Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 11

Michailas Šiškinas: patys Vakarai išmokė Rusiją, kad viską lemia pinigai

Tarp rusų kalba rašančių rašytojų Michailas Šiškinas užima ypatingą vietą. Pastaraisiais metais žymus rašytojas daug kalbėjo apie būtinybę peržiūrėti rusų literatūros „didybę“. Jo nuomone, žeminantis Rusijos valstybės pralaimėjimas dabartiniame kare yra pagrindinė rusų kultūros išlikimo sąlyga. M.Šiškinas viešėjo Taline kaip literatūros festivalio „Head Read“ svečias bei davė interviu leidiniui „Postimees“.
Michailas Šiškinas
Michailas Šiškinas / Konstantino Sednevo / „Postimees“ nuotr.

Anksčiau į festivalį „Head Read“ atvykdavo žmonės iš Rusijos. Žinoma, dabar ne, nes Rusija tapo teroristų baze. Jūs pats jau seniai gyvenate Šveicarijoje. Kaip apibūdintumėte savo tapatybę šiame festivalyje?

–Tai yra klausimas, kurį norėjau užduoti festivalio organizatoriams: kuo jie mane vadina?

Visą gyvenimą jaučiau tvirtą žemę po kojomis – tai lėmė rusų kultūra. Dabar po kojomis – tuštuma. Reikia iš naujo apibrėžti žodžius. Pabandyti paaiškinti, kas yra „rusų kultūra“. Kai sakome „Rusija“, kokią Rusiją turime omenyje?

Aš save sieju su rusų kalba ir tais, kurie iki manęs rašė rusiškai. Rusų kultūrą matau tik kaip natūralią pasaulio kultūros dalį. Bet kai prasideda karas, pirmiausia nukenčia kultūra.

Visos mano parašytos knygos – ar jos padėjo išvengti tragedijos, kurioje gyvename šiandien? Susidaro įspūdis, kad rašytojai, kurie per pastaruosius 20–30 metų rašė rusų kalba apie žmogiškumo, šilumos ir supratimo svarbą, yra pralaimėtojai. Šiuo metu vienintelis būdas atkurti rusų kultūros orumą – užtikrinti, kad šiame kare būtų nugalėtas pagrindinis rusų kultūros priešas – Rusijos valstybė.

Turime ne tik sakyti „Šlovė Ukrainai!“, bet ir daryti viską, kad ji šį karą laimėtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas