgūdžių: stintas nuplaukite, išvalykite, pašalinkite vidurius, pagal skonį pasūdykite, apvoliokite miltuose ir kepkite svieste. Pirštelius apsilaižysite! Šios žuvytės puikiausiai tinka sriuboms virti, kepti orkaitėje su daržovėmis, skrudinti ant grotelių ar gruzdinti gruzdintuvėje, troškinti, apkepti tešloje... Žodžiu, universali žuvis – tinka tiek užkandžiams, tiek sotiems pietums. Kviečiame ir jūsų nepraleisti progos pasimėgauti šviežutėlius agurkus primenančiomis stintomis!

Stintos tešloje 

(4 asmenims)

Pagaminsite per 1 val.

Shutterstock nuotr./Stintos tealoje
Shutterstock nuotr./Stintos tešloje

Sudedamosios dalys:

Didelis kiaušinis, 1 stikl. miltų, 50 g krapų, 14 didelių stintų, 1 arbat. š. druskos, 1 arbat. š. maltų juodųjų pipirų.

Kaip gaminti:

1. Stintas nuplaukite, išvalykite vidurius ir į kiekvieną įdėkite po šakelę šviežių krapų (jeigu neturite, galite keisti bet kokiomis mėgstamomis žolelėmis). Pasūdykite, pabarstykite maltais juodaisiais pipirais.

2. Išplakite kiaušinį. Apvoliokite stintą kiaušinio plakinyje, paskui miltuose. Pakartokite.

3. Kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje ant vidutinės ugnies, kol stintos įgaus aukso spalvą. Skanaukite su daržovėmis, ryžiais, bulvėmis.

Marinuotos stintos 

(4 asmenims)

Pagaminsite per 1 val. (neskaitant marinavimo laiko)

Shutterstock nuotr./Marinuotos stintos
Shutterstock nuotr./Marinuotos stintos

Sudedamosios dalys:

1 kg stintų, 4 morkos, 2 svogūnai, 200 g miltų, 1 arbat. š. druskos, 1 arbat. š. maltų juodųjų pipirų.

Marinatas:

1 l vandens, 2 valg. š. cukraus, 1 valg. š. druskos, 5 valg. š. acto, 5 pipirų grūdeliai, 3 laurų lapai, 3 gvazdikėliai.

Kaip gaminti:

1. Žuvis nuplaukite, išvalykite, šiek tiek pasūdykite, apibarstykite pipirais, apvoliokite miltuose ir apkepkite iš abiejų pusių keptuvėje įkaitintame aliejuje.

2. Į išplikytus stiklainius sudėkite žiedeliais pjaustytus svogūnus ir morkas bei apkeptas stintas.

3. Vandenį užvirinkite, suberkite cukrų, druską, prieskonius, supilkite actą. Pakaitinkite ir karštą marinatą supilkite į stiklainius su daržovėmis ir apkeptomis stintomis.

Po paros jau galite skanauti. Gero apetito!

Stintos su grietinėle 

(2 asmenims)

Pagaminsite per 1 val.

Shutterstock nuotr./Stintos su grietinėlės padažu
Shutterstock nuotr./Stintos su grietinėlės padažu

Sudedamosios dalys:

10 vnt. stintų, citrina, 1 arbat. š. druskos, 1 arbat. š. maltų juodųjų pipirų.

Padažas:

3 valg. š. grietinėlės, 2 česnako skiltelės, 10 g pertažolių, ¼  svogūno, 1 valg. š. miltų, 2 valg. š. aliejaus, 1 arbat. š. druskos, 2 valg. š. sviesto.

Kaip gaminti:

1. Stintas nuplaukite, išvalykite, pagardinkite pipirais, druska, apkepkite keptuvėje.

2. Česnaką, petražoles ir svogūną susmulkinkite ir apkepkite svieste. Miltus sumaišykite su nedideliu kiekiu šalto vandens ir supilkite į keptuvę. Pakaitinkite.

3. Kai padažas sutirštės, supilkite grietinėlę, šiek tiek pasūdykite, pamaišykite ir nuimkite nuo ugnies. Apšlakstykite citrinos sultimis.

4. Valgykite stintas su grietinėlės padažu ir apkeptomis bulvytėmis.

DAR PORA IDĖJŲ

► Stintos, apkeptos su marinuotomis raudonomis saldžiosiomis paprikomis

(6 asmenims)

Pagaminsite per 1 val.

Sudedamosios dalys:

1 kg nuvalytų stintų, nedidelis svogūnas, 1 valg. š. citrinos sulčių, 300 g marinuotų raudonų saldžiųjų paprikų, kiaušinis, 2 valg. š. sviesto, 1 arbat. š. druskos, 1 arbat. š. maltų juodųjų pipirų, 100 g sūrio, 2 valg. š. džiūvėsėlių, 1 valg. š. alyvuogių aliejaus.

Kaip gaminti:

1. Sutrinkite svogūną ir išspauskite iš tarkių jo sultis. Nuvalytą žuvį sudėkite į indą, pasūdykite, pagardinkite pipirais, užpilkite išspaustas svogūno sultis, apšlakstykite citrinos sultimis. Stintas 30 min. palikite šaltoje vietoje.

2. Nuo marinuotų paprikų pašalinkite odeles, sutrinkite trintuvu ir sumaišykite su tarkuotu sūriu.

3. Stintas apvoliokite kiaušinio plakinyje, džiūvėsėliuose ir apkepkite keptuvėje. Jas dėkite į kepimo indą, išteptą sviestu, aptepkite paprikų ir sūrio mase, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite 180 °C orkaitėje, kol išsilydys sūris. Skanaukite su orkaitėje apkeptomis bulvėmis.

► Stintos su raudonuoju pesto padažu

(4 asmenims)

Pagaminsite per 1 val.

Sudedamosios dalys:

0,5 kg stintų, 100 g raudonojo pesto padažo, 100 g džiūvėsėlių, 1 arbat. š. druskos, 1 arbat. š. maltų juodųjų pipirų.

Kaip gaminti:

Stintas nuplaukite, išvalykite, pagardinkite druska ir pipirais, apvoliokite džiūvėsėliuose ir apkepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Patiekite su raudonuoju pesto padažu. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis