Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasirašius M. Žilinsko galerijos projektavimo sutartį, darbus pradėti ketinama kitą vasarą

Nacionaliniam M. K. Čiurliono dailės muziejui pasirašius sutartį dėl Mykolo Žilinsko dailės galerijos rekonstrukcijos projekto, rangos darbus pradėti tikimasi kitų metų vasarą.
Laimės diena Kaune
Laimės diena Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip BNS šią savaitę nurodė M. K. Čiurlionio dailės muziejaus projektų vadovas Žydrūnas Vyčius, sutartis su projektavimo paslaugas teikiančia bendrove „Aplan“ pasirašyta rugpjūčio 7 dieną.

Įmonė įsipareigojo parengti dailės galerijos projektinius pasiūlymus, techninį ir tvarkybos darbų projektą, gauti statybos leidimą bei atlikti projekto vykdymo priežiūrą.

Pasak Ž. Vyčiaus, galerijos rekonstrukcijos techninis projektas turi būti parengtas per dešimt mėnesių.

Rangos darbus tikimasi pradėti 2025 metų vasarą. Jiems bus skelbiamas atskiras konkursas.

Atnaujintos galerijos atidarymas preliminariai numatomas 2027-aisiais.

Rekonstrukcijos metu planuojama įrengti naują pagrindinį įėjimą iš Nepriklausomybės aikštės, liftus ir keltuvus lankytojams į visus pastato aukštus, taip užtikrinant žmonių su negalia, senjorų judėjimo poreikius.

Taip pat numatoma praplėsti galerijos erdves, įveiklinant statinio rūsį ir cokolinį aukštą.

Rūsyje ketinama naujai įrengti technines patalpas, saugyklas, sandėlius, cokoliniame aukšte – atnaujinti vestibiulį, holą, ekspozicines ir renginių erdves, edukacines ir kūrybines patalpas, saugyklas, knygyną ir rūbinę.

Pirmame galerijos aukšte planuojama atnaujinti ekspozicines erdves, kavinę, atlikti salių, saugyklų-restauravimo dirbtuvių, administracinių, bendrųjų patalpų remontą, atnaujinti inžinerines sistemas.

Kaip skelbia M. K. Čiurlionio dailės muziejus, M. Žilinsko galerija yra didžiausias muziejaus ekspozicinis padalinys, kuriame pristatomas platus Europos ir pasaulio dailės spektras.

Galerija iškilo 1989 metais pagal architektų Eugenijaus Miliūno, Kęstučio Kisieliaus ir Sauliaus Juškio projektą, 1991 metais šalia jos įėjimo pastatyta Petro Mazūro skulptūra „Žmogus“. 2020 metais galerija įraukta į Kultūros vertybių registrą.

Pasak muziejaus, nuo pastatymo M. Žilinsko dailės galerija nebuvo iš esmės tvarkoma. Šiuo metu ji yra uždaryta dėl pastato netinkamumo teikti viešąsias paslaugas.

16,5 mln. eurų vertės M. Žilinsko galerijos pritaikymo kultūrinėms ir visuomenės reikmėms projektas vykdomas nuo šių metų iki 2027-ųjų vasario, jis finansuojamas Europos Sąjungos, valstybės biudžeto ir muziejaus lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas