Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė žymus grafikas Romualdas Orantas

Lietuvos dailininkų sąjunga su giliu liūdesiu praneša, kad birželio 1 d. netikėtai mirė grafikas Romualdas Orantas.
Romualdas Orantas
Romualdas Orantas / Lietuvos dailininkų sąjungos nuotr.

Dailininkas gimė 1949 m. birželio 8 d. Novosibirsko srityje. 1962–1967 mokėsi Kauno dailės mokykloje, 1970–1976 tęsė studijas Vilniaus dailės instituto Grafikos katedroje. Nuo 1975 m. pradėjo bendradarbiauti su Lietuvos leidyklomis. Baigę studijas kūrė grafikos darbus, knygų iliustracijas. Dirbo dailininku „Mokslo“, „Vagos“, buvo ilgametis Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos dailininkas. Nuo 1984 m. ėmė dalyvauti parodose, buvo Lietuvos knygos meno konkursų organizatorius ir dalyvis, pelnęs per 30 premijų ir diplomų Respublikiniuose ir tarptautiniuose konkursuose.

Visas Romo Oranto gyvenimas ir kūryba buvo susijusi su knyga. Jis yra iliustravęs ir apipavidalinęs daugybę knygų. Šiuolaikinėje lietuvių grafikoje R.Orantas iškyla kaip originalus, savitos pasaulėjautos ir netradicinio, itin jautraus grafinio stiliaus, meistras. Dailininko meninis stilius geriausiai atsiskleidė originaliose poezijos iliustracijose. Savitas piešinio charakteris, kuriam būdinga subtilių tonų ir jautrių linijų darna, rami vaizdų ritmo slinktis, sąmoningas piešinių neišbaigtumas, specifinis jautrus, beveik puntualistinis štricho pobūdis leidžia neklystamai atpažinti šio dailininko apipavidalintas knygas.

Atsisveikinimas su menininku – birželio 2 d. nuo 13 val. ir birželio 3 d. iki 13 val. laidojimo namuose „Nutrūkusi styga“ (Ąžuolyno g. 10 Vilniuje).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas