Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Varėnoje pristatomas partizanams skirtas antkapinis ženklas

Sekmadienį Varėnoje bus pristatytas partizanams atminti skirtas antkapinis ženklas ir įteikta partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago premija, pranešė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras.
LGGRTC nuotr.
LGGRTC nuotr.

Tokiais antkapiniais ženklais bus žymimi partizanų, žuvusių pokariu, mirusių sovietmetyje ir amžinybėn iškeliavusių jau atkurtoje nepriklausomoje Lietuvoje, kapai.

Genocido centras, bendradarbiaudamas su Varėnos rajono savivaldybe, duomenis apie partizanų kapus renka nuo 2023 metų rudens.

Jau aplankytos 34 Varėnos rajono kapinės, rasta ir užfiksuota, aprašyta, nufotografuota apie 120 partizanų ir jų ryšininkų kapų.

Renginio metu taip pat bus įteikta Adolfo Ramanausko-Vanago premija.

Šiemet ji skirta režisieriui, dokumentinių filmų kūrėjui Algiui Kuzmickui.

Jis yra sukūręs dokumentinius filmus apie A. Ramanausko-Vanago palaikų paiešką ir jų identifikavimą, apie 1949 metų vasarį vykusį visos Lietuvos partizanų vadų suvažiavimą, apie partizaną Juozą Lukšą, baigia kurti filmą apie Lietuvos partizanų bunkerių istoriją ir jų tyrimus.

Minėtą premiją 2018 metais įsteigė Varėnos rajono savivaldybės taryba, pagerbdama Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio deklaracijos signataro, ginkluotųjų pajėgų vado A. Ramanausko-Vanago asmenybę.

Kiekvienais metais premija skiriama siekiant skatinti Lietuvos visuomenę puoselėti laisvės idėją, branginti ir įamžinti kovotojų už laisvę atminimą, reikšti ir įgyvendinti pozityvias idėjas, puoselėjančias ir ugdančias visuomenės pilietiškumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius