Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atostogų įkvėpimai: mokyklos vadovas A.Pelegrimas – apie mokyklas Himalajuose, knygas ir muziejus

„Atostogų įkvėpimai“ – tradicija tapusio ciklo „Savaitgalio įkvėpimai“ tęsinys. Čia meno ir kultūros žmonių klausiame, kokie filmai, knygos, muzika ir kita kūryba įkvepia juos atostogų metu. Šį kartą kviečiame susipažinti su nevyriausybinės mokyklos vadovo, kauniečio Andriaus Pelegrimo atostogomis per jo nuotraukų archyvus bei skonį menui.
Mokytojo Andriaus Pelegrimo „Atostogų įkvėpimai“
Andriaus Pelegrimo „Atostogų įkvėpimai“ / Asmeninio archyvo nuotr.

TAIP PAT SKAITYKITE: Atostogų įkvėpimai: Poetė L.Kromalcaitė – „Nuolat judėdami pastebėsime ką nors vertą žodžių“

Atostogų įkvėpimai: U.Karalaitė – apie netikėtumo momentus kelionėse, poezijoje, fotografijose

Keturi geros vasaros kelionės elementai

Vasara yra metas keliauti, išbandyti ir pažinti. Žodžio „atostogos“ apskritai stengiuosi nevartoti, nes man jis kiek dviprasmiškas. Tai lyg ir išsivadavimas nuo sunkaus darbo, tačiau pats darbas ir veikla man patinka. Tad ir atostogų nuo kažko man tikrai nereikia. Nuoširdžiai tikiu, kad žmogus mokosi visą gyvenimą, todėl tiesiog norisi į savo gyvenimą įvesti naujų patirčių, pamatyti, išbandyti ir susipažinti. Lygiai taip pat mąsto ir Dovilė. Tad mums svarbu potyriai, kurie yra geriausios atostogos, arba, kaip mes mėgstam sakyti, atsitraukimas, po kurio vėl norisi grįžti atgal, o ne liūdėti, kad baigėsi atostogos.

Asmeninio archyvo nuotr./Kelionės
Asmeninio archyvo nuotr./Kelionės

Gerai kelionei vasaros metu būtini keturi elementai: knyga, žmogus ir kultūra, iššūkis ir kas nors naujo.

Man daug reiškia aplinka, kurios nesu patyręs. Svarbi ne vieta, o penas ir patirtis. Stengiuosi nevažiuot ir nebūti ten, kur jau esu buvęs. Arba kur važiuoja visi. Visada rekomenduoju net eilinę kelionę paįvairinti, rinktis kiek kitokį kelią, keisti transporto priemones. Dairytis ir pažinti. Pirma pamatome, ko nematėme anksčiau, antra – tai „maistas“ smegenims. Daug dalykų gyvenime atliekame iš įpročio, tad kai pakeičiame savo rutinas, pažinimo procesas vėl atgyja.

Tarkime ilgąjį savaitgali praleidome Dzūkijos nacionaliniame parke. Vykome ten visi kartu su šeima ir pirma kartą su kemperiu. Patirtis buvo nauja ir įdomi. Patirtis mėgstame paįvairinti keisdami ne tik vietas, tačiau ir kelius bei būdus iki ten nusigauti.

Asmeninio archyvo nuotr./Varėna
Asmeninio archyvo nuotr./Varėna

Pati kelionė turi turėti iššūkio elementą arba privalomą pažinimo pobūdį. Gokyo Ri viršunė Himalajuose pati savaime jau yra iššūkis, nes norint ją pasiekti reikia keliauti kelias savaites. Apie 5357 metrus virš jūros lygio. Į šią kelionę vykau vienas, nes turėjau asmeninių tikslų.

Aplankiau Namche Bazar – turbūt vieną aukščiausiai įsikūrusių miestų, kuriame yra mokykla. Man asmeniškai buvo įdomu, kaip vaikai mokosi tokiose klimato sąlygose ir kaip yra dėstomas turinys. Aišku, ne visos kelionės privalo būti tokios kupinos iššūkių. Kartu su šeima taip pat mėgstame atsipalaiduoti ir apie nieką negalvoti.

Asmeninio archyvo nuotr./Gyvenimas Himalajuose
Asmeninio archyvo nuotr./Gyvenimas Himalajuose

Asmeninio archyvo nuotr./Mokykla Himalajuose
Asmeninio archyvo nuotr./Mokykla Himalajuose
Asmeninio archyvo nuotr./Mokykla Himalajuose
Asmeninio archyvo nuotr./Mokykla Himalajuose

Štai Dominikos Respublikoje praleidę kelias dienas paplūdimyje, vis tiek pasukome į vietinę mokyklą susipažinti su mokymo kultūra. Vietinio gido, kuris važinėja motociklu, paprašėme mokytoją iš Lietuvos pavežioti po aplinkines mokyklas. Į vienas įleido, o kitos buvo saugomos, tad spontaniškas susitikimas nesuveikė. Mano žmona Dovilė praleido dieną su vaikais ir mokytojais, susipažino su vietinių žmonių požiūriu į švietimą.

Apie knygas

Kelionėje aš visada turiu dvi knygas. Viena darbinė, kurią skaitau kai mokausi, keliu kompetencijas prefesiniu lygiu ar tiesiog domiuosi tam tikra sritimi. Tarkime Ray Dalio knyga „Principai“ yra apie praktinius patarimus, pavyzdžiui, kaip tobulinti organizacijų valdymą. Ir tai nėra tik skaitymas malonumui. Todėl visada turiu antrą knyga, kurioje yra istorija. Tokią knygą lengviau skaityti, ji labiau žadina vaizduotę, gali atsiplaiduoti.

Skaitymo turinį pakeičiu net kelis kartus per dieną.

Paskutinėse kelionėse skaičiau šias knygas: Jonaho Lehrero „Vaizduotė“ ir Willo Gompertzo „ Ar tai menas?“. Skaitymo turinį pakeičiu net kelis kartus per dieną. Pavyzdžiui, socialinėje medijoje ar naujienų portaluose skaitau visiškai skirtingo turinio straipsnius. Tokiu būdu dingsta monotonija.

O Dovilė daugiausiai įnikusi į grožinę literatūrą. Būdama tam tikroje vietoje, ji mėgsta pažinti tam tikrus knygoje esančius elementus arba tuos, kurie yra autoriaus gyvenime, t. y. susijusius su skaitomais kūriniais.

Asmeninio archyvo nuotr./Knygos
Asmeninio archyvo nuotr./Knygos

Būdami Edinburge, sėdėjome kavinėje, kurioje rašė J.K.Rowling, su „Hario Poterio“ šeštąją knygos dalimi, o braidydami Karibų vandenyse skaitėme Bulgakovo knygą „Meistą ir Margaritą“, kuri iki dabar yra susiglamžiusi, nes įkrito į bangas, kai Margarita puslapiuose skraidė ant šluotos. Kaip literatūros entuziastei jai patinka sentimentai, ženklai, kurie sieja kelionėse pamatytus dalykus su fikcinėse knygose skaitytais elementais.

Žmogus ir kultūra – viena iš esminių kelionės priežasčių susipažinti su naujais žmonėmis.

Žmogus ir kultūra – viena iš esminių kelionės priežasčių susipažinti su naujais žmonėmis. Į žygį Himalajuose vykau vienas, nes norėjau susipažinti su įvairiais žmonėmis. Taip jau nutinka, kai keliauji grupėje ar su šeima, visada laikaisi savame rate. O kai esi vienas kelionėje, kuri, beje, gali būti ir nelengva, esi „priverstas“ ieškoti bendraminčių. Himalajuose, eidamas keliu, susipažinau su tikrai įdomiais žmonėmis.

Asmeninio archyvo nuotr./Himalajai
Asmeninio archyvo nuotr./Himalajai
Asmeninio archyvo nuotr./Himalajai, Andrius antras iš dešinės
Asmeninio archyvo nuotr./Himalajai, Andrius antras iš dešinės

Muziejai

Kai atsiduriu naujame mieste, visada stengiuosi aplankyti modernaus meno muziejų, gyvos muzikos barą. O jeigu tame pačiame mieste yra rodomas spektaklis, kurį verta pamatyti, visada nueinu jo pasižiūrėti. Kai paskutinę kelionę planavome tik dviese su Dovile, turėjome bilietus į Broadway „The Book of Mormon“ spektaklį. Taip pat buvome pasižymėję Google maps geriausius New York’o džiazbarius, o apie gausybę modernaus meno galerijų nėra ką ir kalbėti. Reikia ten būti.

Bet visus planus pakoreagavo karantinas, tad laiką leidome namie. Tačiau, ar būčiau vienas, ar su šeima, visada laikomės šio principo – galerija, džiazbaris, spektaklis.

Asmeninio archyvo nuotr./Kanada
Asmeninio archyvo nuotr./Kanada
Asmeninio archyvo nuotr./Krokuvos šiuolaikinio meno muziejus
Asmeninio archyvo nuotr./Krokuvos šiuolaikinio meno muziejus
Asmeninio archyvo nuotr./Kelionės
Asmeninio archyvo nuotr./Kelionės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas