Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

G.Nausėda apie skulptūrą J.Marcinkevičiui: sprendimai atsiranda ten, kur yra lyderystė

Širvintose atidengus poetui Justinui Marcinkevičiui atminti skirtą skulptūrą, prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad sprendimai atsiranda ten, kur yra lyderystė.
Gitanas Nausėda atidengė paminklą Justinui Marcinkevičiui Širvintose
Gitanas Nausėda atidengė paminklą Justinui Marcinkevičiui Širvintose / Prezidento kanceliarijos/Eitvydo Kinaičio nuotr.

„Vakuume nieko nebūna. O paminklai atsiranda tose vietose, kur lyderystės vakuumo nėra“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė šalies vadovas.

Poetui skirta skulptūra „Skaitanti mergaitė“ Širvintose atidengta Jaunimo sode.

Idėją mieste įamžinti J. Marcinkevičiaus atminimą rajono merė Živilė Pinskuvienė iškėlė praėjusią vasarą po kilusių diskusijų dėl paminklo poetui Vilniuje.

„Džiaugiuosi, kad šis paminklas rado tinkamą vietą, tinkamus namus. Paminklas labai skoningas, estetiškas, kuklus. Toks, koks ir buvo poetas Justinas Marcinkevičius“, – sakė G.Nausėda.

Prezidento kanceliarijos/Eitvydo Kinaičio nuotr./Paminklas Justinui Marcinkevičiui Širvintose
Prezidento kanceliarijos/Eitvydo Kinaičio nuotr./Paminklas Justinui Marcinkevičiui Širvintose

„Skaitanti mergaitė – puikus simbolis, norėtųsi, kad ji simbolizuotų skaitančią tautą, branginančią lietuvišką žodį“, – pridūrė jis.

Iniciatyvos Vilniuje statyti paminklą J.Marcinkevičiui buvo ėmusis ir Lietuvos rašytojų sąjunga, norėjusi paminklą pastatyti rašytojo vardo skvere prie savo būstinės Vilniaus senamiestyje.

Jos skelbtą konkursą laimėjo „Architektūros linijos“ projektas „Trilogija“, tačiau visuomenėje tuomet atsinaujino diskusija dėl J.Marcinkevičiaus asmenybės, iškeliant aspektą dėl jo prisitaikymo prie sovietinės sistemos.

Vilniaus meras Valdas Benkunskas tuomet tvirtino, kad savivaldybė prieš uždegdama žalią šviesą tokiam menininko įamžinimui lauks visuomenės sutarimo.

„Pirmiausia, patys Vilniaus vadovai turi atsakyti sau į klausimą, ar mes leisime savo didžiam dainiui tapti elementaria politinių, konjunktūrinių žaidimų auka, ar vis dėlto pakilsime aukščiau virš to“, – kalbėjo šalies vadovas.

Poetas, dramaturgas, vertėjas, akademikas bei visuomenės veikėjas J.Marcinkevičius (1930–2011) per kūrybos metus išleido apie 50 eilėraščių, vaikų poezijos, dramaturgijos, esė, publicistinių knygų, tarp žymiausių jo kūrinių – draminė trilogija „Mindaugas“, „Mažvydas“, „Katedra“.

Rašytojas buvo aktyvus Lietuvai atkuriant nepriklausomybę, dalyvavo Sąjūdžio veikloje, tačiau dalis literatūrologų ir istorikų nevienareikšmiai vertina jo vaidmenį ir kai kuriuos kūrinius sovietmečiu.

Jis 1957 ir 1969 metais yra pelnęs LSSR valstybinę premiją, 2001-aisiais – Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius