Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalio įkvėpimai: menotyrininkė Laima Kreivytė pasakoja apie įspūdį palikusius moterų kūrinius

15min klausia meno ir kultūros žmonių, kokie filmai, knygos, muzika ir kita kūryba įkvepia juos šiomis dienomis. Šį kartą menotyrininkė ir poetė Laima Kreivytė išskyrė keturis jai patinkančius meno kūrinius, kuriuose analizuojama kuriančios moters padėtis.
Laima Kreivytė
Laima Kreivytė / E.Frank nuotr.

Literatūra: Adrienne Rich „On Lies, Secrets, and Silence“

Anot L.Kreivytės, amerikiečių poetės knyga „Apie melą, paslaptis ir tylą“ (angl. „On Lies, Secrets, and Silence: Selected Prose, 1966–1978“) yra gili įvairiausių reiškinių analizė.

Interviu menotyrininkė išskyrė įsiminusius tekstus – nuo vieno apie poetę Emily Dickinson, kurio pavadinimas „Vezuvijus namuose“ (liet. „Vesuvius at Home“) jai paliko didelį įspūdį, iki teksto apie poetę Anne Sexton ir kuriančios moters padėtį.

Neturėtume savęs nurašyti ir vertinti savo darbą kaip nepakankamai rimtą.

„Ji išskiria keturis svarbius aspektus. Pirma, neturėtume savęs nurašyti ir vertinti savo darbą kaip nepakankamai rimtą, galvojant, kad kitų poreikiai svarbesni už mūsų. Neturėtume būti nedraugiškos su kitomis moterimis ir jų nepalaikyti. Taip pat reikėtų apsvarstyti, kada tinkamas laikas įsijausti į kitą žmogų, o kada pagalvoti apie save. Kaip pavyzdį ji pateikia vieną prievartos atvejį – štai, moterį išprievartavo, o prievartautojo imama gailėti, mąstyti, ką jis blogo yra išgyvenęs. Ketvirta, įvairios priklausomybės nuo svaigalų iki autoriteto palaiminimo [varžo laisvę]“, – pasakojo L.Kreivytė.

Galiausiai kalbėjome apie esė, kuri ir suteikė rinkiniui pavadinimą – „Apie melą, paslaptis ir tylą“. Joje rašoma, jog meluojame ne tik sakydamos tiesą, bet ir kažko nesakydamos: „Taip griauname ne tik kito žmogaus gyvenimą, bet ir savo, nes melas iš principo sugriauna santykius.“

Wikipedia.org/ Knygos viršelis/Adrienne Rich ir jos knyga
Wikipedia.org/ Knygos viršelis/Adrienne Rich ir jos knyga

Kinas: „Liepsnojančios moters portretas“ (rež. Céline Sciamma)

Neseniai „Kino pavasaryje“ rodytą „Liepsnojančios moters portretą“, režisuotą Céline Sciamma, L.Kreivytė vadina nuostabiu filmu apie dviejų moterų meilę bei kuriančią ir dirbančią moterį.

Kaip teigė pašnekovė, „jis iš tikrųjų sukurtas kaip programinis filmas, kuriame įtaigiai dekonstruojamas vyriškas žvilgsnis ir bandoma sukurti konfliktu nepagrįstą pasakojimą. O dramatinė įtampa kuriama per mikrojudesius.“

Jos nuomone, žiūrovams nepasisekė, kad „Liepsnojančios moters portreto“ negalėjome pasižiūrėti kino teatre, nes jis ne tik tapybiškas ir gražus vizualiai, bet ir sukurtas pagal precizišką scenarijų. L.Kreivytė pateikia pavyzdį iš interviu su režisiere. Anot C.Sciamma, viename filmo kadre turėjo būti 5, bet ne 6 žingsniai, mat tai keičia ritmą. Pasirodo, kad filme svarbus ir kvėpavimas – kai kurios scenos turėjo baigtis įkvėpimu, o ne iškvėpimu.

Kai kurios scenos turėjo baigtis įkvėpimu, o ne iškvėpimu.

„Jeigu neturi galimybės stebėti šių mikrojudėsių, negali daug ko pastebėti. Pavyzdžiui, pusę filmo aktorės nesišypso ir jos nesistengia būti gražesnės, malonesnės. Jame nėra muzikos, o tik tikrieji garsai, kurie ir buvo XVIII a.“, – sakė L.Kreivytė.

VIDEO: Filmo „Liepsnojančios moters portretas“ anonsas

Muzika: Onutės Narbutaitės daina „Vasara“

L.Kreivytei patinka daina, kurią įprastai mėgsta dainuoti ir moterų chorai. Tai Onutės Narbutaitės „Vasara“.

Pašnekovė išskiria kūrinio polifoniškumą, čirškiančios pievos gaudesio įspūdį bei poeto Sigito Gedos žodžius.

„Tai vasaros svaigulys. Jis, beje, susisiejo su tuo, ką išgirdome „Liepsnojančios moters portrete“, kuriame yra dainuojančių moterų scena. Skirtingų balsų audinys pasidaro toks stiprus ir supranti, koks nepakartojamas instrumentas yra žmogaus kūnas.“

VIDEO: VASARA - Onute Narbutaite, LUAR VOCAL ENSEMBLE

Spektaklis: opera-performansas Saulė ir jūra (Marina)

„Šiais laikais net nepatogu sakyti, bet kodėl nepasidžiaugus „Saule ir Jūra (Marina)?“ – į klausimą, koks jos mėgstamiausias spektaklis, atsakė L.Kreivytė.

Tai geras pavyzdys, parodantis, kaip galima patrigubinti kūrinio galią ir įtaigą.

„Čia man imponuoja trijų savitų kūrėjų (Rugilės Barzdžiukaitės, Vaivos Grainytės ir Linos Lapelytės) bendradarbiavimas. Tai geras pavyzdys, parodantis, kaip galima patrigubinti kūrinio galią ir įtaigą. Nors jis visaip kaip išgarsintas, tai nepompastiškas, jautrus ir netgi su humoru [padarytas kūrinys]. Pasaulio pabaiga iš viršaus nužvelgiama su švelniu liūdesiu <...>. Jis toks, kokie dideli meno kūriniai ir būna – pralenkiantys laiką“, – teigė L.Kreivytė.

VIDEO: Sun & Sea (Marina) – Venice 2019 official trailer

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas