Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Fluxus ministeriją” dabinantys menininkai: „Turime tris priešus: vėją, lietų ir Buškevičių”

Milžinišku piešiniu „Meistras“ šią savaitę ketinančios pasipuošti „Fluxus ministerijos“ atstovai atmeta viešojoje erdvėje pasirodžiusius Kauno vicemero Stanislovo Buškevičiaus priekaištus, jog piešinys neva propaguoja rūkymą. „Fluxus ministerijos“ viceministro Edgaro Stanišausko teigimu, visi reikiami leidimai piešiniui buvo gauti, o pats piešinys yra meno kūrinys, nesiekiantis daryti reklamos.
„Fluxus ministerijos“ pastato piešinys
„Fluxus ministerijos“ pastato piešinys / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Pastato fasado piešinys yra dviejų jaunų menininkų kūrinys ir nepropaguoja jokių tabako gaminių, šiuo piešiniu norime papuošti Kauną, pagyvinti jo erdves, labai gaila, kad vicemeras tam nepritaria“,  – teigė E.Stanišauskas. Jis pridūrė, jog gali nudžiuginti nepatenkintą vicemerą – „Fluxus ministerijos“ projektas metų pabaigoje ketina nutraukti veiklą Kaune.

 S.Buškevičiaus priekaištus vadina paviršutinišku meno traktavimu

„Mes patys nerūkome, propaguojame sveiką gyvenimo būdą. Net nebuvo tokios minties, kad pypkė galėtų asocijuotis su tabako reklama. Jei kažkam mūsų senolis su pypke panašus į rūkymo propagavimą, tai mes galime pasakyti, kad nuogas „Žilinsko galerijos” berniukas yra homoseksualizmo skatinimas, – 15min.lt portalui teigė menininkai Tadas Šimkus ir Žygimantas Amelynas. – Tai yra paviršutiniškas meno traktavimas. Raudoną spalvą irgi galima laikyti komunizmo spalva. Bet mes nepykstame, toks jau dalykas tas menas – kiekvienas jį supranta savaip”.

Pažvelgę į debesuotą dangų vaikinai suskubo grįžti prie darbo: „Turime tris priešus: vėją, lietų ir Buškevičių. Vėjas nupučia dažus ir taip kiek pakoreguoja piešinį, lietus trukdo dirbti, o Buškevičius įžvelgia esmę ne ten kur reikia”, – juokavo T.Šimkus.

Senolis simbolizuoja išmintį

Tado Šimkaus nuomone, panašios diskusijos dėl piešinio prasmės kyla natūraliai, nes miestas dar nėra matęs tokio dydžio piešinio.

„Nusprendėme nupiešti milžinišką, kauniečius stebinti senolį, kuris simbolizuoja išmintį. Manome, kad sprendimuose ir viešoje erdvėje trūksta išminties ir energijos. Lietuvos tautosakos aprašytas senolis rankoje laiko daiktą, kurį galima laikyti instrumentu, ragu ar pypke. Mes tai vadiname dūdpypke“, – teigė Tadas Šimkus.

Šią savaitę buvusiame Lituanicos batų fabrike Kaune įsikūrusioje „Fluxus ministerijoje“ iškilsiantis piešinys yra nekomercinis meno projektas, kurio įgyvendinimą 70 litrų dažų parėmė įmonė „Tikkurila“.

Kviečia praplėsti vicemero akiratį

„Fluxus ministerija" kviečia 15min.lt skaitytojus pasidalinti nuorodomis į jiems žinomus meno kūrinius – literatūrą (pasakas, istorijas, legendas), paveikslus ar skulptūras – kuriuose veikėjai vaizduojami su pypke ar dūdpypke. Su šiais kūriniais „Fluxus ministerijos" kolektyvas supažindins ir Kauno vicemerą S.Buškevičių.

Nuorodų į meno kūrinius laukiame el.paštu info@fluxusministerija.lt.

 

 

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas