Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Joninių laužas suliepsnojo Kauno III forte

Joninių tradicijas puoselėjantys Kauno rajono Seniavos bei aplinkinių kaimų bendruomenių gyventojai jau ne pirmus metus trumpiausią vasaros naktį pasitinka Kauno III forte.
Joninių šventė trečiame Kauno forte
Joninių šventė trečiame Kauno forte / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Čia skamba muzika, vyksta žaidimai, liepsnoja žolynų aukuras ir pagrindinis bendruomenės laužas, o šventės organizatorius istorikas, Garliavos apylinkių „Sąnašos“ bendruomenės vadovas Ovidijus Jurkša sako, kad Joninių šventėje susipina žaidimai, tradicijos ir muzika.

„Tačiau viskas yra susiję su Joninių tradicijomis. Užaugo ir nauja vaidilučių karta, tai – 5-13 metų mergaitės, kurios atlieka ritualą. Nuo žolyno pašventinto žolyno aukuro uždegamas bendruomenės laužas, vėliau vaidilutės eina plukdyti vainikėlius, o grįžtant kiekviena šeima leidžia į dangų žibintą, prieš tai sugalvoję norą“, – sakė O.Jurkša.

Pasak O.Jurkšos, ne visi žmonės gali nuvažiuoti į Kernavę, ant Rambyno kalno ar į Rumšiškes, todėl labai svarbu, kad tradicinės šventės vyktų ir jų bendruomenėse, tai – ne tik šventė, tačiau ir pažintis su Rasos šventės tradicijomis.

Neseniai prie „Kaunas 2022“ bendruomenių programos „Fluxus Labas“ prisijungęs ir savo bendruomenės agentu tapęs O.Jurkša prisimena, kad pirmoji Joninių šventė III forte sutapo su jo tvarkymo pradžia, o dabar fortas tapęs traukos centru ir čia vyksta ne vienas renginys. Be to, vietinių gyventojų teigimu, ši vieta turi savotišką aurą.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ovidijus Jurkša
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ovidijus Jurkša

Gražėjant aplinkai gilėjo ir Joninių šventės koncepcija, nepakako tik laužo ir žaidimų tad nuspręsta grįžti prie to, kaip švęsdavo protėviai, vėl suteikti prasmės bendruomenei, jos papročiams.

„Labai džiugu, kad Kauno rajono savivaldybė skiria lėšų teritorijos tvarkymui. Tai – gražus pavyzdys, kaip tokios vietos gali tapti bendruomenės susibūrimo vietomis“, – kalbėjo O.Jurkša.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi