Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Politinių performansų autorius P.Pavlenskis pašalintas iš kovos dėl prestižinio Rusijos apdovanojimo

Skandalingais ir daug žiniasklaidos dėmesio sulaukiančiais politiniais performansais pagarsėjęs rusų menininkas Piotras Pavlenskis buvo pašalintas iš Rusijos inovacijų apdovanojimų vizualiojo meno kategorijos, praneša „The Art Newspaper“.
Piotras Pavlenskis Maskvoje padegė FST pastato duris
Piotras Pavlenskis Maskvoje padegė FST pastato duris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

P.Pavlenskis buvo nominuotas už savo performansą, kurio metu praėjusių metų lapkritį padegė Rusijos Federacijos federalinės saugumo tarnybos duris. Performanso metu niekas nenukentėjo, o P.Pavlenskis buvo areštuotas ir paguldytas į psichiatrijos kliniką.

P.Pavlenskio nominacija netenkino apdovanojimų oragnizatorių. Nacionalinio šiuolaikinio meno centro išplatintame pranešime organizacijos direktorius Michailas Mindlinas teigė, jog iš apdovanojimų P.Pavlenskis buvo pašalintas dėl to, kad savo performansu pažeidė įstatymus ir sukėlė materialinę žalą.

Po nominacijos pašalinimo aštuoni meno kritikai ir kuratoriai pasitraukė iš konkurso atrankos komisijos. Keturi iš jų vėliau grįžo su sąlyga, jog šių metų apdovanojimuose vizualiojo meno kategorija bus išvis panaikinta.

Radikalumu šis P.Pavlenskio performansas nenusileidžia ankstesniems jo darbams: autorius buvo užsisiuvęs lūpas, protestuodamas dėl „Pussy Riot“ teismo, prisikalęs sėklides prie Raudonosios aikštės grindinio, išreikšdamas savo nepritarimą policijos kontrolei, nusipjovęs dalį ausies dėl Ukrainos pilotės įkalinimo.

31-erių metų menininkui šiuo metu gresia iki trejų metų nelaisvės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas