Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gimtajame Vytauto Šerėno mieste iškils dvimetrinės „Bratkos“

Rudenį Ignalinos centre iškils dviejų metrų skulptūros „Bratkos“, vaizduojančios du žinomus ir Ignalinos šnektą per visą Lietuvą išgarsinusius Vytauto Šerėno personažus iš „Dviračio šou“. Pasak skulptūros iniciatorių, taip siekiama ne tik pagerbti iš šio miesto kilusį V.Šerėną, bet ir žaismingai pabrėžti krašto, šnektos ir senųjų ignaliniečių išskirtinumą.
Paminklo Vytautui Šerėnui projektas
Paminklo Vytauto Šerėno „Bratkoms“ plakato fragmentas / Gedimino Kajėno / 15min nuotr.

Šios skulptūros idėjos autoriumi prieš penketą metų tapo žinomas Ignalinos skulptorius Jonas Grunda, jaunystėje su V.Šerėnu mokęsis vienoje klasėje. Deja, šių metų pavasarį skulptorius mirė, o jo pradėtą darbą pratęsė Ignalinos „Gavaičio pakrantės“ bendruomenės nariai.

Garsiausi ignaliniečiai – V.Šerėnas ir Bratkos

Pasak vienos iš iniciatorių Volandos Raupelytės-Chailovos, skulptoriui spontaniškai pavyko sukurti labai išraiškingą, sąmojingą skulptūrą ilgamečiam bičiuliui V.Šerėnui, savo talento ir meilės šiam kraštui dėka įkūnijusiam išraiškingus ignaliniečių bruožus, kuriuos šiandien atpažįsta visa Lietuva.

Organizatorių nuotr./Skulptūros „Bratkos“ autorius Jonas Grunda su pirminiu eskizu, 2021
Organizatorių nuotr./Skulptūros „Bratkos“ autorius Jonas Grunda su pirminiu eskizu, 2021

„Kai Vytautas vaidindavo Bratkas, visa Lietuva išgirdo, kad yra tokia ignalinietiška šnekta – labai keista, juokinga, kartais rėžianti ausį ir nervinanti, bet kartu ir labai žavi. Būtent V.Šerėnas ją išgarsino. Todėl ir šios skulptūros vienu sykiu įamžina ir jį patį, ir mūsų šnektą, ir senuosius krašto žmones, kurių šiandien lieka vis mažiau“, – pasakojo V.Raupelytė-Chailova.

Ji taip pat prisiminė, kad šie du V.Šerėno personažai turėjo ir realius prototipus – tai jo paties tėvas ir dėdė. Štai kodėl, anot pašnekovės, šie Bratkos ignaliniečiams yra taip gerai atpažįstami ir savaip brangūs.

„Mūsų kraštui V.Šerėnas tikrai nusipelnė, tad kam kitam, jei ne jam, Ignalinoje turėtume pastatyti skulptūrą“, – retoriškai klausė V.Raupelytė-Chailova.

Jaunystės metais V.Šerėnas kasdien į mokyklą eidavo palei geležinkelį, todėl ir šias skulptūras pradžioje planuota statyti prie geležinkelio, kad atvažiavusius traukiniu sveikintų šie du komiški „kaimo diedai“.

Organizatorių nuotr./Skulptūros vizualizacija
Organizatorių nuotr./Skulptūros vizualizacija

Tačiau negavus „Lietuvos geležinkelių“ leidimo, Ignalinos savivaldybė skulptūrai išskyrė miesto centre esantį nedidelį skverelį.

Kaip pasakojo V.Raupelytė-Chailova, nors šiuo metu skverelis neturi pavadinimo, tačiau ji neabejojanti tuo, kad iškilus dviejų draugų skulptūroms, skverelis taps tikru miesto traukos centru ir įgaus jam deramą – Bratkų arba Šerėno – vardą.

Šios dvimetrinės skulptūros bus pagamintos iš cemento, nes, pasak pašnekovės, V.Šerėno įkūnytiems Ūso ir Barzdono personažams visiškai nedera prabangi medžiaga.

„Šioms skulptūroms netinka bronza, juk personažai yra stačiokiški, juokingi, paprasti kaimo vyrai, kurie amžinai tarpusavy ginčijasi, nesutaria, bet kartu ir vienas be kito negali. Štai kodėl jiems labiausiai tinka paprasta, ūkiška medžiaga – cementas“, – teigė V.Raupelytė-Chailova pabrėždama, kad dabar esama šiuolaikiško cemento, kuris puikiai tinka ne tik statyboms, bet ir skulptūroms.

Organizatorių nuotr./Skulptūros „Bratkos“ kūrybos procesas
Organizatorių nuotr./Skulptūros „Bratkos“ kūrybos procesas

Ji pasakojo, kad leidimas statyti šias skulptūras jau yra suderintas tiek su Ignalinos miesto savivaldybe, tiek su V.Šerėno žmona bei „Dviračio šou“ komanda.

„Bratkos“ gėdos nepadarys

Šiuo metu skulptūros jau yra liejamos, o jų montavimo darbai turėtų prasidėti šių metų spalio mėnesį.

Tiesa, skulptūros iniciatoriai prašo visuomenės pagalbos prisidėti prie šio kūrinio atsiradimo Ignalinoje, mat baigiamiesiems darbams trūksta 10 tūkst. eurų.

Pagrindinių rėmėjų vardus skulptūros iniciatoriai žada surašyti ant postamento, ant kurio ir stovės V.Šerėno įkūnyti Bratkos.

Mariaus Žičiaus/Žmonės.lt nuotr. /Vytautas Šerėnas ir Bratkos
Mariaus Žičiaus/Žmonės.lt nuotr. /Vytautas Šerėnas ir Bratkos

Paklausta, ar ši skulptūra netaps dar viena, pastaruoju metu Lietuvos viešąsias erdves dergiančiu kūriniu, V.Raupelytė-Chailova pabrėžė, kad tarp skulptūros iniciatorių yra ne vienas profesionalus menininkas, todėl vos pamatę „Bratkų“ eskizą, jie įvertino darbą kaip tiesiog „gerą ir labai išraiškingą kūrinį“.

„Bratkos“ tikrai nepadarys gėdos nei Ignalinai, nei Vytautui Šerėnui“, – teigė viena iš šios skulptūros iniciatorių.

V.Šerėnas – vienas humoristinės televizijos laidos „Dviračio šou“ vedėjų bei scenarijaus autorių. Sukūrė ne vieną komišką personažą, žymiausių jų – Bratkos Ūsas ir Barzdonas. 2002 metais dalyvavo prezidento rinkimuose kaip nepriklausomas kandidatas, juose užėmė 4 vietą. Mirė 2019 metais. Palaidotas Vilniaus Antakalnio kapinėse.

Paramą skulptūrai „Bratkos“ prašoma pervesti:
Ignalinos „Gavaičio pakrantės“ bendruomenė
Įmonės kodas 304156875
Sąskaitos numeris LT285014410220100229
Ignalinos kredito unija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi