Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nomeda Marčėnaitė naujų darbų parodą pirmą kartą pristatys savo namų vejoje

„Tas nenumaldomas noras kalbėtis. Ir būti išgirstai. Kad ir kaip gerai malčiau liežuviu, pradedu galvoti, jog pats širdingiausias, atviriausias, pats tikriausias mano šnekėjimas yra ne verbalinis. Iš burnos byrantys, prieš tai sąmonės cenzūrą perėję žodžiai atspindi norą kuo nors būti. Geresnei, išmintingesnei, šmaikštesnei, nepažeidžiamai ir niekada neliūdinčiai. Kitas dalykas, kai imu kalbėti rankomis“, – sako paskutinį gegužės trečiadienį naujus darbus pristatysianti menininkė Nomeda Marčėnaitė.
Nomeda Marčėnaitė
Nomeda Marčėnaitė / BTV nuotr.

Per savo karjerą Nomeda yra sukūrusi darbų 54 parodoms. Ši bus jau 55-oji ir, anot pačios autorės, ypatinga, nes darbai bus eksponuojami netradicinėje erdvėje – eksterjere. Nomeda būsimai savo parodai paruošė 16 skirtingų darbų. Dailininkės gerbėjai turės progą pamatyti ir taikomosios keramikos kūrinių, ir skulptūrų. Menininkė tikina, kad jos naujieji darbai išskirtiniai tuo, jog tinka ir vidaus, ir lauko interjerui. „Dėl to ir patį pristatymą rengiu  ne galerijoje, o savo namuose, pievelėje“, – tikina garsi moteris ir prasitaria, kad parodos atidaryme netrūks nei gyvos, akordeonu atliekamos muzikos, nei šokių.

N.Marčėnaitė pastaruoju metu daugiausia laiko skiria savo tikrajam pašaukimui – menui. Per pastaruosius dvejus metus Nomeda nuolatos vykdavo į vieną keramikos fabriką, esantį Panevėžyje, kur atsiduodavo kūrybai.

„Rankos lipdo pačios, ir nelabai galiu su jomis pasiginčyti. Atviros tokios, susidraugavusios su širdimi. Kai nulipdau kokią skulptūrą, jaučiu palengvėjimą. Pasisakiusi. Iki kito karto. Praeina savaitė, o aš ir vėl pritvinkusi kažko, ką norisi paleisti į laisvę. O po to jau ir parodą galima surengti. Iki kitos parodos. Taip ir gyvenu. Gražus tas gyvenimas“, – poetiškai kalba pašnekovė.

Nomedos dirbtuvėse Panevėžyje didžiausi darbai, skirti naujajai parodai, vykdavo tamsiu paros metu. „Dienomis darbo tempai buvo lėtesni, tačiau kai iš fabriko išeidavo visi darbuotojai, likdavom tik aš ir sargas, tuomet dirbdavau itin sparčiai. Tai puiki kūrybos vieta. Be to, ten yra darbams reikalingos degimo krosnys, kuriose 1300 laipsnių temperatūroje degami mano nulipdyti kūriniai“, – apie kūrybinį procesą pasakoja N.Marčėnaitė.

Nors dažniausiai į Panevėžį Nomeda vykdavo vos kelioms dienoms, tačiau sako, kad per jas išeikvodavo visas savo baterijas. „Nuovargis pasijusdavo tuomet, kai po bemiegių naktų įsėsdavau į automobilį važiuoti namo. Tada jausdavausi tarsi sportininkas po ilgo maratono“, –  prisimena menininkė.

Į N.Marčėnaitės kūrinių pristatymą gegužės 30 dieną pakviesti menininkės draugai, bičiuliai, garsūs šalies menininkai ir verslininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas