Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prie Vilniaus Santariškių ligoninės iškils Stanislovo Kuzmos sukurta skulptūra

Skulptūrinė kompozicija buvo sukurta dar 1989 m., tačiau skulptoriaus S.Kuzmos sumanymas bus įgyvendintas tik po jo mirties. Šią idėją gyvenimui prikėlė kardiochirurgo prof. Algimanto Marcinkevičiaus mokiniai ir skulptoriaus artimieji. Skulptūros pastatymo darbus finansuos ir Lietuvos „Rotary“ klubas.
Skulptūra  - Lozoriau, kelkis
Skulptūra „Lozoriau, kelkis“

Istorinio lūžio metu S.Kuzma savo darbą skyrė medikams, tačiau jo pastatyti taip ir nepavyko.

S.Kuzma skulptūrą „Lozoriau, kelkis“ skyrė jį operavusiems medikams. 1978 m. dar jaunas, bet gabus skulptorius patyrė sudėtingą širdies operaciją. Ji buvo sėkminga ir meninkas gavo šansą įamžinti savo atminimą skulptūromis miestų aikštėse, bažnyčiose, muziejuose. Istorinio lūžio metu S.Kuzma savo darbą skyrė medikams, tačiau jo pastatyti taip ir nepavyko.

Po skulptoriaus mirties medikai prisiminė ir sumanė atgaivinti šią idėją. Prof. A.Marcinkevičiaus mokinių klubo labdaros ir paramos fondas ėmėsi iniciatyvos pagal išsaugotą kompozicijos maketą sukurti skulptūrą iš gintaro ir bronzos. Numatyta, jog ji stovės sostinės Santariškių klinikų prieigose, kaip ir buvo sumanyta autoriaus.

Lozoriaus prisikėlimo tema – tai vilties ir dėkingumo už gyvenimą simbolis. Šios skulptūros atsiradimas Santariškių klinikose kasdien primins gydytojams apie jų pašaukimo prasmingumą, ligoniams ir jų artimiesiems žadins viltį pasveikti.

BFL/Gedimino Martinkėno nuotr./Santariakių klinikos
BFL/Gedimino Martinkėno nuotr./Santariškių klinikos

Prie šios skulptūros atsiradimo prisideda ir Lietuvos „Rotary“ klubas. Rugpjūčio pabaigoje vykusiame didžiausiame kasmetiniame „Rotary“ renginyje – Rotariadoje – klubo nariai buvo kviečiami paremti projektą. Skulptūros kūrybai skirtos ir Rotariados metu vykusioje labdaringoje loterijoje surinktos lėšos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas