Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 03

Marijus Gailius: Ar atpratome nuo rusiškos kultūros?

Ar užtenka vienų metų šoko detoksikuotis nuo rusiško pasaulėvaizdžio, meno pavidalais mus morališkai silpninančios imperinės „minkštosios galios“? Ko gero, savo jaunystėje apnuodytiems filmais „Likimo ironija“ ar „Šuriko nuotykiai“, perdozavusiems „Karo ir taikos“, apkerėtiems Čechovo dramų ir Čaikovskio baleto, šis klausimas – ar išgijome nuo Atseit Didžiosios Rusiškos Kultūros – dar toks gyvas, kaip ilgus metus gyva būna nelaiminga meilė, nors pašlemėkas elgėsi kaip šunsnukis, išdavė ir išėjo su kita.
Marijus Gailius
Marijus Gailius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šią savaitę darbo reikalais lankiausi kalėjime, kur vos penkeriais metais vyresnė kolegė rusiškai šovė man nežinomą tautologinį pokštą apie kažkokius „makaronus“. Nors frazė nebuvo girdėta, supratau, kad tai sovietinio filmo parafrazė. Po valandėlės tuos pačius žodžius pakartojo atsitiktinis nuteistasis. Iš sovietijos paveldėta kultūrinė inercija, sakytum, tebėra įkalinusi mūsų (tautinę, kolektyvinę) sąmonę.

Vaikystėje vieną smagiausių ir mieliausių dainuškų „Ulybka“ iki šiol moku mintinai. Kartais pagaunu save nesąmoningai ją niūniuojantis po nosimi, kaip kitąkart niūniuoji kokį Kernagį ar Mamontovą. Ilgus metus jaučiau sentimentą sovietinei animacijai, nors bent 20 metų pats jos nei ieškojau, nei žiūrėjau. Bandžiau kažkurį filmuką įkišti savo vaikui, bet šis užprotestavo ir pareikalavo Būbos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas