Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2014 Metų muziejininko vardo nominacija suteikta Jadvygai Kriščiūnienei

Lietuvos muziejų asociacijos (toliau – LMA) valdyba 2014 Metų muziejininko vardą suteikė Biržų krašto muziejaus „Sėla“ ilgametei vyriausiajai fondų saugotojai, muziejininkei Jadvygai Kriščiūnienei už Lietuvos muziejininkystės plėtrą, reikšmingų ir unikalių eksponatų kaupimą, tyrimą bei populiarinimą.
Jadvyga Kriščiūnienė
Jadvyga Kriščiūnienė / R.Timuko nuotr.
Temos: 1 Nominacija

Buvusi Biržų krašto muziejaus „Sėla“ vyr. fondų saugotoja, muziejininkė Jadvyga Kriščiūnienė muziejuje dirba trisdešimt šeštus metus. Ji visus savo darbo metus buvo  pagrindinė muziejaus ekspozicijų, parodų kūrėja ir rengėja, rinkinių kaupėja, tyrinėtoja ir tvarkytoja, patarėja ir konsultantė.

2014 m. Biržų krašto muziejus „Sėla“ lankytojams atvėrė naują objektą – Biržų tvirtovės arsenalą. J.Kriščiūnienė dalyvavo planuojant arsenalo patalpų pritaikymą muziejaus ir turizmo reikmėms, projektuojant ekspozicijų ir kitų arsenalo patalpų baldus, sukūrė konferencijų salės koncepciją. O svarbiausia – ji buvo pagrindinė arsenalo ekspozicijų koncepcijos kūrėja ir įgyvendintoja.

Sukurtose XVI-XVIII a. karybos ir senosios kalvystės ekspozicijose lankytoją labiausiai sužavi seno ir naujo dermė: XVI – XVIII a. artefaktai tarsi atgaivinami modernių šiuolaikinių technologijų pagalba. Kuriant ekspozicijas arsenale darniai dirbo muziejininkų komanda, kurios pagrindinis variklis buvo Jadvyga Kriščiūnienė – ji idėjų autorė, ekspozicijos architektė ir pagrindinė eksponuotoja.

Taip pat 2014 m. J.Kriščiūnienė ėmėsi kito didžiulio projekto, ankstesniais metais parengtos ekspozicijos atnaujinimo darbo. Buvusi tremties ir rezistencijos ekspozicija virto viso buvusio sovietinio laikmečio atspindžiu. Šios ekspozicijos turinys praplečiamas ir interaktyviais sprendimais. 

Lietuvos muziejų asociacija 2004 m. įsteigė Metų muziejininko vardo nominaciją ir premiją, kuri kasmet Tarptautinės muziejų dienos dienos  – gegužės 18-osios – išvakarėse skiriama vienam, labiausiai pasižymėjusiam Lietuvos muziejininkui. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas