Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmoji vieno žymiausių JK menininko Davido Hockney fondo stipendija – lietuvei

Vieno žymiausių Jungtinės Karalystės menininko Davido Hockney fondas įsteigė stipendiją Karališkojo Menų Koledžo tapybos ir spaudos magistro kursų studentams. Pirmoji šio fondo stipendija buvo skirta lietuvių menininkei Eglei Jauncems.
Eglė Jauncems
Eglė Jauncems / „The Deep Splash“/Justino Vilučio nuotr.

Studentai iš Jungtinės Karalystės ir Europos Sąjungos, studijuojantys tapybą bei spaudą, buvo svarstomi Davido Hockney stipendijos apdovanojimui. Stipendija  skirta apmokėti magistro studijų programos kainą bei studento išlaikymą, suteikiant  po 20 000 svarų sterlingų kasmet – dviejų metų magistro studijų laikotarpiui. Galutinį stipendijos gavėjo pasirinkimą lėmė akademiniai pasiekimai, nustatyti interviu metu bei įvertinus darbų portfolio.

Eglė Jauncems kuria pasitelkdama įvairias technikas – tapybą, spaudą, audimą Pasirinkimas naudoti įvairias raiškos priemones atspindi nepertraukiamas protinių ir fizinių transformacijų, paradoksų ir sutrikimų paieškas žmonių elgesyje. Eglė Jauncems pati audžia savo kūryboje naudojamas drobes arba panaudoja jas iš naujo kaip ir popierių, kurį atsitiktiniu būdu transformuoja  prieš pradedama darbą.

„The Deep Splash“/Justino Vilučio nuotr./Eglė Jauncems
„The Deep Splash“/Justino Vilučio nuotr./Eglė Jauncems

Jos drobės yra audžiamos sujungiant plaušus su plonu organišku šilku, tuomet audinys sukarpomas į mažesnes detales ir dengiamas akrilo, metalo dažų, pastelių bei kreidelių sluoksniu. Atsitiktinumai, spontaniškumas ir nekontroliuojami sutapimai yra Eglės Jauncems kūrybos pagrindas.

Gimusi Lietuvoje, Eglė Jauncems baigė sinologijos bakalauro studijas Vilniaus Universitete ir dvejus metus praleido studijuodama Taivano nacionaliniame universitete. Vėliau persikrausčiusi į Londoną 2013 metais ji baigė audimo bakalauro studijas Čelsio Meno ir Dizaino Koledže. 

Pastaruoju metu Eglės Jauncems darbai buvo eksponuojami Khobs parodoje Marakešo bienaleje, „Demimonde“ parodoje Londone kuruotoje Slate Projects bei London Print Studio pristatytoje Multiplied Art Fair. Eglė Jauncems dalyvavo Reikjaviko Islandijos vizualinių menų asociacijos kūrybinėje rezidencijoje 2015 metų vasario mėnesį.

„The Deep Splash“/Justino Vilučio nuotr./Eglė Jauncems
„The Deep Splash“/Justino Vilučio nuotr./Eglė Jauncems

Apdovanota stipendija Eglė Jauncems nuvyko į Kaliforniją susitikti su Davidu Hockney jo Los Andželo studijoje. „Kai pirmąkart pamačiau Davidą jo studijoje, netekau žado… Tiesiog stebėjau erdvę ir šį savimi pasitikintį ir smalsų žmogų, sėdintį šalia. Turiu pripažinti, kad šis apsilankymas Los Andžele vienas įsimintiniausių man nutikusių įvykių gyvenime“, – pasakojo Eglė Jauncems.

Juanas Cruzas, Karališkojo menų koledžo dailės katedros dekanas taip apibūdina Eglės Jauncems darbus: „Kurdama Eglė perteikia savo susidomėjimą žmonių atvaizdais, kuriuos pastebi Nacionalinėje galerijoje Londone. Piešiniai išaukština bei tuo pačiu metu kritikuoja tai, ką Eglė stebi kaip lyčiu politikos ženklus, neatskiriamus nuo jos sutinkamų atvaizdų – taip atsiranda įdomios paralelės su De Kooningo „Woman“ darbų serija. Kai kuriais atvejais piešiniai perteikiami kaip išmanios audinių ir medžiagų konstrukcijos, tačiau jos nusipelno atskiro dėmesio.“

Apie Davidą Hockney

Persikėlęs iš gimtojo Bradfordo, Davidas Hockney studijavo Karališkajame Menų Koledže nuo 1959 metų iki 1962 metų. Dar studijų metais užsitarnavęs nemenką reputaciją buvo pakviestas dalyvauti vienoje įtakingiausių to laikmečio parodų „Young Contemporaries Whitechapel“ galerijoje 1961 metais, kurioje tuo pat metu buvo eksponuojami Derek Boshier, R B Kitaj ir Allen Jones kūriniai.

Apibūdindamas savo studijas Karališkajame Menų Koledže, Hockney prisimena piešimą kaip rimtą užsiėmimą, kuris padėjo sugrįžti prie kūrybos po dviejų metų tarnavimo armijoje.

D.Hockney yra vienas labiausiai aukštinamų Karališkajį Menų Koledžą baigusių kūrėjų. Menininkas kuria įvairiomis technikomis – tapyba, spauda, grafika, fotografija ir scenografija.

Išgarsėjęs vos įpusėjęs trečią dešimtį Hockney tapo tikra pokario meno ikona. Davidas Hockney yra užsitarnavęs daugybę apdovanojimų, apie jį kuriamų monografijų bei pagrindinių retrospektyvų, tokių kaip neseniai vykusios asmeninės parodos „Royal Academy“ Londone, Guggenheimo Bilbao (2012 metais) bei „Galerie Lelong“ Paryžiuje (2013 metais).

„The Deep Splash“

„The Deep Splash projektas“, sukurtas kaip kūrybinė platforma pristatyti užsienyje gyvenančius lietuvių kilmės menininkus, savo pavadinimu kelia aliuzijas į David Hockney paveikslą „The Deeper Splash“, vaizduojantį šuolio į vandenį metu sukeltus purslus, sustingusius minimalistiniame peizaže.

„The Deep Splash“/Justino Vilučio nuotr./Eglė Jauncems
„The Deep Splash“/Justino Vilučio nuotr./Eglė Jauncems

Vis besivystanti „The Deep Splash“ platforma, inicijuota Londone gyvenančios kuratorės Justės Kostikovaitės, publikuoja žurnalistinius video portretus su lietuvių menininkais gyvenančiais užsienyje. Taip jų yra Jonas Mekas, Robertas Narkus, Indrė Šerpetytė, Lina Lapelytė, Eglė Jauncems, Milda Lambertaitė bei daugeliu kitų.

Projektą remia Lietuvos Kultūros taryba, Globalios Lietuvos programa. Interviu su menininke Egle Jauncems buvo vienas iš pirmųjų video filmų, kuriuos „The Deep Splash“ komanda  filmavo menininkės studijoje Vakarų Londone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas