20 m. +
Tikslas: pasiruošti nėštumui.
Rinktis: kiaušinius.
Motinystei sąmoningai besiruošiančios moterys gerai žino, kad folio rūgštis labai svarbi vystantis vaisiui. Tačiau jam reikia ir dar vieno vitamino – cholino. Tai B grupės vitaminas, viena iš sudedamųjų lecitino dalių.
Taip pat skaitykite: Norisi ko nors saldaus ar sūraus? Sužinokite, kokių medžiagų trūksta jūsų organizmui
Cholino daugiausia jaučio kepenyse (80 g – 453 mg) ir kiaušiniuose (viename – apie 345 mg). Su gyvūnais atlikti tyrimai parodė, kad cholino trūkumas neigiamai veikia vaisiaus smegenų vystymąsi. Štai kodėl nėščiosioms reikia kasdien suvalgyti po kiaušinį.
30 m. +
Tikslas: gauti angliavandenių ir nepriaugti svorio.
Rinktis: bulves.
Taip, taip! Baimintis nėra ko. Bulvėse yra sudėtinių angliavandenių, todėl jos ilgai virškinamos ir teikia sotumo. Ši daržovė nėra kaloringa – su odele virtoje vidutinio dydžio bulvėje vargu ar yra bent 100 kcal. Tačiau patiekalai, kuriems bulvės ruošiamos su riebalais, – kaloringi ir figūrai tikrai ne į naudą.
Be to, bulvėse kalio daugiau nei bananuose, todėl ši daržovė naudinga turinčioms padidėjusį kraujospūdį ir toms, kurios skundžiasi sutrikusia širdies veikla. Taigi drąsiai valgykite virtas bulves ir nesirūpinkite dėl papildomų kilogramų.
40 m. +
Tikslas: tapti energingesnei.
Rinktis: visagrūdžius makaronus.
Tokių makaronų yra ir mūsų parduotuvėse, tik reikia atidžiai skaityti etiketes. Visagrūdžių miltų produktuose yra daugiau vitaminų, mikroelementų, ilgai virškinamos ląstelienos, kuri palaiko stabilų cukraus kiekį kraujyje.
Mitybos specialistai ir medikai sako, kad 40-ies sulaukusios moterys turėtų rinktis tokius produktus: viso grūdo kruopas, makaronus, duoną su grūdais. Juk su amžiumi lėtėja medžiagų apykaita, auga svoris. Šiuos procesus galima pristabdyti.
Taip pat skaitykite: Gyvenkime sveikiau: 14 maisto produktų, kurių reikėtų atsisakyti
Naujausi amerikiečių dietologų tyrimai parodė, kad minėtus produktus valgančios moterys rečiau ir mažiau priauga svorio nei tos, kurios renkasi smulkaus malimo, baltų miltų gaminius. Gamindama spagečius ar kitos rūšies visagrūdžius makaronus, stenkitės vengti riebios mėsos, padažų, sūrio pagardų.
Tekstas E. Pakrosnienės