Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė charakteriniais vaidmenimis garsėjęs aktorius 89-erių Charlesas Durningas

Jungtinėse Valstijose mirė kino ir televizijos aktorius veteranas Charlesas Durningas.
Charlesas Durningas
Charlesas Durningas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dviems „Oskarams“ nominuotas 89-erių aktorius užgeso savo gimtajame Niujorke Kalėdų išvakarėse – tą pačią dieną, kaip ir kita garsi kino ir televizijos žvaigždė Jackas Klungmanas, kuriam buvo 90.

Aktorius mirė dėl ligos savo namuose Manhatane.

Buvęs profesionalus boksininkas, kovos menų žinovas ir šokių mokytojas yra dalyvavęs Antrajame pasauliniame kare ir išgyvenęs liūdnai pagarsėjusias amerikiečių karo belaisvių  žudynes Malmedyje, Belgijoje, kur vokiečiai išžudė 80 karo belaisvių. Už nuopelnus šaliai Ch.Durningas buvo apdovanotas Kovos pėstininko ženkleliu, Auksinės žvaigždės medaliu, trimis Purpurinės širdies ordinais bei pelnė daug kitų apdovanojimų.

Aktoriaus karjerą Ch.Durningas pradėjo po karo, kai ėmė vaidinti teatre ir septintajame dešimtmetyje sukūrė ne vieną įsimintiną vaidmenį. Bet kine jis buvo pastebėtas tik aštuntojo dešimtmečio pradžioje. Pirmasis didesnis jo vaidmuo buvo 1973 metų filme „Afera“ (The Sting). Po dvejų metų – kitas didelio pasisekimo sulaukęs vaidmuo Charlso Bronsono (Čarlzo Bronsono) vesterne „Sudaužytų širdžių tarpeklis“ („Breakheart Pass“).

Ch.Durniningo filmografijoje yra tokios juostos kaip „Meilutė“ (Tootsie), „Mapetai“ (The Muppet Movie), „O broli, kur tu?“ (O Brother, Where Art Thou?), „Šuniška popietė“ (Dog Day Afternoon). „Oskarams“ jis buvo nominuotas už vaidmenis filme „Geriausias viešnamėlis Teksase“ (The Best Little Whorehouse in Texas) ir komedijoje „Būti ar nebūti “ (To Be Or Not To Be).

Nepaisant kiek šiurkštokos prigimties ir dažnai įkūnytų griežtų, rūsčių personažų Ch. Durninig yra suvaidinęs Kalėdų Senelį net penkiuose televizijos filmuose, tarp jų – „It Nearly Wasn't Christmas“, „Mrs. Santa Claus“  ir „A Boyfriend for Christmas“.

Už vaidmenį Tennessee Williamso (pjesėje „Katė ant įkaitusio skardinio stogo“ (Cat on a Hot Tin Roof ) 1990 metais Ch.Durningas pelnė „Tony“ apdovanojimą – visai neblogai aktoriui, kuris, kaip kalbama, už talento stoką kažkada buvo išmestas iš Amerikos dramos akademijos.

2008 metais Ch.Durningui buvo „įžiebta“ žvaigždė Holivudo Šlovės alėjoje. Pasak IMDB.com, iki pat mirties jis kūrė savo paskutinį filmą „Scavenger Killers“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas