Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytautas Sondeckis: man svarbiausi klausytojai – orkestro muzikantai

Nacionalinėje filharmonijoje šeštadienį solo violončele grieš Vokietijoje gyvenantis muzikantas Vytautas Sondeckis. Po kelerių metų pertraukos su simfoniniu orkestru Lietuvoje grojantis solistas sako, kad jam svarbiausi klausytojai – orkestro muzikantai.
Vytautas Sondeckis
Vytautas Sondeckis / Lietuvos muzikų sąjungos nuotr.

Koncertui „Iš orkestro lobyno“ violončelininkas V. Sondeckis ir Nacionalinis simfoninis orkestras repetuoja Piotro Čaikovskio kūrinį „Variacijos rokoko tema“. Violončelininkams šis kūrinys – iššūkis, nes iš muzikanto reikalauja didelio meistriškumo, o kartu tai lengva, lyg ore plevenanti muzika.

V.Sondeckis, Šiaurės Vokietijos radijo simfoninio orkestro solistas, sako, kad jam svarbiausia – nenuvilti kolegų, orkestro muzikantų, kurių daugelį pažįsta.

„Bet, aišku, nesinori kolegų nuvilt ir norisi pasirodyti, kad aš dar ir formoje, ir groju, žinot, baisiausia tai, kai atvažiuoji ir liurlini kažką ant scenos ir orkestrantai nesiryžta akių nuo žemės pakelt“, – pasakoja violončelininkas V. Sondeckis.

Violončelininką Lietuvoje buvo galima sutikti pernai, koncertuose su smuikininku Vilhelmu Čepinskiu ir pianistu Petru Geniušu. Klasiką, džiazą ir šiuolaikinę improvizaciją savo repertuare derinantis muzikantas prieš koncertą su orkestru sakė nesijaudinąs, nes, tiesiog, neturi kada.

„Aš tiesiog tą minutę esu labai užsiėmęs visokiom smulkmenom, klausymu kur yra kiti instrumentai, kad nepavėluočiau, nenuskubėčiau, tai tas darbas, kuriuo esi užimtas tą sekundę, jis jaudulį nustumia į antrą eilę“, – sako V.Sondeckis.

Filharmonijos scenoje – ir nacionalinio simfoninio orkestro garbės dirigentas Juozas Domarkas. Pernai kolektyvo vadovo pareigas jis užleido buvusiam auklėtiniui Modestui Pitrėnui. Šis koncertas – vienintelis filharmonijos salėje šį pavasarį, dirigentas teigia dabar dažniau vykstantis diriguoti į užsienį.

„Po 50-mties su viršum metų aš jau pasakyti daugiau nieko nebegaliu, galiu tik pakartoti, ką iki šiol kartojau“, – teigia dirigentas prof. Juozas Domarkas.

Koncerto programoje – ir Piotro Čaikovskio „Itališkasis kapričas“ bei Dmitrijaus Šostakovičiaus „Penktoji simfonija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas