Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip kultūra gali keisti miestą? Kaune – diskusija su buvusiu Bogotos meru A.Mockumi

„Kaunas 2022“ kultūros lauko atstovus  kviečia į susitikimą-diskusiją su buvusiu Bogotos meru, politiku ir filosofu Antanu Mockumi.
Susitikimas su menininke Nijole Šivickas ir politiku Antanu Mockumi
Susitikimas su menininke Nijole Šivickas ir politiku Antanu Mockumi

Kaip 15min sakė „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos „Kauno mitas“ kuratorius Rytis Zemkauskas, pokalbio tema – kaip kultūra gali keisti miestą.

„Tai yra jo „arkliukas“, jo, kaip filosofo, politiko, praktiko vienas iš svarbių mąstymo objektų.

Būdamas Bogotos meru jis įgyvendino kultūrines švelniosios galios iniciatyvas, kurios esmingai padėjo pakeisti miesto veidą. Pavyzdžiui, reikšmingai sugebėjo sumažinti nusikalstamumą, pasitelkdamas menines priemones – performansą ir kitas“, – sakė R.Zemkauskas.

Kolumbijos sostinės Bogotos meru A.Mockus buvo 2001 – 2003 metais, o Bogota tada garsėjo didžiuliu nusikalstamumu. Buvo nuspręsta, kad policinės priemonės neduoda norimų rezultatų.

„A.Mockus suprato, kad dar labiau stiprinat policines priemones galima prieiti iki pilietinio karo. Todėl nutarė eiti iš kitos pusės. Jis įvertino, kad tai – statuso visuomenė, smarkiai reaguojanti į pašaipą. Situaciją mieste pradėjo keisti nuo labai paprastų dalykų.

Nuo to, kad žmonės eitų per perėją degant žaliai šviesiai. Pastatė mimus, kurie imdavo šaipytis iš žmonių, per gatvę einančių ne vietoje ir ne laiku. Žmonėms buvo gėda ir pamažu tai transliavosi į didesnius dalykus.

Kitaip tariant, A.Mockus pradėjo sveikatinti visuomenę iš apačios ir per kultūrinį, beveik fluxus veiksmą.

Žinoma, buvo ir politinės, ir policinės priemonės, bet labai daug – ir kultūrinių. Daug įtikinėjimo, daug asmeninio pavyzdžio, per meną, per humorą. A.Mockus yra pavyzdys, kaip miestai yra keičiami kultūros būdu, švelniąja galia“, – kalbėjo R.Zemkauskas.

Vėliau, sulaukęs grasinimų iš šešėlinio pasaulio, A.Mockus visuomenę nustebino dar vienu savo veiksmu. Neperšaunamą liemenę saugumo sumetimais dėvėjęs politikas beveik tiesiogine prasme atvėrė savo širdį – neperšaunamoje liemenėje, širdies plote, jis išpjovė skylę.

„Visus, kam įdomu, kaip miestas gali būti keičiamas per kultūrą, kviečiame į susitikimą su A.Mockumi“, – sakė R.Zemkauskas.

Pokalbis-diskusija su A.Mockumi vyks rugsėjo 23 d. 15 val. „Kaunas 2022“ biure (Laisvės al. 36).

Buvęs Bogotos meras į Lietuvą atvyksta pristatyti filmo apie savo mamą menininkę Nijolę Šivickas premjeros, taip pat bus kalbama apie menininkės kūrybinio palikimo perdavimą Lietuvai. N.Šivickas mirė pernai, būdama 97 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas