Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Primena netikėtą radinį: carinės valdžios nužudyto sukilėlio bruožus išsaugojo kalkės

Prieš ketverius metus, 2019 metų lapkričio 22 d. Vilniuje įvyko iki tol neregėto masto valstybinės laidotuvės, kuriose dalyvavo ir kaimyninių šalių valstybinės delegacijos. Tuomet amžinojo poilsio Senųjų Rasų kapinių koplyčioje atgulė Gedimino kalne atrasti 1863 metų sukilimo dalyvių palaikai.
1863 metų sukilėlio Eduardo Čaplinskio pomirtinė kaukė
1863 metų sukilėlio Eduardo Čaplinskio pomirtinė kaukė / Kęstučio Stoškaus nuotr. / Lietuvos nacionalinis muziejus
Temos: 2 Istorija Kultūra

2017 metais Gedimino kalne buvo surasti 20-ies asmenų palaikai, o netrukus nustatyta, kad jie priklauso 1863-1864 m. sukilėliams, nužudytiems Lukiškių aikštėje.

Po išsamių tyrimų ir identifikavimų tapo žinoma, kad tarp jų – ir sukilimo vadų Zigmanto Sierakausko bei Konstantino Kalinausko palaikai.

Mokslininkų tyrimai atskleidė ne vieną istorinę detalę, susijusią su šiuo sukilimu ir carinės Rusijos siekiais iš žmonių atminties išbraukti bet kokius prisiminimus apie sukilimą ir jų dalyvius.

Paradoksaliu būdu „carinės Rusijos kareiviai norėdami sunaikinti visiems laikams, tai išsaugojo amžiams“, – skelbiama Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcijos socialiniame tinkle.

Šalia šio įrašo pateikiamos ir dvi išlikusios 1863 metų sukilėlio pomirtinių kaukių fotografijos – tai vieninteliai žinomi Eduardo Čaplinskio atvaizdai.

1863 metais, Lukiškių aikštėje, kartu su dar dviem sukilėliais buvo pakartas Eduardas Čaplinskis ir slapčia, carinės Rusijos valdžios nurodymu, pakastas Gedimino kalne, kuris tuo metu buvo akylai saugomas „carinis fortas“.

Tuometinė valdžia visomis išgalėmis rūpinosi, kad atminimas apie sukilėlius neišliktų, todėl daugelis kūnų buvo užpilti storu kalkių sluoksniu taip siekiant pagreitinti palaikų irimą.

„Niekas niekados neturėjo rasti užkastų sukilėlių“, – teigiama Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcijos žinutėje.

Tačiau Lietuvos nacionalinio muziejaus tyrėjų ir restauratorių nuostabai ant palaikų išpiltas kalkių sluoksnis išsaugojo mirtimi nubausto sukilėlio Eduardo Čaplinskio veido bruožus, o atsispaudusioje pomirtinėje kaukėje matyti jo nosis, akys, lūpos, smakras.

„Ant sukilėlio veido užpiltos kalkės sukietėjo taip, jog sukūrė jo pomirtinę kaukę. Turint omenyje, kad tais laikais portretinės fotografijos dar buvo retenybė, tai vienintelis Eduardo Čaplinskio atvaizdas pasiekęs mūsų dienas“, – apie netikėtą radinį primena Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas