Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė literatūrologė Elena Baliutytė-Riliškienė, tarp paskutinių jos darbų – J.Marcinkevčiaus Rinktiniai raštai

Spalio 7 d. eidama septyniasdešimt pirmuosius metus po sunkios ligos mirė literatūrologė Elena Baliutytė-Riliškienė, – šia žinią pranešė jos artimieji.
Literatūrologė Elena Baliutytė-Riliškienė
Literatūrologė Elena Baliutytė-Riliškienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 2 Kultūra Netektis

E.Baliutytė-Riliškienė gimė 1954 m. Paliūnuose, Lazdijų r. 1977 ji baigė Vilniaus universitetą, kur studijavo lietuvių kalbą ir literatūrą. Nuo 1977 dirbo Lietuvių literatūros ir tautosakos institute.

Savo darbuose ji domėjosi literatūros kritikos istorija ir teorijomis, sovietmečio kultūra ir literatūra, šiuolaikinė lietuvių literatūra.

Parašė monografijas „Tarybinė lietuvių poezija Didžiojo Tėvynės karo metais“ (1985), „Laiko įkaitė ir partnerė: lietuvių literatūros kritika 1945–2000“, (2002), „Eduardas Mieželaitis tarp Rytų ir Vakarų: pasivaikščiojimas su Waltu Whitmanu ir staugsmas su Allenu Ginsbergu“ (2019).

Vienas paskutinių literatūrologės darbų buvo Justino Marcinkevičiaus keturių poezijos tomų sudarymas bei įžanginis tekstas, palydintis šį dešimties Rinktinių tomų rinkinį. Apie šį savo darbą bei J.Marcinkevčiaus vertinimus šiandien literatūrologė kalbėjo ir paskutiniame savo interviu publikuotame 15min.

E.Baliutytė-Riliškienė sudarė ne vieną poezijos knygą, tarp kurių J.Aisčio „Užgesę chimeros akys“ (2005), V.A.Jonyno „Rinktiniai raštai“ (2006), V. Braziūno „Vakar yra rytoj“ (2007), E. Mieželaičio „Barokinė lyra“ (2009), „Eduardas Mieželaitis: eilėraščiai“ (2016), A.A.Jonyno „Šermukšnis. Pylimo gatvė“, V.P.Bložės „Paveikslo restauravimas“ (abi 2017), P.Širvio „Po mirgiuoju žvaigždynų šalmu“ (2019).

Ji taip pat yra parašiusi mokslinių straipsnių, knygų recenzijų bei literatūros apžvalgų.

2019 m. literatūrologei įteikta V.Kubiliaus premija.

Atsisveikinti su E.Baliutyte-Riliškiene galima antradienį nuo 17 val Vilniuje, Palaimintojo Jurgio Matulaičio laidojimo paslaugų centre, 2 salė. J. Matulaičio a. 3. Karstas išnešamas trečiadienį 13.30 val. ​​​​​​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas