Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Martynas Levickis: kažkur tarp klasikos ir šiuolaikinių inovacijų

Bene žymiausias šių dienų Lietuvos akordeonistas Martynas Levickis turbūt išgyvena savo, kaip muzikos atlikėjo, aukso amžių. Vaikinas koncertuoja didžiausiose pasaulio scenose, o jo talentu žavisi tiek muzikos gurmanai, tiek paprasti žmonės. Anot atlikėjo, vienas iš veiksnių, nulėmusių tokią sėkmę, yra ryžtas suderinti klasiką ir modernumą.
Martynas Levickis
Martynas Levickis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

– Neretai akordeonu atliekate klasikinius kūrinius. Esate labiau klasikos ar moderno atstovas?

– Tiesa, mano repertuare klasikos yra labai daug, bet įdomu tai, kad nė vienas iš tų klasikos kūrinių nebuvo kurtas konkrečiai akordeonui. Tai yra naujas požiūris į klasiką. Apskritai aš dievinu klasikinę muziką ir ją atlieku labai dažnai, todėl galima sakyti, kad aš esu klasikinės muzikos atlikėjas, bet groju ne klasikiniu instrumentu.

Beje, po pasirodymų klausytojai man dažnai sako, kad scenoje elgiuosi lyg roko artistas. Turbūt taip ir pasireiškia klasikos ir modernumo sintezė.

– Kaip šių dienų atlikėjus, meniškos sielos žmones veikia modernus pasaulis? Kaip tai liečia jus?

– Šiais laikais net ir muzika yra kuriama kompiuteriu, pasitelkiant įvairius technologinius sprendimus. Aš nesu tokios muzikos atstovas, bet vis dėlto tai kartais paįvairina ir mano repertuarą. Be to, kompiuteriu kurtos muzikos tikrai pasiklausau.

Be muzikos kūrybos proceso, atlikėjui reikalingas ir visas administravimo aparatas, kuris šiuo metu nebeįsivaizduojamas be interneto ir technologijų, tokių kaip telefonas ar kompiuteris. Galbūt dėl to netgi tapau „Samsung Galaxy S7“ telefono ambasadoriumi ir viename renginyje fotografavau klausytojus telefonu, ką tik ištrauktu iš vandens. Inovacijos suteikia patogumo, praverčia daug keliaujant, gelbsti netikėtose situacijose ir padeda sutaupyti laiko, kurį galima skirti repeticijoms ir kūrybai.

– Ar šių dienų atlikėjas turi būti aktyvus socialinių tinklų pasaulyje?

– Kiekvienas gali rinktis. Bet su laiku tai turbūt taps neišvengiama. Anksčiau apie atlikėją klausytojai ir potencialūs gerbėjai sužinodavo iš spausdintų šaltinų, o dabar viskas keliasi į internetinę erdvę. Nebereikia net kompiuterio, užtenka telefono, kad sužinotume, kas vyksta aplinkui.

Taigi aš manau, kad kiekvienas gali rinktis, ar būti aktyviam internete, bet po kokių dešimties metų pasirinkimo jau visai neliks.

– Ar lengvai pasiduodate avantiūroms rengdamas savo koncertus?

– Tikrai taip. Būtų visai įdomu surengti virtualų pasirodymą. Galbūt kada nors žmonės, kurie negalės ateiti į mano koncertą, tiesiog užsidės virtualios realybės akinius ir taip turės galimybę pajausti koncerto dvasią būdami visai kitur. Manau, kad tokie dalykai (panašiai, kaip atsitiko su socialine medija) kada nors taps neišvengiami.

– Kokią žinią stengiatės perduoti savo klausytojams?

– Manau, kad jaunystė, modernumas ir inovatyvumas gali būti tik pliusas. Nenoriu visų laurų prisiimti sau, bet akordeoną aš tarsi ištraukiau iš palėpės. Padariau tai tam, kad visi, tarp jų ir jauni žmonės, jį išgirstų ir pamėgtų.

Aš džiaugiuosi, kad galiu klausytojams parodyti moderniąją akordeono muzikos pusę. Tikiuosi, kad tai jie mato ir tuo tiki.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas