Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniuje iškils obeliskas poetui Sigitui Gedai, jo iniciatoriai turi prašymą

Šiais metais Užupyje turėtų iškilti dailininko, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Petro Repšio sukurtas obeliskas, kurį įkvėpė žinomo poeto Sigito Gedos kūryba. Kelių metrų granito skulptūra jau iškalta, vieta – parinkta ir suderinta su Vilniaus savivaldybe. Tačiau galutiniam darbų užbaigimui trūksta apie 50 tūkstančių eurų.
Sigitas Geda ir Petro Repšio sukurto obelisko fragmentai
Sigitas Geda ir Petro Repšio sukurto obelisko fragmentai / Olgos Posaškovos / BNS ir Algimanto Aleksandravičiaus nuotr.

Grupė vilniečių, žinomų meno bei kultūros atstovų, įsijungę į Užupio obelisko S.Gedai pastatymo komitetą, inicijavo lėšų rinkimo akciją, kurios metu tikimasi surinkti trūkstamus pinigus ir įgyvendinti šį projektą.

Pasak vieno iš šios iniciatyvos narių, poeto Kornelijaus Platelio, nors Vilniuje esama ne vieno darbo, skirto įvairioms asmenybėms, tačiau šis P.Repšio, ilgamečio S.Gedos bičiulio sukurtas darbas yra išskirtinis tiek savo menine verte, tiek kūrybiniu išpildymu.

„Kažkada Petras man yra sakęs, kad Sigito kūrybą jis mėgsta už tai, kad šis suteikia gyvybę būtybėms, kurių šiaip jau plika akimi nepamatysi. Štai tas būtybes, įkvėptas poeto eilių, dailininkas ir iškalė granite. Tad belieka vos keli žingsniai, kad jos apsireikštų visiems ir papuoštų Užupį dar vienu meniniu akcentu“, – teigė K.Platelis.

Algimanto Aleksandravičiaus nuotr./Dailininkas Petras Repšys prie paminklo Sigitui Gedai
Algimanto Aleksandravičiaus nuotr./Dailininkas Petras Repšys prie paminklo Sigitui Gedai

Šį obeliską P.Repšys sumanė prieš dešimtmetį ir ėmėsi jį įgyvendinti. Anot paties menininko, tai turbūt paskutinis jo gyvenimo darbas, svarbus ir dėl ilgametės bičiulystės su S.Geda, įkvėpusio jį ne vienam kūriniui.

„Tai turbūt paskutinis mano gyvenimo darbas. Ką galėjau, tą padariau pagal tai, kiek pažinojau S.Gedą ir jo poeziją. Mudu su Sigitu daug bendravome, domėjomės panašiais dalykais. Man atrodo, kad visa, ką sukūriau, jam tinka. Niekada nedarau darbų, kurie man neįdomūs. O Sigitas buvo tikras poetas ir todėl tiek metų skyriau jo atminimo įamžinimui“, – teigė P.Repšys.

Daug metų buvo diskutuota, kur šis kūrinys galėtų stovėti, ieškota finansavimo jo sukūrimui.

Algimanto Aleksandravičiaus nuotr./Petro Repšio paminklo Sigitui Gedai fragmentas
Algimanto Aleksandravičiaus nuotr./Petro Repšio paminklo Sigitui Gedai fragmentas

Lietuvos rašytojų sąjungos pastangomis buvo nupirktas paminklinis akmuo bei jam suteikta reikalinga obelisko forma. 2022 m. šio darbo sukūrimui dalinį finansavimą skyrė ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Po ilgų diskusijų buvo nuspręsta, kad geriausia vieta šiam kūriniui – Krivių ir Polocko gatvių sandūra Užupyje.

Tačiau, kaip teigiama šio obelisko pastatymo komiteto išplatintame pranešime, suderinus visus teisinius leidimus, iškilo techninė problema, kurios išsprendimui nebuvo numatyta reikalingų lėšų.

„Pagal UAB „Vilniaus vandenys“ reikalavimus, būtina virš po žeme einančių vandentiekio vamzdžių įrengti ant polių, kurie yra 8 m gylio, gelžbetoninę plokštę, ant kurios ir turi būti statomas obeliskas“, – rašoma šio komiteto pranešime spaudai.

Pasak skulptūros pastatymo iniciatorių, „tai ne tik obeliskas iškiliam lietuvių poetui, bet ir puikus meno kūrinys, praturtinsiantis Užupio vaizdą. Užupio obelisko pastatymo darbai privalo būti baigti dar šiais metais, todėl kreipiamės į Jus, prašydami paramos – tam, kad šis aukštos meninės vertės garsaus dailininko ir skulptoriaus, Petro Repšio darbas iškiltų Krivių ir Polocko gatvių sandūroje, trūksta apie 50 tūkst. eurų“.

Algimanto Aleksandravičiaus nuotr./Petro Repšio paminklo Sigitui Gedai fragmentas
Algimanto Aleksandravičiaus nuotr./Petro Repšio paminklo Sigitui Gedai fragmentas

Tarp šios iniciatyvos rėmėjų – fotomenininkas Algimantas Aleksandravičius, menotyrininkas Alfonsas Andriuškevičius, istorikas Alfredas Bumblauskas, poetas Antanas A.Jonynas, rašytoja Birutė Jonuškaitė, dirigentas Donatas Katkus, dailininkas Bronius Leonavičius, menotyrininkas Saulius Pilinkus, poetas Kornelijus Platelis, architektas Sigitas Sparnaitis, dailininkas Arvydas Šaltenis, dailininkė Edita Utarienė, muzikantas Petras Vyšniauskas, Česlovas Žemaitis.

Paramą Užupio obelsiko pastatymui prašoma pervesti į žemiau nurodytą sąskaitą"

VŠĮ KULTŪROS KVARTALAS
SWEDBANK bankas
Sąskaitos nr.
LT977300010188777867

Vėliau Komitetas įsipareigoja pateikti visuomenei skaidrias ataskaitas apie atsakingą surinktos paramos naudojimą pagal paskirtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi