Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rukloje pristatyta į čekų kalbą išversta G.Kanovičiaus knyga „Miestelio romansas“

Jonavos rajone esančiame Ruklos miestelyje šeštadienį pristatytas iš šio rajono kilusio rašytojo Grigorijaus Kanovičiaus romano „Miestelio romansas“ vertimas į čekų kalbą.
Užsienio reikalų ministerijos nuotr.
Užsienio reikalų ministerijos nuotr.

Renginyje dalyvavo šiuo metu Lietuvoje viešintis Čekijos užsienio reikalų ministras Janas Lipavskis, Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, rašytojo G. Kanovičiaus sūnus Sergėjus Kanovičius, Jonavos rajono savivaldybės atstovai, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky, Čekijos ir Lietuvos delegacijos bei Lietuvoje tarnaujantys čekų kariai, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

„Lietuvos ir Čekijos santykiuose – dar viena jungtis: knyga, kurios leidybą parėmė Lietuvos ir Čekijos institucijos, – sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. – Džiaugiuosi, kad Rukla atvira bendruomenei, visuomenei ir tarptautiniams ryšiams.“

Renginyje Lietuvos ir NATO batalione Rukloje tarnaujantys Čekijos kariai perskaitė po trumpą romano ištrauką.

„G. Kanovičiaus „Miestelio romansas“ netikėtai sujungė daugybę gijų: rašytojas – iš Jonavos, Jonava broliaujasi su Čekijos miestu Diečynu, Jonava – prie pat Ruklos, o Rukloje, NATO pajėgose, šiandien tarnauja čekų kariai. Knyga, pasauliui pasakojanti apie Holokausto sunaikintą Lietuvos dalį, šiandien primena ir kitus neatidėliotinus uždavinius: nepasiduoti prievartai, padėti atremti agresiją ir visada stovėti humanistinių, demokratinių vertybių pusėje“, – renginyje teigė ambasadorius Laimonas Talat-Kelpša.

Nuo 2018 metų Čekijos kariai nuolatos rotuojasi į Lietuvoje dislokuotą NATO priešakinių pajėgų batalioną.

G. Kanovičius 2014-aisiais pelnė nacionalinę kultūros ir meno premiją, tai pačiais metais Lietuvos rašytojų sąjungos premija apdovanotas jo romanas „Miestelio romansas“. Jame autorius pasakoja apie savo – Lietuvos žydo – vaikystę prieškario Jonavoje.

Baigus versti romaną, čekų kalba pirmoji spausdinta kopija leidykloje Čekijoje pasirodė spalio pabaigoje.

G. Kanovičius gimė 1929 metų birželio 18-ą dieną, tradicinėje Lietuvos žydų šeimoje Jonavoje. Kartu su tėvais jis pabėgo iš karo apimtos Lietuvos, gyveno Kazachstane ir prie Uralo. 1945 metais šeima grįžo į Vilnių. 1953 metais G. Kanovičius baigė slavistikos studijas Vilniaus valstybiniame universitete.

Pirmoji rašytojo poezijos knyga buvo išleista 1948 metais. G. Kanovičius yra parašęs daugiau negu dešimt romanų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas