Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Menininkas P.Makovas ir kuratorė M.Lanko: dabar aišku, kodėl per karą Giorgio Morandi tapė natiurmortus

Žymus Ukrainos menininkas Pavlo Makovas ir jo darbų kuratorė Marija Lanko šiuo metu apsistoję Venecijoje, kurioje, nepaisant Rusijos karo Ukrainoje, jie žada atstovauti savo šaliai. Dar prieš kelias savaites P.Makovas kartu su žmona, vaikais ir 92-eų metų mama slėpėsi rūsiuose, kuomet buvo bombarduojamas jo gimtasis Charkivas, o M.Lanko, į savo automobilį prisipylusi pilną baką benzino, gelbėjo esminį parodos elementą – varinį piltuvėlį.
Pavlo Makovas ir viena iš kuratorių Maria Lanko
Pavlo Makovas ir viena iš kuratorių Maria Lanko / Ukrainos paviljono nuotr.

Venecijos meno bienalėje eksponuojamą P.Makovo kinetinę skulptūrą „Nuovargio fontanas“ sudaro 72 varinių piltuvėlių piramidė, įtaisyta 3 kvadratinių metrų platformoje. Iš viršutinių piltuvėlių tekantis vanduo vos vos pasiekia apačioje esančius, kas simbolizuoja individualų ir globalų pasaulio nuovargį.

Menininkas15min teigė nebežinąs, kur dėtis po Venecijos meno bienalės – visos jo iki karo sugalvotos idėjos dabartiniame kontekste netenka prasmės.

„Tai nėra fizinių resursų problema, nes turiu daugybę pasiūlymų kurti užsienyje esančiose studijose. Aš tiesiog jaučiuosi pasimetęs. Suprantu, kad turiu pareigą kurti Ukrainai, tačiau kūryba ir pareiga nebūtinai eina koja kojon!“ – ironizavo pašnekovas.

Jo požiūriu, „dabar bus labai lengva kurti apie karą, bet tai nebus taip įdomu, nes karas yra tūkstančius kartų įdomiau ir dramatiškiau nei bet koks menas apie jį“:

„Jūs esate absoliučiai teisi, kalbėdama, kad šiuo metu mes turime mąstyti apie Ukrainos identitetą, bet nuo ko pradėti? Būsiu sąžiningas – aš tiesiog nežinau. Mano vienas draugas sakė, kad dabar supranta, kodėl garsus italų tapytojas Giorgio Morandi Antrojo pasaulinio karo metu tapė natiurmortus.“

Parodą kuruoja galerijos „The Naked Room“ įkūrėjos Lizaveta German, Marija Lanko. Ukrainos paviljoną nuo balandžio 23 iki lapkričio 27 d. pamatyti galima Italijoje, Venecijos arsenale, „Campo de la Tana gatvėje, 2169/f.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas