Puikiai tinkantys įvairioms salotoms, sriuboms, garnyrui ar tiesiog kaip užkandžiai žiediniai kopūstai išties nustebins savo savybėmis sveikatai.
Vos vienoje šios daržovės porcijoje yra 77 proc. rekomenduojamos vitamino C dienos normos. Žiediniuose kopūstuose taip pat apstu vitamino K, B grupės vitaminų, skaidulų, folato, baltymų, magnio ir kalio. Tad kaip gi ši daržovė saugo mūsų organizmą?
Kovoja su senėjimo procesais
Žiediniuose kopūstuose apstu augalinės kilmės maisto medžiagų bei antioksidantų, taip pat beta karoteno ir vitamino C – ir visos šios medžiagos itin efektyviai mažina odos senėjimo procesus bei raukšlių atsiradimą.
Taip pat skaitykite: Pilvo pūtimas: ką tai sako apie jūsų sveikatą
Gerina skrandžio sveikatą
Maistinės skaidulos – dar viena žiediniuose kopūstuose aptinkama naudingoji medžiaga. Remiantis moksliniais tyrimais, valgant žiedinius kopūstus efektyviai palaikoma ir skrandžio sveikata, negana to, šioje daržovėje esančios naudingosios medžiagos neleidžia skrandyje kauptis įvairioms bakterijoms.
Palaiko smegenų veiklą
Žiediniuose kopūstuose esantis vitaminas B ir cholinas – tai du smegenų veiklai itin svarbūs vitaminai. Būtent dėl to, mokslininkai tikina, kad valgant žiedinius kopūstus efektyviai pagerėja atmintis.
Taip pat skaitykite: Vitaminas C. Kokiuose produktuose jo daugiausia?
Gerina inkstų ir širdies veiklą
Žiediniuose kopūstuose esančios medžiagos, anot mokslininkų, taip pat efektyviai gerina instų veiklą, kraujo spaudimą, taigi ir palaiko širdies funkcijas.
Kovoja su vėžiu
Vienoje šios daržovės porcijoje yra 77 proc. rekomenduojamos vitamino C dienos normos.
Žiediniuose kopūstuose aptinkamas ir sulforafanas – organosulfitinis junginys, turintis priešvėžinių, antidiabetinių ir antimikrobinių savybių.
Dėl šios medžiagos, manoma, žiediniai kopūstai efektyviai naikina vėžines ląsteles ir lėtina auglių augimą.
Jei sveikosiomis žiedinių kopūstų savybėmis jau sudominome, pateikiame ir pluoštą gardžių receptų su šiomis itin sveikomis daržovėmis.
1. Kopūstą išskirstykite žiedynėliais. Juos pasūdykite, pagardinkite pipirais, apšlakstykite aliejumi ir apibarstykite žalumynais. Sudėkite į dubenėlį, užpilkite plaktais kiaušiniais ir gerai išmaišykite.
2. Svogūnus ir paprikas, išėmus sėklas, supjaustykite stambokais gabaliukais.
3. Kopūstų žiedynėlius pakaitomis su svogūnų ir paprikų gabaliukais suverkite ant medinių iešmelių. Paruoštus vėrinukus apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus ar ant žarijų. Prieš patiekdamos apšlakstykite citrinų sultimis.
1. Daržoves nuplaukite ir susmulkinkite: žiedinį kopūstą smulkiau, pomidorus stambiau.
2. Sumaišykite su majonezu.
3. Jei mėgstate, įdėkite konservuotų kukurūzų, įberkite nedidelį kiekį druskos ir maltų juodųjų pipirų. Salotos paruoštos!
Skanaus!
Receptą atsiuntė Indrė Makauskaitė
1.Nuskustas bulves ir nuvalytą žiedinį kopūstą apvirkite sūdytame vandenyje. Nusunkite, įdėkite sviesto ir lengvai pagrūskite.
2.Faršą sumaišykite su mėsos prieskoniais, įberkite pipirų ir druskos. Svogūną ir morką nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
3.Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintą svogūną, morką ir kepkite maišydami, kol daržovės lengvai paskrus, tada sudėkite faršą ir dar kelias minutes pakepinkite. Įdėkite pomidorų padažo ir dar šiek tiek patroškinkite.
4.Į aliejumi pašlakstytą keraminį kepimo indą sukrėskite apkeptą faršą, ant viršaus sudėkite grūstas bulves ir žiedinius kopūstus. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie pusvalandį.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Vištieną supjaustykite gabaliukais, įberkite vištienos prieskonių ir kepkite įkaitintoje keptuvėje ant šlakelio aliejaus.
2. Žiedinį kopūstą susmulkinkite žiedynais ir apvirkite. Vištieną ir žiedinius kopūstus sumaišykite puode, įberkite druskos, pipirų, supilkite grietinę ir 15–20 min. troškinkite.
3. Vištieną, jei norite, galite valgyti su virtais ryžiais.
Šaltinis: 15min.lt
1. Žiedinį kopūstą nuplaukite ir susmulkinkite žiedynais. Puode užvirinkite vandenį, jį truputį pasūdykite, pasaldinkite, sudėkite žiedinius kopūstus ir apie 15 min. virkite.
2. Kai žiediniai kopūstai išvirs, išimkite juos iš vandens ir nusausinkite. Karščiui atsparų indą ištepkite sviestu. Į indą sudėkite kopūstus, apibarstykite juos tarkuotu sūriu, saulėgrąžomis ir paprikos milteliais.
3. Kepkite orkaitėje, kol sūris išsilydys. Išėmus iš orkaitės, žiedinius kopūstus apibarstykite susmulkintais krapais. Patiekite patiekalą su virtomis bulvėmis, bulvių koše ar daržovių salotomis.
Šaltinis: 15min.lt
1.Žiedinius kopūstus išskirstykite žiedynais, išvirkite lengvai sūdytame vandenyje, kad būtų minkšti (apie 5 minutes), ir nukoškite.
2.Šakute sutrinkite virtus kiaušinius.
3.Žiedinius kopūstus sudėkite į indą, kuriame patiekalas bus tiekiamas, apibarstykite smulkintomis šviežiomis petražolėmis ir kiaušinių trupiniais.
4.Keptuvėje pakaitinkite sviestą, įmaišykite džiūvėsėlius, visa tai užpilkite ant kopūstų inde ir iškart tiekite.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Žiedinį kopūstą išskirstykite žiedynais ir kelias minutes apvirkite (geriausiai garuose). Svogūną susmulkinkite ir apkepkite aliejuje.
2. Nuo batono riekelių nupjaukite pluteles, o minkštimą pamerkite į pieną, kad išbrinktų. Tuomet nuspauskite ir sudėkite į kiaulienos faršą, įmuškite kiaušinį, sudėkite apkeptą svogūną, pagardinkite prieskoniais ir labai gerai išmaišykite.
3. Pailgą kepimo formą išklokite folija, sukrėskite maždaug trečdalį faršo, ant jo eile sudėkite žiedinius kopūstus ir likusį faršą. Viršų aptepkite grietine ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 1–1,5 valandos, kol gražiai parus.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Žiedinį kopūstą dėkite į verdantį sūdytą vandenį ir virkite 5–7 minutes, išimkite ir pravėsinkite. Vištienos faršą sumaišykite su kiaušiniu, džiūvėsėliais, žalumynais, pagardinkite druska ir pipirais.
2. Žiedinį kopūstą apverskite ir į visus tarpus tarp žiedynų prikimškite faršo. Kopūstą vėl apverskite, dėkite į gilesnę kepimo formą, įpilkite paruošto sultinio, aptepkite majonezu ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.
3. Kepdami dar kartą aptepkite majonezu. Baigdami kepti pabarstykite fermentiniu sūriu ir kepkite, kol gražiai parus, o sūris išsilydys.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
- Kopūstus išskirstykite žiedynais. Morkas nuplaukite, nuskuskite ir supjaustykite griežinėliais. Daržoves tris minutes palaikykite verdančiame vandenyje, išgriebkite ir perliekite šaltu vandeniu.
- Į stiklainius sudėkite kopūstus, morkas, suplėšytus krienų lapus ir krapų šakeles. Iš vandens, acto esencijos, cukraus, druskos ir prieskonių išvirkite marinatą ir dar karštą supilkite ant daržovių.
- Stiklainius pridenkite dangteliais ir kaitinkite 90 laipsnių temperatūros vandenyje: puslitrinius stiklainius – 20, litrinius – 30 minučių. Užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Žiedinį kopūstą nuvalykite, išskirstykite žiedynėliais, stambius kotelius nupjaukite, galvutes išdėliokite kepimo skardoje greta bulvių.
- Geltoną papriką perpjaukite per pusę, išvalykite ir taip pat sudėkite į skardą.
- Daržoves apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol šiek tiek apskrus.
- Tada suverskite į puodą su sultiniu. Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir su išvalyta, sukapota aitriąja paprika pakepinusi svieste taip pat suverskite į puodą su sultiniu.
- Sriubą pasūdykite, pagardinkite pipirais, malta saldžiąja paprika ir virkite ant silpnos ugnies apie 20 min.
- Supilkite grietinėlę, dar kartą užkaitinkite ir nukėlusi nuo ugnies iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
- Prieš tiekdama pagardinkite keptuvėje skrudintu kumpiu ir gorgoncola.