Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 įdomiausi faktai apie Edmundo Malūko naująjį romaną „Vytauto žemė“

Knygynuose jau pasirodė naujausias Edmundo Malūko romanas „Vytauto žemė“ apie Vytauto Didžiojo epochos Lietuvą ir kunigaikščio šeimą. Ta proga siūlome sužinoti įdomiausius faktus iš romano kūrimo istorijos.
E,Malūko knyga „Vytauto žemė“
E,Malūko knyga „Vytauto žemė“ / Knygos viršelis

E.Malūkas yra daugiausiai knygų per nepriklausomos Lietuvos laikotarpį išleidęs rašytojas, jo knygų yra išleista jau beveik 492 000 egzempliorių tiražu, o tiražai buvo kartojami 130 kartų.

  • Edmundas Malūkas pagal specialybę yra veterinarijos gydytojas, buvęs Trakų meras ir romanų autorius, jo pirmasis romanas išėjo, kai autoriui buvo 47 metai. „Vytauto žemė“ – devintasis E.Malūko romanas, kurį sudaro net 700 puslapių .
  • Romaną „Vytauto žemė“ rašytojas pradėjo rašyti prieš 7 metus. Iš pradžių per metus parašė visą romaną, bet jį sukritikavo leidėja Regina Magilienė, pastebėjusi, kad autorius „nuėjo įprastu keliu, nieko originalaus neparašė“. Įsižeidęs E.Malūkas perrašė knygą iš naujo, tai užtruko 5 metus.
  • Knygos rašymui autorius buvo surinkęs apie 10 000 puslapių istorinės medžiagos apie tą epochą, suskirstęs šią medžiagą pamečiui nuo 1382 iki 1430, bet perdegė kompiuterio kietasis diskas, ir archyvas dingo. Laimei, dalimi medžiagos E.Malūkas spėjo pasinaudoti.
  • Rašydamas knygą, autorius konsultavosi su etnologais, istorikais, rėmėsi istoriniais archyvais, lankė Vytautą Didįjį menančias vietas ir pilis, bet vis tiek savaip perteikė Vytauto epochą. Jo romane teigiama, kad užpuolus priešams, lietuviai bėgdavo ne į pilis, kaip teigia istorikai, o į miškus. Taip pat metaforą, kad Vytautas turėjo vieną ranką trumpesnę,(,,ilgesnė“ buvusi „dosnioji“), autorius interpretuoja tiesiogiai-romane teigiama, kad dešinė Vytauto Didžiojo ranka iš tikrųjų buvusi ilgesnė už kairiąją.
  • E.Malūkas su istorikų pagalba išsiaiškino, kad Vytautas Didysis galėjo būti vos 150 m ūgio, moteriškų veido bruožų ir trapaus sudėjimo, jam nežėlė barzda, kalbėjo moterišku balsu. Genetikai E.Malūkui paaiškino, kad dėl tokios išvaizdos galėjo būti kaltas genetinis sutrikimas. Taip pat Vytautas negėrė alkoholio, o tuos vyrus, kurie parodydavo dėmesį jo žmonai Onai, žudė... Nepaisant to, Vytautas Didysis buvo viena įtakingiausių ir labiausiai gerbiamų tos epochos figūrų.
  • Rašydamas romaną, kartais E.Malūkas vidury nakties pašokdavo iš lovos, nuogas sėsdavo prie kompiuterio ir rašydavo nakties metu į galvą šovusias mintis ar metaforas. Kartais ryte paaiškėdavo, kad jos iš tiesų vertingos ir įdomios, o kartais – kad visiškas niekalas.
  • E.Malūkas net šešis kartus perrašinėjo knygos prologą, o knygos išleidimą ir redagavimą nuolat lydėjo nepaaiškinami trukdžiai, nesklandumai, dingdavo siunčiama redaguoti medžiaga arba nueidavo pas adresatą išdarkyta. Autorius nusprendė, kad tai galbūt buvo Vytauto vėlės pokštai, todėl, kad nuramintų knygos herojų sudrumstą ramybę, knygos leidėja užpirko mišias Trakų Švč. Mergelės Apsilankymo bažnyčioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas