Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė knygos „Kur tie pabaisos“ autorius Maurice'as Sendakas

Antradienį mirė dailininkas, paveikslėlių knygų kūrėjas Maurice'as Sendakas, knygos "Kur tie pabaisos" (Where the Wild Things Are) autorius, supažindinęs milijonus pasaulio vaikų su išdykėliu Maksu ir jo pabaisomis, pranešė 83-erių metų autoriaus leidėjai.
Maurice'as Sendakas
Maurice'as Sendakas / AP/„Scanpix“ nuotr.

„Jis mirė antradienį Danberyje, Konektikute. Mirties priežastis – po neseniai patirto insulto kilusios komplikacijos“, – pranešė Niujorko leidyklos „HarperCollins“ atstovė Erin Crum.

Niujorke, Brukline, 1928 metais gimęs M.Sendakas, kurį vienas kritikas praminė vaikų knygelių pikasu, per ilgus kūrybos metus iliustravo daugiau nei 50 knygų ir už savo piešinius yra pelnęs daug apdovanojimų. Švedijos vyriausybė 1970 metais yra jam skyrusi Hanso Christiano Anderseno premiją už knygas vaikams.

M.Sendako laidotuves organizuos Ridžfildo, kur gyveno menininkas, Keino laidotuvių namai.

Vaikystėje ligotas M.Sendakas daug laiko turėjo praleisti namuose. Vaikas mėgo skaityti ir piešti. Tapęs profesionaliu iliustracijų dailininku M.Sendakas trumpai dirbo vitrinų dailininku vienoje Niujorko žaislų parduotuvėje ir lankė pamokas Niujorko meno studentų lygoje.

Pirmąją knygą „Nuostabusis ūkis“ (The Wonderful Farm) dailininkas iliustravo 1951 metais, o 1963 metais išėjusi knyga „Kur tie pabaisos“, pasakojanti apie aštriadančių pabaisų pasaulyje gyvenantį berniuką, sulaukė tarptautinio pripažinimo. Dar po metų už šios knygos iliustracijas jis pelnė prestižinį Caldecott medalį. 2009 metais pagal šią knygą buvo pastatytas filmas.

Vėliau sekė dešimtys knygų vaikams, tarp jų „Naktis virtuvėje“ (In the Night Kitchen, 1970), kurią jis skyrė savo tėvams, ir „Kažkur tenai“ (Ouside Over There 1981).

1996 metais JAV prezidentas Billas Clintonas apdovanojo M.Sendaką Nacionaliniu menų medaliu.

M.Sendakas taip pat kūrė kostiumus ir scenografiją Ravelio, Mozarto ir kitų kompozitorių operoms ir baletams.

Menininkas vengė dalinti autografus specialiai tam organizuotuose renginiuose, nors kiti rašytojai tokius susitikimus su skaitytojais panaudodavo savo reklamai. M.Sendakas sakė, jog negali pakęsti net minties, apie tai, kad tėvai galėtų tempti savo vaikus ir versti juos valandas stovėti eilėje vien tam, kad pamatytų senį su storais akiniais.

„Vaikai nieko nesupranta apie bestselerius, – sakė jis. – Jie ima tai, ką mėgsta. Jie nesivaiko žvaigždžių ir joms neįsiteikinėja. Todėl man jie patinka“, – yra sakęs velionis.

AP/Scanpix nuotr./M.Sendakas  knygos Kur tie pabaisos (Where the Wild Things Are) autorius.
AP/„Scanpix“ nuotr./M.Sendakas – knygos „Kur tie pabaisos“ (Where the Wild Things Are) autorius.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas