Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš B.Obamos vizitą Kuboje buvo sulaikytas politiniais kūriniais garsėjantis gatvės menininkas

Prieš istorinį JAV prezidento Baracko Obamos vizitą Kuboje, drauge su dar 50-imčia judėjimo „Ladies in White“ narių, buvo sulaikytas Kubos disidentas, menininkas Danilo „El Sexto“ Maldonado, praneša Artnet.com.
Danilo Maldonado
Danilo Maldonado / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Barackas Obama Kuba

Kaip teigiama Maldonado galerijos pranešime, sekmadienį Kuboje prasidėjo sulaikymų banga – tarp sulaikytųjų yra ir menininkas Danilo „El Sexto“ Maldonado bei Sacharovo premija apdovanoto judėjimo „Ladies in White“ lyderė Berta Soler. Abu šie žmonės yra Vaclavo Havelo prizo kūrybiškiems disidentams laureatai.

Judėjimą „Ladies in White“ sudaro buvusių Kubos politinių kalinių žmonos, kiekvieną sekmadienį rengiančios eisenas Havanoje. Vakar vykusio protesto metu moterys dalino Visuotinės žmogaus teisių deklaracijos kopijas, laikė plakatą su šūkiu „Obama, atvykti į Kubą nėra linksma. „Ne“ žmogaus teisių pažeidimams“.  

50 eisenoje dalyvavusių moterų buvo apsuptos 300 žmonių, skanduojančių buvusio Kubos politinio lyderio Fidelio Castro vardą. Tuo metu buvo sulaikytas ir prie protesto prisijungęs gatvės menininkas D.Maldonado.

D.Maldonado sulaikomas jau antrą kartą. Į valdžios nemalonę jis pateko 2014 gruodį už performansą su dviem gyvomis kiaulėmis, kurių vardai – Raulis ir Fidelis. Taip Maldonado kritikavo Kubos režimo lyderius – Fidelį Castro ir jo brolį, dabartinį šalies prezidentą, Raulį Castro. Po šio sulaikymo nelaisvėje menininkas praleido 10 mėnesių.

Pollock Fine Art/Instaliacija „PORK“ „Market“ galerijoje Majamyje
Pollock Fine Art/Instaliacija „PORK“ „Market“ galerijoje Majamyje

D.Maldonado įkalinimas susilaukė didelio atgarsio meno pasaulyje – palaikydami jį kai kurie Lotynų Amerikos menininkai atsisakė dalyvauti 2015 m. Havanos bienalėje. 2015 m. balandį per Panamoje vykusį Amerikos viršūnių susitikimą, B.Obama taip pat atkreipė dėmesį į „El Sexto“ bylą ir būtinybę visuomenininkams Kuboje suteikti galimybę laisvai išreikšti savo pažiūras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas