Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniuje prasideda Tarptautinis dokumentinių filmų festivalis

Vilniuje, kino centre „Skalvija“, ketvirtadienį prasideda 21-asis Tarptautinis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis.
Vytauto V. Landsbergio dokumentinio filmo „Vanago portretas“ / Irmantas Gelūnas/Fotobankas nuotr.
Vytauto V. Landsbergio dokumentinio filmo „Vanago portretas“ / Irmantas Gelūnas/Fotobankas nuotr.
Temos: 2 Kinas Festivalis

Dešimt dienų truksiantį renginį atidarys Berlyno kino festivalyje „Auksiniu lokiu“ apdovanota juosta „Dahomėja“, kurioje keliami tapatybės ir dekolonizacijos klausimai.

Anot organizatorių, šiais metais festivalio žiūrovai kviečiami į vieną pagrindinę programą, jungiančią pripažintų dokumentinio kino meistrų ir eksperimentinio kino kūrėjų darbus.

Pagrindinė programoje žiūrovams bus parodyta dešimt filmų. Tarp jų – Fredericko Wisemano (Frederiko Vaismano) juosta „Menus plaisirs“ – Troisgros šeima“ apie trimis „Michelin“ žvaigždėmis įvertintą prancūzų restoraną. 

Festivalyje taip pat bus pristatyta Nicolo Philibert'o (Nikola Filibero) juosta „Averroes“ ir „Rosa Parks“, pasakojanti apie Paryžiaus Šv. Mauricijaus ligoninės psichiatrijos skyrių pacientų gyvenimą.

Žiūrovai išvys ir iraniečių režisieriaus Farazo Feshrakio debiutinį ilgametražį filmą „Ką vakar sapnavai, Paradžanovai?“. Jame pasakojama apie šeimos santykius, politines įtampas. Po peržiūrų vyks pokalbiai su filmo režisieriumi.

Festivalio lietuviškoji programa kreips žvilgsnį į vizionieriškas kultūros asmenybes ir istorinius gamtos artefaktus.

Kanų kino festivalio industrijos mugėje „Cannes Short Film Corner“ pristatyta Aušros Lukošiūnienės juosta „Juoda“ kvies sekti savo laiką peržengusias architekto Valdo Ozarinsko idėjų kryptis, jo ir Aidos Čeponytės videodarbas „Vidurio Europos vyrai“ atvers kultūros atstovų dešimtojo dešimtmečio drabužines, o estų režisieriaus Arko Okko (Arko Oko) kartu su lietuviais kurtas filmas „Mus tebelaikantis ledas“ apmąstys žmogaus ir gamtos ryšį.

Festivalyje bus parodytas ir Julijos Juknaitės filmas „Mana rajons: Pietinis“ apie legendomis apipintą Šiaulių Pietinį rajoną.

Šiais metais Vilniaus dokumentinių filmų festivalyje bus parodyta išsami latvių režisieriaus Ansio Epnero dokumentinio kino retrospektyva. 

Į kūrybinę dokumentiką orientuotas festivalis yra seniausias tarptautinis dokumentinio kino festivalis Baltijos šalyse. Filmai bus rodomi Vilniuje ir Klaipėdoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas