Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Jaunesnė“ Mona Liza bus pervežta į Luvrą

Leonardo Da Vinci paveikslo Mona Liza kopija, kuri, kaip manoma, buvo nutapyta tuo pat metu, kaip ir originalas, jau eksponuojama Madride, Prado muziejuje, netrukus šis paveikslas bus pervežtas ir į Luvrą, – praneša bbc.co.uk.
„Mona Lisa“ kairėje ir „jaunesnė“ „Mona Lisa“ dešinėje
Mona Liza kairėje ir „jaunesnė“ Mona Liza dešinėje / „Scanpix“ nuotr.

Paveikslą, kuris visiškai neseniai buvo restauruotas, kaip manoma, nutapė paties Leonardo Da Vinci asistentas.

Kovo mėnesį šis paveikslas bus pervežtas į garsųjį Luvro muziejų, Paryžiuje. Lankytojams bus leista palyginti originalų paveikslą su jo kopija, kadangi šie meno kūriniai kybos greta.

Maždaug dvejus metus trukusi paveikslo kopijos restauracija leido į šį meno kūrinį pažvelgti kiek kitu žvilgsniu.

Restauruotoje paveikslo kopijoje matoma ta pati moteris, ta pati šypsena ir ta pati poza, kurią piešė ir L.Da Vinci, tačiau šioje versijoje Mona Liza atrodo kur kas jaunesnė, o jos veidas – daug gaivesnis.

Leonardo Da Vinci kūrinys apsaugotas keliais jau skeldėti pradėjusio lako sluoksniais, vis dėlto restauruoti šio paveikslo nesiruošiama, kadangi baiminamasi, jog šis procesas galėtų jį pažeisti.

Abiejų paveikslų fonas buvo užteptas juodų dažų sluoksniu, kuriuos restauratoriams nuo paveikslo kopijos nelengvai, bet pavyko nuvalyti.

Kopijos fone nupieštos tokios pačios kalvos, kaip ir originaliame paveiksle, įrodė, kad ši Mona Liza buvo nutapyta tokiu pat metu, kaip ir originalusis paveikslas.

Paveikslą tyrinėję ekspertai atskleidė, kad ši kopija buvo nutapyta ant riešutmedžio plokštės, būtent ant jos savo studijoje kai kuriuos paveikslus piešė ir Leonardo Da Vinci.

Šiuo metu pasaulyje randama nemažai paveikslo Mona Liza replikų iš 16 ar 17 amžių, kadangi tuo metu garsių menininkų paveikslų kopijavimas buvo klestintis verslas.

Tuo tarpu, originalusis paveikslas, šiuo metu saugomas Luvre, buvo sukurtas dar 16-ojo amžiaus pradžioje. Leonardo Da Vinci kūrinys apsaugotas keliais jau skeldėti pradėjusio lako sluoksniais, vis dėlto restauruoti šio paveikslo nesiruošiama, kadangi baiminamasi, jog šis procesas galėtų jį pažeisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas