Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nobelio literatūros premijos laureatas Mo Yanas cenzūrą palygino su privalomais patikrinimais oro uoste

Šių metų Nobelio literatūros premijos laureatas Mo Yanas, kuris buvo kritikuojamas dėl priklausymo Kinijos komunistų partijai ir nenoro kritikuoti Kinijos vyriausybę, ketvirtadienį teisino cenzūrą ir sakė, jog ji yra būtina kaip saugumo patikrinimai oro uostuose.
Mo Yanas
Mo Yanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jis taip pat užsiminė, kad neprisidės prie raginimų paleisti kalinamą 2010 metų Nobelio taikos premijos laureatą, jo tėvynainį ir taip pat rašytoją Liu Xiaobo.

Mo Yaną žmogaus teisių gynėjai kritikavo už tai, kad jis nelabai atvirai gina žodžio laisvę, ir už tai, kad jis remia Komunistų partijos aprobuotą rašytojų sąjungą, kurioje yra viceprezidentas.

Jo ketvirtadienio komentarai, išsakyti per spaudos konferenciją Stokholme, tikriausiai nesušvelnins kritikos jo atžvilgiu.

Sprendimas dėl šiemetinės Nobelio literatūros premijos taip pat sulaukė kritikos iš ankstesnių laureatų lūpų. 2009-ųjų laureatė Herta Mueller praėjusį mėnesį interviu švedų dienraščiui „Dagens Nyheter“ tokį sprendimą pavadino katastrofa. Ji taip pat apkaltino Mo Yaną ginant Kinijos cenzūros įstatymus.

Mo Yanas sakė nemanantis, kad cenzūra turėtų trukdyti tiesai, bet nurodė, kad bet kokį šmeižtą ar gandus „reikėtų cenzūruoti“.

„Tačiau taip pat tikiuosi, kad cenzūra, per se, turėtų remtis aukščiausiu principu“, – sakė jis. Jo žodžius iš kinų kalbos į anglų kalbą vertė vertėjas.

Mo Yanas praleis kelias dienas Stokholme iki ceremonijos pirmadienį, kai atsiims savo prestižinę premiją.

Kalbėdamas opiu cenzūros Kinijoje klausimu, Mo Yanas ją palygino su kruopščiomis saugumo procedūromis, kurias turėjo atlikti, vykdamas į Stokholmą.

„Kai rengiausi lipti į savo lėktuvą, ėjau pro muitinę, <...> jie taip pat norėjo patikrinti mane – net nujuosė diržą ir nuavė batus, – pasakojo jis. – Tačiau aš manau, kad šie patikrinimai yra būtini.“

Mo Yanas taip pat išsisuko nuo klausimų apie Liu Xiaobo, kalinamą Nobelio taikos premijos laureatą. Liu Xiaobo 2009 metais buvo nuteistas 11 metų kalėti už tai, kad drauge su kitais parašė drąsų raginimą nutraukti Kinijoje vienpartinį valdymą ir vykdyti demokratines reformas.

Kinijos reakcija į šiuos du Nobelio premijų laureatus buvo absoliučiai priešinga.

Premiją Liu Xiaobo Pekinas atmetė, pavadinęs ją Nobelio premijų tradicijų išniekinimu, o Mo Yano apdovanojimą sveikino ir sakė, kad jis atspindi „kinų literatūros klestėjimą ir pažangą, taip pat – didėjančią Kinijos įtaką“.

Nors Mo Yanas anksčiau buvo išreiškęs viltį, kad Liu Xiaobo netrukus bus paleistas, jis atsisakė plačiau komentuoti šį klausimą.

„Tą patį vakarą, kai laimėjau savo premiją, jau pareiškiau savo nuomonę ir jūs galite internete (jos) paieškoti“, – sakė jis ir išreiškė viltį, kad susirinkusi auditorija nespaus jo Liu Xiaobo klausimu.

Anksčiau šią savaitę 134 Nobelio premijų laureatai, pradedant tokiais taikos premijos laimėtojais kaip Pietų Afrikos Respublikos (PAR) arkivyskupas Desmondas Tutu ir baigiant taivaniečių ir amerikiečių chemiku Yuanu T. Lee, pasirašė kreipimąsi, kuriame Liu Xiaobo ir jo žmonos laisvės atėmimą pavadino tarptautinės teisės pažeidimu. Kreipimesi buvo raginama juos nedelsiant paleisti.

Tačiau Mo Yanas užsiminė, kad neplanuoja įrašyti savo vardo prie tos peticijos.

„Visuomet buvau nepriklausomas. Man taip patinka. Kai kas nors verčia mane ką nors daryti, aš to nedarau“, – sakė jis ir pridūrė, kad tokia buvo jo pozicija pastarąjį dešimtmetį.

Mo Yanas savo Nobelio premiją atsiims drauge su medicinos, fizikos, chemijos ir ekonomikos premijų laureatais.
Nobelio taikos premija įteikiama per atskirą ceremoniją Osle tą pačią dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas