Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pakeitus įstatymą šių metų mecenatų paskelbimas nukeltas į 2024-uosius

Seimui priėmus naujos redakcijos Mecenavimo įstatymą šių metų mecenatų vertinimas ir paskelbimas nukeltas į kitus metus.
Vidmantas Balkūnas/BNS nuotr.
Vidmantas Balkūnas/BNS nuotr.

Planuojama, kad tik kitų metų pavasarį bus svarstomi pretendentai dėl 2023 metų mecenato vardo suteikimo.

Vyriausybė gruodį patvirtino naujus Mecenavimo tarybos nuostatus, jie įsigalios nuo 2024 metų sausio 1 dienos.

Pasak kultūros ministro patarėjos Deimantės Zutelienės, iki kovo 1 dienos turėtų būti pateiktos paraiškos dėl mecenatų vardų suteikimo. Kada mecenatai būtų paskelbti ir vyktų iškilminga jų vardų įrašymo į specialią knygą ceremonija, patarėjos teigimu, nuspręstų Mecenavimo taryba.

„Buvusiame įstatyme buvo nuostata, kad apdovanojimai numatyti sausio 25 dieną. Ši data buvo susieta su Vilniaus gimtadieniu. Ją naikiname, datą palikome Mecenavimo tarybai nuspręsti“, – BNS sakė D. Zutelienė.

Ji svarstė, kad mecenatai galėtų būti apdovanojami lapkričio 15 dieną. Šią dieną Mo muziejus siūlo pradėti minėti kaip Tarptautinę mecenatystės dieną.

„Mūsų mintis – daryti vieną didelį renginį, kartu apdovanoti savivaldybių, bendruomenių ir nacionalinius mecenatus“, – teigė kultūros ministro patarėja.

Vyriausybės patvirtintuose nuostatuose numatyta, kad sprendimus dėl projektų pripažinimo mecenuojamaisiais ir mecenato vardo suteikimo Mecenavimo taryba turi priimti ne vėliau kaip iki gegužės 15 dienos.

Birželį Seimas priėmė naujos redakcijos Mecenavimo įstatymą. Be nacionalinių ir savivaldybių mecenatų juo įteisinti bendruomenių mecenatai.

Nustatyta, kad bendruomenės mecenato vardas bus suteikiamas asmeniui, kurio bendra paramos suma per vienus metus siekė ne mažiau kaip 50 tūkst. eurų. 

Pagal įstatymą, nacionalinio mecenato vardas skiriamas tam, kas mecenuojamam projektui suteikė paramos už ne mažiau kaip 1 mln. eurų, savivaldybės mecenato vardas – tam, kas skyrė ne mažiau kaip 150 tūkst. eurų, jei savivaldybėje gyvena iki 25 tūkst. gyventojų, o didesnėse savivaldybėse – daugiau kaip 250 tūkst. eurų.

Be to, naujos redakcijos įstatyme papildytas sričių, kuriose gali būti įgyvendinami mecenuojamieji projektai, sąrašas. Greta sveikatos priežiūros, kultūros ir meno, paveldo, mokslo, visuomenės gerovės, sporto, švietimo sričių projekte įrašytas pilietinės visuomenės stiprinimas. 

Taip pat leista mecenato vardas asmeniui suteikti daugiau nei vieną kartą, po mirties.

Pirmasis Mecenavimo įstatymas priimtas 2018 metais. Per tą laiką suteiktas vienintelis nacionalinio mecenato vardas – bendrovės „Teltonika“ steigėjui ir savininkui Arvydui Paukščiui už paramą atstatant Balbieriškio Švč. Mergelės Marijos Rožančinės bažnyčią.

Savivaldybių mecenatų vardus turi daugiau žmonių ir įmonių. 

Mecenatų vardai įrašomi į Mecenatų knygą, ji pildoma ir saugoma Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas