Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė rašytojo Ernesto Hemingvėjaus mūza

Ispanė Maria Sans, kuri buvo laikoma rašytojo Ernesto Hemingvėjaus mūza, mirė, sulaukusi 91-erių. Manoma, jog ji ir yra garsiojo romano „Kam skambina varpai“ pagrindinės herojės prototipas.
Vaikai prie Ernesto Hemingvėjaus portreto
Vaikai prie Ernesto Hemingvėjaus portreto / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Maria Sans gimė 1920 metais, Katalonijos regione, Arbeca kaimelyje, vėliau, sulaukusi šešerių, su šeima persikėlė į Matarą.

Maria Sans garsų amerikiečių rašytoją sutiko tuomet, kai dirbo karo lauko ligoninėje ir slaugė internacionalinės brigados karius, sužeistus per Ispanijos pilietinį karą 1936-1939 metais. Sans paliko savo darbą tekstilės gamykloje ir tapo slaugytoja ligoninėje, kur dauguma gydytojų ir kitų tarnautojų buvo užsieniečiai.

Sans čia įsimylėjo brigados narį šveicarą, kuris buvo sužeistas fronto linijoje. Tačiau jų santykiai baigėsi tuomet, kai internacionalinės brigados pasitraukė iš konflikto ir persikėlė į Antrojo pasaulinio karo zoną.

Romane „Kam skambina varpai“ pagrindinis veikėjas amerikietis Robertas Jordanas, jaunas internacionalinės brigados narys, įsimyli slaugytoją savanorę Marią. Tačiau pats kūrinys baigiasi tragiškai, kadangi Robertas Jordanas sunkiai sužeidžiamas tilto sprogdinimo metu ir miršta.

Šio Ispanijos pilietinio karo metu Hemingvėjus sau paskiria reporterio dalią ir parašo romaną. Marią jis vaizduoja kaip gražią, nesavanaudišką ir paslaugią jauną moterį. Tai savybės, kurias turbūt turėjo ir pati Maria Sans. Tačiau ji niekada nepripažino sąsajos tarp savęs bei Hemingvėjaus sukurtos knygos herojės.

Katalonijos architektas Agapito Borrasas savo tyrimais bandė įrodyti šių dviejų moterų panašumą ir pagrįsti, jog Maria Sans yra Hemingvėjaus knygos personažas. Savo teoriją jis publikavo straipsnyje 1996 metais dienraštyje „La Vanguardia“.

Maria Sans, kuri buvo palaidota praėjusią savaitę, vietinės Mataro žiniasklaidos bei Arbecos valdininkų buvo pripažinta vieno iš labiausiai Hevingvėjaus žinomų  kūrinių mūza .

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas