Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 23 /2023 04 09

Sigitas Parulskis: „Žinau, kad esu šviesos pusėje“

„Gera nuotrauka kaip muzika, jos gali klausytis neįvardindamas, kas tai. Žodžiai serga reikšmės ir prasmės puikybe, o vaizdas – vaizdas tiesiog laikosi neutralumo politikos – žinoma, kol mes jo neokupuojame žodžiais“, – sako poetas, prozininkas ir eseistas Sigitas Parulskis, jau ne vienerius metus šalia kasdienio rašymo bei vertimo besimėgaujantis ir fotografavimu.
Sigitas Parulskis, 2022 metai
Sigitas Parulskis, 2022 metai / Gedmanto Kropio / BNS nuotr.

2009 metais pasirodžiusiame eilėraščių rinkinyje „Pagyvenusio vyro pagundos“ buvo publikuotos pirmosios S.Parulskio nuotraukos, paties rašytojo teigimu, skirtos pridengti tekstų nuogumą. Po trejų metų išleistas romanas „Tamsa ir partneriai“, kurio pagrindiniu veikėju tapo fotografas, fiksuojantis masines žydų žudynes. 2019 metų knygoje „Dvigubo dugno keleiviai“ jau kiekvienas tekstas turi ir savo nuotrauką, o nuotrauka – tekstą.

Paklaustas, ar tokiais tempais Parulskis rašytojas nesiruošia tapti Parulskiu fotografu ir ilgainiui leisti ne grožines, bet fotografijų knygas, pašnekovas tik nusijuokia tardamas, kad yra tik fotografas mėgėjas, kurį pasivaikščioti vedžioja fotoaparatas.

– Pamenu jūsų įrašą feisbuke, kuriame pasakojote, kaip fotografuodamas medžius buvote iškoneveiktas moters pro langą, pamaniusios, kad vėliau ketinate tuos medžius pjauti. Ar dažnai dabar tenka atsakinėti į klausimą, kodėl čia kažką fotografuojate?

– Vis nutinka tokių situacijų, kai dėl to reikia teisintis ar aiškintis. Tačiau ne tik kitiems. Aš ir pats savęs kartais klausiu, kam fotografuoju, kodėl man vis prireikia užsidaryti sandėliuke ir ryškinti juosteles, spausdinti nuotraukas. Ką aš su visu tuo darysiu?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas