Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mirė fotomenininkas Vytautas Janulis

Eidamas šešiasdešimt septintuosius metus mirė fotomenininkas Vytautas Janulis , – apie tai pranešė Lietuvos fotomenininkų sąjunga.
Vytautas Janulis
Vytautas Janulis / Vilijos Visockienės nuotr.

V.Janulis gimė 1957 m. birželio 14 d. Troškūnuose, Anykščių rajone. Gyveno Vilniuje.

Fotografija susidomėjęs dar jaunystėje, V.Janulis daugiausia fotografavo savo artimiausią aplinką: klasės draugus, gimtąjį miestelį, šeimos narius.

Baigęs studijas universitete, 1982 metais jis gavo paskyrimą į „Sigmos“ gamyklą, kur vėl pradėjo intensyviai fotografuoti. Pirmosios publikacijos pasirodė gamyklos laikraštyje, ten 1983 m. įvyko ir pirmoji jo darbų paroda.

15min Fotoistorijų cikle skelbė jo darbų publikaciją „Gyvenimas fotografijose. Sovietmečio saulėlydis Vytauto Janulio reportažuose“.

15min jis yra teigęs, kad po pažinties su fotografu Vitu Luckumi fotografija ja tapo neatsiejama gyvenimo dalimi: „Jau nebuvo skirtumo kur darbas, kur laisvalaikis – visur su fotoaparatu, visada tarp chemikalų, juostų, fotopopieriaus bei nuotraukų. Netikėta pažintis su šiuo fotomeistru įkvėpė ir pačiam ieškoti įdomesnių siužetų, vaizdų bei pasakojimų“, – teigė V.Janulis.

Daugiausia jis fotografavo žmones, kasdienį gyvenimą, Lietuvos kelią į Nepriklausomybę.

„Esu fotografas primityvistas, nebaigęs jokių fotografijos mokslų. Mano studijos vyko V.Luckaus laboratorijoje žiūrint į jo nuotraukas, matant, kaip jis dirba, kaip mąsto. Pamoka, kurią jis davė man, buvo labai paprasta. Pamenu, kartą paprašius kažkokio patarimo, gavau iš jo atsakymą: „Nori fotografuoti – imk aparatą ir eik. Jei išeis, vadinasi, duota. Jei ne – tai jokie mokslai nepadės“, – pasakojo V.Janulis.

Vilijos Visockienės nuotr./Vytautas Janulis, 2022
Vilijos Visockienės nuotr./Vytautas Janulis, 2022

Tarp žymiausių jo ciklų „Lietuvių liaudies meistrai“, „Mano motina“, „Piligrimai“ bei kt.

„Kas man yra fotografija? Tai kūrybinis impulsas, iškrova. <...> Dabar, praėjus trims dešimtmečiams, į tas nuotraukas jau kiek kitaip žiūriu: laikas fotografijai suteikia naujų atspalvių, subtilių niuansų, gali pamatyti tai, kas anuomet buvo savaime suprantama, o dabar jau tampa istorijos ir prabėgusio laiko ženklais. Šitaip žiūrovo žvilgsnis prikelia praeitį gyvenimui – sužadindamas prisiminimus, jausmus, asmenines ar net bendras tautos patirtis. Atrodo, kad viskas tik vakar vyko, o, žiūrėk, kiek vandens nutekėjo... Tai ir yra fotografijos stebuklas – pagauta akimirka vis tolsta nuo mūsų, o mes – nuo jos. Tačiau užtenka žvilgterėti į nuotrauką ir viskas sugrįžta – ta akimirka iš praeities tampa dabartimi...“, – pasakojo fotomenininkas.

Nuo 1990 V.Janulis buvo Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys. Taip pat Anglijos Karališkosios fotografijos meno draugijos narys (1988–1990 m.).

2005 m. jam suteiktas Lietuvos meno kūrėjo vardas, jis buvo pripažintas vienu geriausių Lietuvos fotografų-portretistų (1989 m.).

Surengė personalines fotografijos parodas Vilniuje (1983, 1988, 1994, 2001, 2007 ir 2021 m.), Prancūzijoje (1990 m.) ir Vokietijoje (1991 m.), dalyvavo daugelyje grupinių parodų įvairiose pasaulio šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas