Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laimono Noreikos skaitovų konkurso nugalėtoja tapo būsima aktorė Aistė Diržiūtė

Šiaulių universiteto Menų fakulteto Teatro katedros iniciatyva surengtas jau šeštasis Laimono Noreikos skaitovų konkursas, kuris į Šiaulius sukvietė Lietuvos aukštųjų mokyklų studentus ne tik pasivaržyti, bet ir paminėti tarmių metus. Absoliučiai geriausia konkurso skaitove pripažinta Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentė Aistė Diržiūtė.
Skaitovų konkurso absoliuti nugaletoja Aistė Diržiūtė
Skaitovų konkurso absoliuti nugaletoja Aistė Diržiūtė. / Zenono Ripinskio/Šiaulių universitetas nuotr.

Jau tradicija tapo šviesios atminties aktoriaus L.Noreikos gimimo dieną, lapkričio 27-ąją, rengti jo atminimui ir meninio žodžio puoselėjimui skirtą renginį – skaitovų konkursą.

Trečiadienį lietuvių autorių kūrinius deklamavo daugiau kaip pusšimtis studentų iš Šiaulių universiteto, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, Lietuvos karo akademijos, Vilniaus kolegijos, Šiaulių valstybinės kolegijos, Lietuvos edukologijos, Klaipėdos ir Aleksandro Stulginskio universitetų.

Skaitovų konkursą padrąsinančiais žodžiais pradėjo šio konkurso iniciatorė, Šiaulių universiteto Menų fakulteto Teatro katedros vedėja Marija Žibūdienė, kuri teigė, jog dalyvavimas šiame konkurse jau yra kiekvieno laimėjimas. Šiaulių universiteto studijų prorektorius Juozas Pabrėža džiaugėsi Šiaulių universitetui gerbę teikiančiu renginiu ir žemaitišku posakiu linkėjo studentams sėkmės išreiškiant save.

Zenono Ripinskio/Šiaulių universitetas nuotr./Vertinimo komisija
Zenono Ripinskio/Šiaulių universitetas nuotr./Vertinimo komisija su nugalėtoja Aiste Diržiūte (antra iš kairės).

Skaitovų konkurse netrūko kūrinių įvairovės. Studentai buvo vertinami atskirai už geriausią poezijos, prozos, humoristinės poezijos/prozos skaitymą. Vertinimo komisijai vadovavo žymus lietuvių aktorius ir režisierius, nacionalinės premijos laureatas Rolandas Kazlas. Konkurso dalyvių pasirodymus vertino Panevėžio Miltinio teatro aktorius Albinas Kėleris, aktorius, režisierius, dainų kūrėjas ir atlikėjas Sigutis Jačėnas, Šiaulių universiteto studijų prorektorius Juozas Pabrėža ir Šiaulių universiteto Menų fakulteto Teatro katedros vedėja Marija Žibūdienė.

Jaunimo dėmesys – lietuvių kalbai

L.Noreikos skaitovų konkurso pagrindinis reikalavimas – skaitomi tik lietuvių autorių kūriniai. Dalyviai turėjo galimybę pasirinkti kelis kūrinius iš jiems artimiausių žanrų – poezijos, prozos, humoristinės poezijos/prozos ir tarminį skaitymą.

Klaipėdos universiteto studentei Simonai Molytei artimiausias širdžiai Gintaro Grajausko prozos kūrinys „Erezija“, studentės teigimu šis tekstas išryškina tokias lietuvių kalbos problemas kaip neraštingumą, skolinių vartojimą. Maironio prozos kūrinį „Mano moksladraugiams“ S.Molytė pasirinko neatsitiktinai, jos manymu eilėse iškeliamos visuomenės problemos: savanaudiškumas, puikybė ir kt.

M.Šulcaitę asmeninė patirtis sąlygojo susimąstyti apie penkerius metus emigravusią seserį, kuri grįžusi jau kalba angliškai.

Klaipėdos universiteto studentė Monika Šulcaitė, pastebėdama ne tik spartų lietuvių kalbos nykimą, bet ir skolinių gausybę, pabrėžė gimtosios kalbos svarbą. Ji skatino jaunimą kalbėti lietuviškai, rašyti taisyklingai. Anot jos, „dar šimtas metų ir arba mūsų neliks arba kalbos, nėra kalbos – nėra tautos“.

M.Šulcaitę asmeninė patirtis sąlygojo susimąstyti apie penkerius metus emigravusią seserį, kuri grįžusi jau kalba angliškai ir teigia: „žinai, Monika, aš nebe lietuvė, o anglė“. Anot M.Šulcaitės, svarbiausia vertybė – santykis su kalba, todėl ji pasirinko poeto Justino Marcinkevičiaus poezijos kūrinį „Kalbos ganymas“.

Galimybė išreikšti save

Lietuvos karo akademijos studentė Akvilė Ubeikaitė pasirinko Salomėjos Neries poezijos kūrinį „Lauk manęs“. Anot merginos, tokį kūrinio pasirinkimą lėmė asociacijos su artimo žmogaus netektimi. Akvilės teigimu, asmeninė patirtis padeda geriau perteikti kūrinį.

Ketvirtus metus iš eilės L.Noreikos skaitovų konkurse dalyvaujanti Šiaulių universiteto studentė Gintarė Daniusevičiūtė ieškojo įvairovės, kad kūriniai būtų kitokio žanro, ne klasikiniai. Aplinkinių teigimu, mergina yra klasikinio žanro atstovė, todėl drastiškų ir kontrastiškų kūrinių pasirinkimas – tai iššūkis tobulėti. Skaitovė pasirinko Alvydo Šlepiko ištrauką iš romano „Mano vardas – Marytė“. Šis kūrinys merginai yra sudėtingiausias, čia svarbu jausminė išraiška ir įsijautimas į už savo būvį ir vaikus kovojančios moters išgyvenimus. Studentė sutapatino pagrindinę heroję su savimi, įsijautė į jos vaidmenį ir stengėsi perteikti kančią. G.Daniusevičiūtė yra praėjusių metų šio konkurso laureatė.

Zenono Ripinskio/Šiaulių universitetas nuotr./dalyviai visi
Zenono Ripinskio/Šiaulių universitetas nuotr./Skaitovų konkurso dalyviai.

Konkurso nugalėtojai – aktorystės studentai

Absoliučiai geriausia konkurso skaitove išrinkta Aistė Diržiūtė (Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Teatro ir kino fakulteto vaidybos specialybės III k., parengė lekt. Irena Žitkutė).

Individualių pasirodymų kategorijos (prozos) pirmosios vietos nugalėtojas Dovydas Laukys įvertintas už Justino Marcinkevičiaus prozos kūrinį „Vanduo“ (Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Teatro ir kino fakulteto vaidybos specialybės III k. studentas, parengė lekt. Irena Žitkutė), antrosios vietos laureatė – Aistė Diržiūtė, atlikusi Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės prozos kūrinį „Iš atsiminimų“ (Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Teatro ir kino fakulteto vaidybos specialybės III k. studentė, parengė lekt. Irena Žitkutė). Trečiosios vietos diplomas atiteko Vincui Vaičiuliui už Jurgio Kučinsko prozos kūrinį „Plaukų kirpimas mašinėle ir Ženevos nutarimai“ (ŠU Menų fakulteto Teatro katedros estrados meno specialybės IV k. studentas, parengė lekt. Virgilija Staševičiūtė ).

Individualių pasirodymų kategorijos (Humoristinė poezija/proza) laureatais komisija paskelbė pirmosios vietos nugalėtoją Gintarę Daniusevičiūtę su Juozo Erlicko humoristinės prozos kūriniu „Kaip aš mečiau rūkyti“ (ŠU Menų fakulteto Teatro katedros estrados meno specialybės IV k. studentė, parengė lekt. Virgilija Staškevičiūtė). Antrosios vietos diplomas atiteko Modestui Vaitkevičiui (ŠU Menų fakulteto Teatro katedros estrados meno specialybės III k. studentas, parengė lekt. Juozas Žibūda), trečioji laureatė – Gintarė Ramoškaitė (ŠU Menų fakulteto Teatro katedros estrados meno specialybės IV k., parengė lekt. Virgilija Staškevičiūtė).

Meninių kompozicijų kategorijoje (poezija) pirmoji vieta atiteko Ryčiui Valiūnui (Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Teatro ir kino fakulteto vaidybos specialybės III k. studentas, parengė lekt. Irena Žitkutė). Antrosios vietos diplomas teko Auksei Vainauskaitei už Jurgos Ivanauskaitės poezijos kūrinį „Nenoriu“ (ŠU Menų fakulteto Teatro katedros estrados meno specialybės II k. studentė, parengė lekt. Virgilija Staškevičiūtė). Trečiosios vietos laureate tapo Aistė Diržiūtė už Liūnės Sutemos eilėraštį be pavadinimo (Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Teatro ir kino fakulteto vaidybos specialybės III k. studentė, parengė lekt. Irena Žitkutė).

Konkursą vainikavo šventinis Šiaulių universiteto Teatro katedros studentų pasirodymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas